Finanţe

Câţi bani au pierdut cei mai bogaţi oameni ai planetei în ultimele zile

Forbes a revizuit cifrele ce indică averile celor mai avuţi oameni ai planetei, după sumbra zi de 8 august, când bursele internaţionale au intrat puternic pe roşu. Comparativ cu martie 2001, când revista a lansat cel mai recent clasament cu miliardarii lumii, pierderile sunt de miliarde. Pentru a face calculele, publicaţia a folosit preţurile acţiunilor şi rata de schimb din 14 februarie, ziua în care au finalizat clasamentul.

Cel mai bogat om din lume, Carlos Slim Helu, a pierdut şi cei mai mulţi bani: 12 miliarde de dolari, după calculele Forbes. Mexicanul cu afaceri în industria de telecomunicaţii, are acum mai puţin de 62 de miliarde de dolari, faţă de 74 de miliarde de dolari în martie 2011. Acţiunile companiei la care omul de afaceri are cele mai mari deţineri, America Movil, au scăzut cu peste 20% faţă de aprilie. Helu rămâne însă cel mai bogat afacerist din lume.

La sfârşitul zilei de luni şi Warren Buffet, numărul trei în topul miliardarilor, s-a trezit cu peste 10 miliarde de dolari mai puţin, iar marţi a mai pierdut 8 miliarde. Acţiunile Berkshire Hathaway au atins luni cel mai mic nivel din acest an, după care au înregistrat o uşoară creştere. Totuşi, comparativ cu luna februarie, preţul unei acţiuni a scăzut cu 18%. Acum, averea lui Buffet este estimată la 39,3 miliarde de dolari, faţă de 50 de miliarde în martie.

Fondatorul Oracle, Larry Ellison, a pierdut 7 miliarde de dolari, ajungând la o avere estimată de 32,2 miliarde de dolari, în condiţiile în care acţiunile Oracle au scăzut cu 27% faţă de preţul maxim din acest an. Acum sunt cu 25% sub pragul cel mai înalt din 2011. Ellison este al cincilea cel mai bogat om al lumii.

Mogulul oţelului, Lakshmi Mittal are acum o avere de 20,8 miliarde de dolari, cu 10 miliarde mai puţin faţă de martie 2011. Acţiunile ArcelorMittal au coborât drastic, cu până la 40% sub preţul din februarie. Proprietarul celei mai mari companii producătoare de oţel din lume este în topul celor mai bogaţi miliardari ai lumii pe locul şase.

Cel mai bogat brazilian, Eike Batista, cu afaceri în petrol, gaz şi logistică, a pierdut, de asemenea, 11 miliarde de dolari. Omul de afaceri deţine acum 19 miliarde de dolari, faţă de 30 miliarde cât avea în martie. Acţiunile OGX, companie pe care o deţine, au crescut luni cu 8%, dar sunt cu 44% mai ieftine decât în perioada în care Forbes a realizat topul bogătaşilor lumii.

Mişcările de pe bursă i-a făcut însă pe unii miliardari şi mai bogaţi. Este cazul fondatorului lanţului de magazine Zara, Amancio Ortega, care a câştigat în perioada martie-8 august 2,5 miliarde de dolari, ajungând la o avere de 33,5 miliarde de dolari.

Sursa: money.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *