Astăzi 18 Martie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 14:24
Abonamente

Actualitate 10 Decembrie 2017, ora 11:30

Câte ore de odihnă necesită copilul în funcţie de vârstă. Patru modalităţi de a-i stimula să se odihnească suficient

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Copiii au nevoie de somn pentru a se dezvolta armonios. Studiile arată că cei care nu dorm suficient pot avea probleme comportamentale şi de învăţare care le afectează viaţa pentru totdeauna.

Pentru copii, este deosebit de important somnul, spun specialiştii de la Harvard, pentru că efectele privării de somn pot duce la probleme de-a lungul vieţii.

Studiile au arătat că un somn insuficient poate contribui la obezitate.Dar, şi mai grav este că cei care nu dorm suficient pot căpăta probleme comportamentale şi de învăţare care persistă ani de zile şi care afectează viaţa copilului pentru totdeauna.

Adolescenţii care nu dorm suficient prezintă un risc mai mare de depresie şi probleme de învăţare.

Cât de mult trebuie să dormă copiii în funcţie de vârstă

Sugari: între 12 şi 16 ore
Copii: 11 la 14 ore
Prescolari: 10 la 13 ore
Grad de copii de vârstă şcolară: între 9 şi 12 ore
Adolescenţi: între 8 şi 10 ore

Modalităţi de a vă ajuta copilul să doarmă suficient

1. La fel ca pentru teme, sport şi alte activităţi, programaţi timp pentru somn, astfel încât cel mic să ştie că la o oră anume trebuie să doarmă.

2. Pregătiţi-vă de somn mai devreme. Nici unul dintre noi nu poate trece la somn imediat după o activitate intensă din punct de vedere fizic sau mental. În cazul în care ora de culcare este ora 21:00, înseamnă că cel mic trebuie să înceapă pregătirea în jurul orei 20:30 cel târziu, astfel încât să fie gata să adoarmă, de fapt, la ora stabilită.

3. Opriţi televizoarele şi telefoanele. Lumina albastră emisă de ecranele inteligente poate să trezească creierul şi să facă mai greoi procesul de somn.

4. Păstraţi aceleaşi rutine de somn la sfârşit de săptămână sau în vacanţe. O mică abatere de cel mult o oră este acceptată.

Sursa: Adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul