Social

Catre 2130, RM va ramne cu doar 1 mln. 500 mii de locuitori?

La Banca Mondiala a fost elaborata, in premiera pentru RM, Cartea Verde a Populatiei. Studiul – autori Constantin Matei, Gheorghe Paladi, Valeriu Sainsus si Olga Gagauz – prezinta evolutia indicatorilor demografici in ultimii 18 ani si este lansat de Fondul ONU pentru Populatie si Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare.

Conform acestui studiu, in aceasta perioada, rata natalitatii a scazut aproape de doua ori, de la 17,7% in anul 1990 la 10,9% in anul 2008. Familiile prefera sa aiba doar un singur copil si la o varsta mai avansata. Indicele mortalitatii in 2008 a constituit 11,8%, depasindu-l pe cel al natalitatii. La inceputul anului 2000, rata mortalitatii populatiei rurale depasea cu 60-65% indicele respectiv in randul populatiei urbane.

Potrivit lui Boris Galca, coordonator de programe UNFPA, in Moldova lipsesc cadre calificate in domeniul demografiei, care sa studieze problema mai aprofundat. Totodata, nu exista si o institutie a demografiei. Studiul prognozeaza ca, daca tendintele in domeniul demografiei se vor mentine, atunci efectivul populatiei tarii poate sa se micsoreze cu circa un milion de locuitori pana in anul 2050, ajungand la 2,6 mln. locuitori. Totodata, potrivit lui Boris Galca, catre 2130, populatia tarii ar putea numara 1 mln. 500 mii de persoane.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *