Astăzi 18 Ianuarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 11:48
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2015, ora 08:11    Din editia print

CAZ FĂRĂ PRECEDENT ÎN EDUCAȚIE! Un director nu are acces timp de 19 luni în liceul pe care îl conduce

Marime Font

După ce, în 2008, Rodica Guțu, directoarea Liceului „George Coșbuc” din Bălți, și-a pierdut soțul, peste ani buni s-a recăsătorit cu un bărbat din Chișinău. Obosind să facă des naveta între cele două orașe, femeia a decis să-și găsească un serviciu în Capitală și a candidat pentru funcția de director la Liceul „Dante Alighieri”.  

Deși experiența și competențele în domeniul managerial au ajutat-o să câștige concursul, de atunci a trecut un an și șase luni, dar ea încă nici nu a reușit să intre în liceul pe care îl conduce. Și chiar dacă în favoarea ei s-a pronunțat recent și Curtea Supremă de Justiție, profesorii îi interzic accesul în instituție. În opinia juriștilor, avem de a face cu un caz de samavolnicie și abuz de putere…

Concursul pentru suplinirea funcției de director al Liceului Teoretic „Dante Alighieri” a fost organizat de Ministerul Educației pe 15 mai 2014, după ce fosta directoare a instituției a atins vârsta de pensionare. Menționăm că, în prezent, după adoptarea noului Cod al Educației, asemenea concursuri țin de competența direcțiilor de învățământ municipale și raionale.


În afară de Rodica Guțu, în competiție s-au înscris doi reprezentanți ai liceului, și anume directorul adjunct Valeriu Gânga și profesoara Ala Leca. Conflictul a izbucnit imediat după ce concurenta venită de la Bălți a câștigat concursul. „Noi am vrut un om de-al nostru în fruntea instituției, dar comisia n-a ascultat vocea colectivului”, afirmă directorul adjunct al liceului, Ludmila Mazâlu, care în prezent îndeplinește ilegal și atribuțiile directorului. „Nu crezusem niciodată că așa ceva este posibil”, spune, la rândul său, Rodica Guțu.

Între America și jocurile la calculator…

Directorul adjunct Gânga a contestat rezultatele concursului la Ministerul Educației, invocând că rezultatele competiției au fost trucate, deoarece doi membri ai comisiei de concurs: Tatiana Tverdohleb, șefa Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău (DGETS) și Margareta Sârbu, președinta Consiliului municipal sindical de ramură, ar fi prietene cu Rodica Guțu. La rândul lor, Guțu și Sârbu afirmă că s-au văzut pentru prima dată la concurs, iar legătura dintre Guțu și Tverdohleb constă în participarea lor la un training în SUA... De fapt, nici reprezentanții liceului nu sunt convinși de propriile afirmații. „Ele au călătorit în America, însă dna Tverdohleb spune că nu sunt prietene. Nu știu”, stă la îndoială directorul adjunct al liceului Ludmila Mazâlu.

Un alt argument cu care vehiculează Gânga este că Margareta Sârbu de la sindicate nu ar fi avut dreptul să fie membru al comisiei, deoarece profesorii liceului nu fac parte din această instituție. De fapt, participarea în comisie a unui reprezentant al sindicatelor este obligatorie, conform Regulamentului cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director în instituțiile de învățământ.
Rodicăi Guțu i s-a interzis accesul în liceu, chiar dacă ministerul a respins contestația lui Gânga. „Dna Mazâlu manifestă un comportament agresiv și instigă colectivul contra mea. De atunci și până în prezent ea refuză să-mi predea documentele de serviciu, cheile și ștampila”, spune Rodica Guțu.

„Parcă s-ar teme…”

Valeriu Gânga a atacat Ministerul Educației și în judecată, solicitând declararea nulă a concursului și anularea ordinului ministerului privind numirea în funcție a Rodicăi Guțu. Pe parcursul procesului, interimatul funcției de director a fost ocupat de un profesor din afara instituției, iar apoi - de Ludmila Mazâlu. Pe 20 februarie 2015, Judecătoria Buiucani a respins acțiunea lui Gânga, considerând-o drept neîntemeiată. Hotărârea a fost lăsată în vigoare atât de Curtea de Apel, cât și, pe 25 noiembrie 2015, de Curtea Supremă de Justiție.

Pe 3 decembrie, după ce expirase și termenul în care Ludmila Mazâlu putea îndeplini interimatul, reprezentanții ministerului și ai DGETS au mers la „Dante Alighieri” împreună cu Rodica Guțu. Și de data aceasta, Mazâlu i-a ignorat. „Am refuzat să predau ștampila, pentru că așa a decis colectivul”, își motivează ea acțiunile.

„Două ore am discutat și i-am explicat că trebuie să respecte decizia instanței, dar o ținea una și bună că nu va ceda. Parcă s-ar teme să nu vină cineva din afară și să descopere ceva”, consideră Tatiana Tverdohleb. „I-am întrebat cum pot fi contra unei doamne, căreia nu i-au permis să lucreze măcar o zi. N-au știut ce să-mi răspundă”, spune Valentin Crudu, șeful Direcției resurse umane a ministerului. „Inițial, ei spuneau că, în urma unei decizii irevocabile a instanței, se vor conforma, dar acum s-au răzgândit”, susține Veronica Solomețchi, jurist la DGETS.

Pleca la școală cu lacrimi în ochi

De cealaltă parte, elevii și profesorii de la „Alighieri” au cerut Ministerului Educației să formeze o comisie de conciliere în acest caz. Nu știm care este în realitate opinia liceenilor față de conflictul în cauză, însă noi am reușit să discutăm cu o elevă care, întâmplător, a venit la „Alighieri” de la Bălți, unde studiase la Liceul „Coșbuc”, condus anterior de Rodica Guțu. Această copilă, Dumitrița Ciobanu, și maică-sa Galina susțin că nici nu au bănuit ce le așteaptă aici.

„Când a văzut dosarul fiicei, un adjunct mi-a spus că e imposibil ca ea să aibă note atât de bune. M-a întrebat dacă suntem trimiși de dna Guțu. O presau zilnic pe fiică-mea și ea pleca la școală cu lacrimi în ochi. Am rezistat două săptămâni și am plecat la alt liceu”, afirmă Galina Ciobanu. Dumitrița adaugă: „Profesori, colegi, diriginta… Toți mă întrebau de ce am venit la „Alighieri” și de unde o cunosc pe dna Rodica. Colegii erau agresivi, profesorii ziceau că-mi vor dovedi că nu merit note bune. Am întârziat la o lecție cu cinci minute și profesoara m-a alungat din școală. Totdeauna îmi spuneau toți că dna Rodica nu va fi director și că degeaba m-a trimis să-i spionez”.
Întrebat despre asemenea cazuri, Valeriu Gânga ne-a răspuns scurt: „Niciun copil nu est presat, vă spunem sincer”.

Nouă luni de concediu…

Fiind director, dar neavând de lucru, Rodica Guțu s-a aflat nouă din cele 19 luni de când a câștigat concursul în concediu pe cont propriu, chiar dacă Codul Muncii prevede pentru aceasta doar 60 de zile. Ea spune că a scris aceste cereri la cerințele juristei de la minister Rodica Josan și ale Tatianei Tverdohleb până în iunie 2015. La rândul său, Rodica Josan susține că, de fapt, Codul Muncii este o lege permisivă, care permite părților să ia și alte decizii în cadrul raporturilor de muncă. „Dna Guțu nu poate să aibă pretenții față de noi, atâta timp cât a venit cu cererea de concediu, fără a fi impusă”, spune Josan. „Eu nu pot să-i dau asemenea sfaturi, ea a cerut concediu”, susține Tverdohleb.


Rodica Guțu

După decizia CSJ, Rodica Guțu a solicitat în instanță de la DGETS să-i fie achitat salariul pentru cele 19 luni.

Profesorii pot rămâne fără salarii

În prezent, corpul didactic de la Liceul „Dante Alighieri” se află în grevă japoneză. Ludmila Mazâlu dă asigurări că profesorii nu vor ceda, iar Valeriu Gânga consideră că a pierdut procesul, deoarece judecătorii s-au temut să creeze un precedent.

În schimb, juriștii cred că, în sfârșit, conflictul de la „Alighieri” va fi soluționat. „Ceea ce fac acum angajații liceului este samavolnicie. Ei nici nu i-au dat doamnei Guțu șansa să lucreze, chiar dacă ea a câștigat într-un concurs verificat cu lupa de către instanțele de judecată”, spune Rodica Josan. „Faptul că un colectiv se împotrivește nu este temei ca să nu executăm o hotărâre irevocabilă. Din 25 noiembrie, dreptul la semnătură și aplicarea ștampilei în liceu îl deține exclusiv Rodica Guțu. Prin urmare, dacă îi vor interzice accesul în instituție, profesorii vor fi lipsiți de salarizare”, susține Veronica Solomițchi.

Potrivit lui Roman Talmaci, președintele Uniunii Executorilor Judecătorești din Moldova, profesorii de la „Alighieri” au tot dreptul să protesteze, însă, dacă vor încălca decizia CSJ, acest drept poate fi sancționat. „Și-o pot face cu mâna lor, dacă nu vor permite directorului să semneze actele contabile. Într-o bună zi, vor rămâne fără salarii, le vor fi stopate achitările la serviciile comunale și alte plăți. În cele din urmă, vor suferi și elevii, iar Procuratura va căuta persoana vinovată pentru instigare și samavolnicie”, afirmă Talmaci.

Menționăm că Rodica Guțu a cerut Procuraturii să o tragă la răspundere penală pe Ludmila Mazâlu. Procurorii, însă, nu au găsit dovezi în acest sens… Doar recent Judecătoria Buiucani le-a restituit materialele pentru un control suplimentar, constatând că probele din dosar nu corespund cu unele concluzii ale procurorilor, care ar fi luat decizii pripite. În opinia juristului Pavel Lutenco, procurorii și poliția ar trebui să investigheze multilateral situația de la liceul „Dante Alighieri”. „Astfel, ei ar putea descoperi și alte infracțiuni, cum ar fi, de exemplu, colectarea nelegitimă de fonduri de la elevi și părinți. Poate că anume de aia și se tem cei care conduc astăzi ilegal această insituție de învățământ?”, se întrebă juristul.

Corina Fusu, ministrul Educației: „Ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul”

„Este într-adevăr un caz absolut ieșit din comun. Motivul este intoleranța noastră, a cetățenilor RM, față de alte persoane și opinii. Eu am discutat cu câțiva reprezentanți ai Liceului „Alighieri”, care mi-au spus că doresc să fie conduși de o persoană de-a lor, pe care să o cunoască, cu care să aibă o colaborare armonioasă. Bine, dar Rodica Guțu a câștigat concursul. În orice caz, noi am făcut primul pas și am fost la ei în vizită, în încercarea de a soluționa problema. Ar fi o soluție și crearea unei comisii de conciliere. Totuși, ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul și trebuie să îndeplinim deciziile instanțelor de judecată”. 


Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 09:15

 Fostul premier italian Silvio Berlusconi a anunţat joi că va candida în alegerile europene de la 26 mai, potrivit agenţiei italiene de ştiei Ansa şi Euronews.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 08:15

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

CRONICA UNEI PROVOCĂRI EȘUATE

Dorita Afacere Dreyfus de pe malurile Bâcului nu s-a produs - muntele a născut un șoarece! Provocarea jucată cu atâta iscusință de agenții de influență a Moscovei la Chișinău, referitor la pretinsa „discriminare” a găgăuzilor de poliția moldovenească, s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Ianuarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 18:06

 Poate că singurul lucru care îi revoltă mai mult pe apărătorii ruși ai lui Stalin decât paralelele evidente între regimul său și al lui Hitler este orice referire la alianța pe care cei doi dictatori au format-o în 1939 cu Pactul Ribbentrop-Molotov, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:59

 Între multele companii fondate de Elon Musk, se regăsește și Neuralink, o firmă al cărei scop ar fi să te transforme într-un fel de cyborg, cel puțin la nivelul minții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:46

 Circa 25 mii de persoane s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 24 februarie, relatează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 17:00

Supărat că lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat, recent, la o emisiune televizată că dânsa ar da toți procurorii afară și că Autoritatea Națională de Integritate a fost creată pentru ca statul „să mai fure” niște bani, fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Guvernul va continua să muncească la capacitate maximă și să producă efecte pozitive pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor, îmbunătățirea mediului de afaceri, modernizarea țării în general. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip, care a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:49

Al doilea summit dintre Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc în martie sau aprilie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:12

În cadrul raportului de guvernare la trei ani de activitate Pavel Filip a răspuns şi la întrebarea dacă Partidul Democrat se promovează folosind resursele Guvernului. Premierul a negat aceste declaraţii şi a comunicat că în campania electorală vom avea parte de multă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 16:10

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat prezenţa la Reuniunea informală a miniştrilor Apărării din ţările membre ale Uniunii Europene care este programată a avea loc la Bucureşti în zilele de 30 şi 31 ianuarie, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Investiții, locuri de muncă mai bine plătite, venituri mai mari – adică bunăstare sunt principalele priorități ale Guvernului pentru a determina oamenii să rămână acasă, să nu plece din ţară. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 15:18

Autoritățile din Ucraina au anunțat reținerea unei jurnaliste ucrainene acuzate de subminarea integrității teritoriale a țării, potrivit Radio Liberty.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Candidatul independent Andrei Nastas, care va candida la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 33 din Chișinău, ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase, deși ultimul afirmă că guvernarea ar sta în spatele polițistului-„spoiler”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:59

Japonia a trimis o notă de protest Rusiei din cauza controlului efectuat de grănicerii ruși pe vasele pescarilor japonezi langă insulele Kurile, transmite RIA Novosti.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:56

Partidul Democrat din Moldova trimite a decis să trimită corpului diplomatic din țară, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) analiza sa referitoare la două rapoarte emise...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:46

 Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu. Premierul a felicitat România cu ocazia preluării Președinției la Consiliul Uniunii Europene, menționând că Republica Moldova mizează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:34

Primarul interimar al municipiului Orhei, Diana Memeț, a inspectat noile unități de transport public din oraș, procurate de administrația locală la sfârșitul anului trecut. Toate microbuzele sunt pe rute și circulă conform graficului stabilit, iar oamenii s-au declarat extrem de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 13:12

 Rusia a pus la cale o nouă diversiune antiromânească cu bătaie lungă: „marcarea” aniversării a 660-a de la formarea Țării Moldovei. În acest scop, liderul de la Condrița a convocat la președinție un grup de personaje obscure cu viziuni staliniste și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:36

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2019, ora: 12:05

Reprezentantii Partidului Democrat din Moldova au depus la CEC o contestatie impotriva blocului electoral ACUM. Democratii il acuza pe liderul PPDA, Andrei Nastase, ca si-a facut campanie electorala folosind retelele de socializare si le cer membrilor CEC sa examineze actiunile acestuia.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)