Actualitate

Cauza focarelor de pestă porcină din Palanca este carnea adusă din Ucraina

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, virusul a ajuns în ţară din cauza nerespectării de către cetățeni a restricțiilor impuse la importul cărnii și produselor din carne din Ucraina, unde sunt mai multe focare de pestă porcină. Directorul general ANSA spune că este regretabil faptul că oamenii nu conștientizează riscurile la care se supun atunci când decid să meargă în ţara vecină să cumpere carnea de porc, pentru că este mai ieftină. „Animalele infectate au fost nimicite. Focarele au izbucnit în gospodăriile unde disciplina privind respectarea cerințelor este ignorată”, a spus Gheorghe Gaberi.

Potrivit vicedirectorului ANSA, Vsevolod Stamati, la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina sunt aproape 30 de focare active de pestă porcină. În prezent, tuturor celor care trec vama dinspre Ucraina le sunt verificate bagajele, unitățile de transport, iar dacă se depistează produse din carne de porc, acestea sunt ridicate și nimicite prin ardere. „În ultimele 24 de ore, la vamă, 58 de kg de carne au fost ridicate de la cetățeni și nimicite prin ardere. De la începutul anului, în jur la 3580 de kg de carne au fost ridicate”, a spus Vsevolod Stamati.

Potrivit datelor ANSA, în satul Palanca sunt peste 300 de porci. În gospodăriile în care s-a confirmat virusul, au murit șapte porci, iar alți opt au fost arși. Vineri, 3 noiembrie, s-a anunțat despre un nou caz suspect de pestă porcină la Palanca, la patru porci. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *