Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:33
Abonamente

Atitudini 6 Iunie 2012, ora 05:55    Din editia print

Marime Font

Câte un reichstag pe cap de moldovean

Când vine un străin în Moldova – primul lucru negativ pe care îl vede nu sunt rutierele, câinii vagabonzi sau drumurile proaste, ci agresivitatea.

 
 
 

O agresivitate ce este trădată prin încordarea continuă a moldoveanului.

Mergi pe stradă – eşti înghesuit, împins. În magazine nu ţi se răspunde în română, şi chiar dacă ţi se răspunde, ai impresia că deranjezi vânzătorul de la o meditaţie profundă. O seară într-un local nu poate fi concepută fără un meci cu chelnerii, fără priviri tăioase la coada de la WC. Puţini dintre noi au norocul de şefi normali, care să nu împroaşte cu bale non-stop, care să ştie să vorbească relaxat şi să-şi considere angajaţii oameni obişnuiţi, nu sclavi. Moldovenii şi locuitorii Moldovei sunt încordaţi tot timpul, de parcă am fi pe un ring de box şi se termină o repriză, dar trebuie să înceapă imediat alta. Poate că noi ne-am obişnuit cu asta. Poate că unora dintre noi chiar le place agresivitatea mocnită şi încordarea permanentă. Dar pentru un străin – e de groază. După o perioadă în Moldova, majoritatea străinilor vor uita de mâncarea noastră delicioasă, vor uita de verdele cu care ne mândrim, vor uita de vinul moldovenesc, vor uita şi de ospitalitatea pe care o laudă la început. Pentru că ospitalitatea noastră are un bonus, include şi agresivitatea şi momentul culminant în care moldoveanul, rusul sau găgăuzul din noi se bate cu pumnul în piept, vrea să arate cine-i şeful, să se ştie clar care pe care. Şi în momentul ăsta străinul se cară, fără să mai vrea vreodată să se întoarcă, pentru că în alte părţi poţi trăi liniştit, fără să ai senzaţia apăsătoare că paharul s-a umplut.Când se întâlnesc doi moldoveni, deşi sunt prieteni – ambii tac, aşteaptă să salute celălalt primul.

Agresivitatea noastră are o origine sovietică, pentru că se regăseşte şi în celelalte republici ex-sovietice. Sovieticul vrea să pună întotdeauna primul drapelul pe reichstag şi reichstagul este în celălalt. Reichstagul sunt toţi ce ne înconjoară – cu căţel şi cu purcel.

Agresivitatea noastră vine din lipsă de civilizaţie. Asta se simte după greutatea cu care rostim cuvintele: bună ziua, mă scuzaţi, mulţumesc, cu plăcere. Până noi o să învăţăm să le folosim simplu, firesc – străinii o să ne spună: la revedere, noapte bună!  

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md