Actualitate

Câte bombe nucleare există în lume. Una dintre cele mai puternice ar putea ucide la impactul cu solul 7,6 milioane de oameni

În timp ce regimul de la Phenian creşte frecvenţa cu care desfăşoară teste nucleare, secretarul pe probleme de apărare al lui Donald Trump, Jim ”Mad Dog” Mattis, a avertizat Coreea de Nord cu privire la un răspuns militar masiv în cazul în care aceasta din urmă va folosi arme nucleare.

În restul lumii, retorica se concentrează asupra expansiunii arsenalului nuclear la nivel mondial. În luna decembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, le-a transmis oficialilor din domeniul Apărării că întărirea capabilităţilor nucleare ar trebui să fie un obiectiv cheie al anului 2017. În acel moment, Donald Trump a scris şi el pe Twitter că va lucra în aceeaşi direcţie.

Aceste declaraţii au condus la apariţia preocupărilor legate de capacitatea nucleară a lumii şi de imprevizibilitatea celor responsabili cu focoasele.

Statele înarmate din punct de vedere nuclear deţin în jur de 15.000 de focoase, majoritatea aparţinând Statelor Unite ale Americii şi Rusiei, potrivit The Telegraph.

Se estimează că sub 10.000 dintre acestea se află în serviciul militar.

Câte state ale lumii au arme nucleare?

Există cinci state ale lumii care au arme nucleare, acestea fiind China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite. Acestea sunt ţările recunoscute oficial ca fiind deţinătoare ale unor astfel de arsenale, făcând parte din Tratatul de Neproliferare Nucleară.

Acest tratat recunoaşte şi legitimizează arsenalul lor, însă aceste state se angajează să nu construiască altele sau să le păstreze pe cele existente pentru totdeauna. De fapt, aceste ţări au promis să le elimine.

Există, bineînţeles, alte patru state care deţin arme nucleare, dar care nu au semnat tratatul. Este vorba despre Pakistan, India, Israel şi, bineînţeles, Coreea de Nord. În total, acestea posedă în jur de 340 de astfel de arme.

Rusia şi SUA deţin împreuna 88% din arsenalul nuclear al lumii, dacă ne referim la bombele nucleare care pot fi folosite, ajungând la 93% din totalul global când sunt luate în considerare şi bombele retrase.

Cât de periculoase pot fi aceste arme nucleare?

Rezerva mondială actuală de 14.900 de arme nucleare are suficientă putere pentru a ucide milioane de oameni şi distruge zeci de oraşe.

Potrivit cercetărilor The Telegraph, se estimează că arsenalele Statelor Unite şi ale Rusiei combinate au o putere de 6.600 megatone. Aceasta reprezintă o zecime din energia solară primită de Pământ în fiecare minut.

Potrivit site-ului ”NukeMap”, cea mai mare bombă din arsenalul SUA ar ucide 1,4 milioane de oameni în primele 24 de ore, alte 3,7 milioane ar fi răniţi, iar raza de radiaţie s-ar putea întinde pe o distanţă de 13 km.

În ceea ce priveşte „Tsar Bomba”, cea mai mare bombă testată vreodată de ruşi pe vremea URSS-ului, dacă aceasta ar lovi New York-ul, se estimează că ar ucide 7,6 milioane de oameni şi ar răni alte 4,2 milioane. Impactul radiaţiilor nucleare ar putea cuprinde o zonă de 7.880 de kilometri la o viteză a vântului de 15 metri pe oră.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *