Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Actualitate 18 Decembrie 2015, ora 08:11    Din editia print

CAZ FĂRĂ PRECEDENT ÎN EDUCAȚIE! Un director nu are acces timp de 19 luni în liceul pe care îl conduce

Marime Font

După ce, în 2008, Rodica Guțu, directoarea Liceului „George Coșbuc” din Bălți, și-a pierdut soțul, peste ani buni s-a recăsătorit cu un bărbat din Chișinău. Obosind să facă des naveta între cele două orașe, femeia a decis să-și găsească un serviciu în Capitală și a candidat pentru funcția de director la Liceul „Dante Alighieri”.  

Deși experiența și competențele în domeniul managerial au ajutat-o să câștige concursul, de atunci a trecut un an și șase luni, dar ea încă nici nu a reușit să intre în liceul pe care îl conduce. Și chiar dacă în favoarea ei s-a pronunțat recent și Curtea Supremă de Justiție, profesorii îi interzic accesul în instituție. În opinia juriștilor, avem de a face cu un caz de samavolnicie și abuz de putere…

Concursul pentru suplinirea funcției de director al Liceului Teoretic „Dante Alighieri” a fost organizat de Ministerul Educației pe 15 mai 2014, după ce fosta directoare a instituției a atins vârsta de pensionare. Menționăm că, în prezent, după adoptarea noului Cod al Educației, asemenea concursuri țin de competența direcțiilor de învățământ municipale și raionale.În afară de Rodica Guțu, în competiție s-au înscris doi reprezentanți ai liceului, și anume directorul adjunct Valeriu Gânga și profesoara Ala Leca. Conflictul a izbucnit imediat după ce concurenta venită de la Bălți a câștigat concursul. „Noi am vrut un om de-al nostru în fruntea instituției, dar comisia n-a ascultat vocea colectivului”, afirmă directorul adjunct al liceului, Ludmila Mazâlu, care în prezent îndeplinește ilegal și atribuțiile directorului. „Nu crezusem niciodată că așa ceva este posibil”, spune, la rândul său, Rodica Guțu.

Între America și jocurile la calculator…

Directorul adjunct Gânga a contestat rezultatele concursului la Ministerul Educației, invocând că rezultatele competiției au fost trucate, deoarece doi membri ai comisiei de concurs: Tatiana Tverdohleb, șefa Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău (DGETS) și Margareta Sârbu, președinta Consiliului municipal sindical de ramură, ar fi prietene cu Rodica Guțu. La rândul lor, Guțu și Sârbu afirmă că s-au văzut pentru prima dată la concurs, iar legătura dintre Guțu și Tverdohleb constă în participarea lor la un training în SUA... De fapt, nici reprezentanții liceului nu sunt convinși de propriile afirmații. „Ele au călătorit în America, însă dna Tverdohleb spune că nu sunt prietene. Nu știu”, stă la îndoială directorul adjunct al liceului Ludmila Mazâlu.

Un alt argument cu care vehiculează Gânga este că Margareta Sârbu de la sindicate nu ar fi avut dreptul să fie membru al comisiei, deoarece profesorii liceului nu fac parte din această instituție. De fapt, participarea în comisie a unui reprezentant al sindicatelor este obligatorie, conform Regulamentului cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director în instituțiile de învățământ.
Rodicăi Guțu i s-a interzis accesul în liceu, chiar dacă ministerul a respins contestația lui Gânga. „Dna Mazâlu manifestă un comportament agresiv și instigă colectivul contra mea. De atunci și până în prezent ea refuză să-mi predea documentele de serviciu, cheile și ștampila”, spune Rodica Guțu.

„Parcă s-ar teme…”

Valeriu Gânga a atacat Ministerul Educației și în judecată, solicitând declararea nulă a concursului și anularea ordinului ministerului privind numirea în funcție a Rodicăi Guțu. Pe parcursul procesului, interimatul funcției de director a fost ocupat de un profesor din afara instituției, iar apoi - de Ludmila Mazâlu. Pe 20 februarie 2015, Judecătoria Buiucani a respins acțiunea lui Gânga, considerând-o drept neîntemeiată. Hotărârea a fost lăsată în vigoare atât de Curtea de Apel, cât și, pe 25 noiembrie 2015, de Curtea Supremă de Justiție.

Pe 3 decembrie, după ce expirase și termenul în care Ludmila Mazâlu putea îndeplini interimatul, reprezentanții ministerului și ai DGETS au mers la „Dante Alighieri” împreună cu Rodica Guțu. Și de data aceasta, Mazâlu i-a ignorat. „Am refuzat să predau ștampila, pentru că așa a decis colectivul”, își motivează ea acțiunile.

„Două ore am discutat și i-am explicat că trebuie să respecte decizia instanței, dar o ținea una și bună că nu va ceda. Parcă s-ar teme să nu vină cineva din afară și să descopere ceva”, consideră Tatiana Tverdohleb. „I-am întrebat cum pot fi contra unei doamne, căreia nu i-au permis să lucreze măcar o zi. N-au știut ce să-mi răspundă”, spune Valentin Crudu, șeful Direcției resurse umane a ministerului. „Inițial, ei spuneau că, în urma unei decizii irevocabile a instanței, se vor conforma, dar acum s-au răzgândit”, susține Veronica Solomețchi, jurist la DGETS.

Pleca la școală cu lacrimi în ochi

De cealaltă parte, elevii și profesorii de la „Alighieri” au cerut Ministerului Educației să formeze o comisie de conciliere în acest caz. Nu știm care este în realitate opinia liceenilor față de conflictul în cauză, însă noi am reușit să discutăm cu o elevă care, întâmplător, a venit la „Alighieri” de la Bălți, unde studiase la Liceul „Coșbuc”, condus anterior de Rodica Guțu. Această copilă, Dumitrița Ciobanu, și maică-sa Galina susțin că nici nu au bănuit ce le așteaptă aici.

„Când a văzut dosarul fiicei, un adjunct mi-a spus că e imposibil ca ea să aibă note atât de bune. M-a întrebat dacă suntem trimiși de dna Guțu. O presau zilnic pe fiică-mea și ea pleca la școală cu lacrimi în ochi. Am rezistat două săptămâni și am plecat la alt liceu”, afirmă Galina Ciobanu. Dumitrița adaugă: „Profesori, colegi, diriginta… Toți mă întrebau de ce am venit la „Alighieri” și de unde o cunosc pe dna Rodica. Colegii erau agresivi, profesorii ziceau că-mi vor dovedi că nu merit note bune. Am întârziat la o lecție cu cinci minute și profesoara m-a alungat din școală. Totdeauna îmi spuneau toți că dna Rodica nu va fi director și că degeaba m-a trimis să-i spionez”.
Întrebat despre asemenea cazuri, Valeriu Gânga ne-a răspuns scurt: „Niciun copil nu est presat, vă spunem sincer”.

Nouă luni de concediu…

Fiind director, dar neavând de lucru, Rodica Guțu s-a aflat nouă din cele 19 luni de când a câștigat concursul în concediu pe cont propriu, chiar dacă Codul Muncii prevede pentru aceasta doar 60 de zile. Ea spune că a scris aceste cereri la cerințele juristei de la minister Rodica Josan și ale Tatianei Tverdohleb până în iunie 2015. La rândul său, Rodica Josan susține că, de fapt, Codul Muncii este o lege permisivă, care permite părților să ia și alte decizii în cadrul raporturilor de muncă. „Dna Guțu nu poate să aibă pretenții față de noi, atâta timp cât a venit cu cererea de concediu, fără a fi impusă”, spune Josan. „Eu nu pot să-i dau asemenea sfaturi, ea a cerut concediu”, susține Tverdohleb.


Rodica Guțu

După decizia CSJ, Rodica Guțu a solicitat în instanță de la DGETS să-i fie achitat salariul pentru cele 19 luni.

Profesorii pot rămâne fără salarii

În prezent, corpul didactic de la Liceul „Dante Alighieri” se află în grevă japoneză. Ludmila Mazâlu dă asigurări că profesorii nu vor ceda, iar Valeriu Gânga consideră că a pierdut procesul, deoarece judecătorii s-au temut să creeze un precedent.

În schimb, juriștii cred că, în sfârșit, conflictul de la „Alighieri” va fi soluționat. „Ceea ce fac acum angajații liceului este samavolnicie. Ei nici nu i-au dat doamnei Guțu șansa să lucreze, chiar dacă ea a câștigat într-un concurs verificat cu lupa de către instanțele de judecată”, spune Rodica Josan. „Faptul că un colectiv se împotrivește nu este temei ca să nu executăm o hotărâre irevocabilă. Din 25 noiembrie, dreptul la semnătură și aplicarea ștampilei în liceu îl deține exclusiv Rodica Guțu. Prin urmare, dacă îi vor interzice accesul în instituție, profesorii vor fi lipsiți de salarizare”, susține Veronica Solomițchi.

Potrivit lui Roman Talmaci, președintele Uniunii Executorilor Judecătorești din Moldova, profesorii de la „Alighieri” au tot dreptul să protesteze, însă, dacă vor încălca decizia CSJ, acest drept poate fi sancționat. „Și-o pot face cu mâna lor, dacă nu vor permite directorului să semneze actele contabile. Într-o bună zi, vor rămâne fără salarii, le vor fi stopate achitările la serviciile comunale și alte plăți. În cele din urmă, vor suferi și elevii, iar Procuratura va căuta persoana vinovată pentru instigare și samavolnicie”, afirmă Talmaci.

Menționăm că Rodica Guțu a cerut Procuraturii să o tragă la răspundere penală pe Ludmila Mazâlu. Procurorii, însă, nu au găsit dovezi în acest sens… Doar recent Judecătoria Buiucani le-a restituit materialele pentru un control suplimentar, constatând că probele din dosar nu corespund cu unele concluzii ale procurorilor, care ar fi luat decizii pripite. În opinia juristului Pavel Lutenco, procurorii și poliția ar trebui să investigheze multilateral situația de la liceul „Dante Alighieri”. „Astfel, ei ar putea descoperi și alte infracțiuni, cum ar fi, de exemplu, colectarea nelegitimă de fonduri de la elevi și părinți. Poate că anume de aia și se tem cei care conduc astăzi ilegal această insituție de învățământ?”, se întrebă juristul.

Corina Fusu, ministrul Educației: „Ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul”

„Este într-adevăr un caz absolut ieșit din comun. Motivul este intoleranța noastră, a cetățenilor RM, față de alte persoane și opinii. Eu am discutat cu câțiva reprezentanți ai Liceului „Alighieri”, care mi-au spus că doresc să fie conduși de o persoană de-a lor, pe care să o cunoască, cu care să aibă o colaborare armonioasă. Bine, dar Rodica Guțu a câștigat concursul. În orice caz, noi am făcut primul pas și am fost la ei în vizită, în încercarea de a soluționa problema. Ar fi o soluție și crearea unei comisii de conciliere. Totuși, ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul și trebuie să îndeplinim deciziile instanțelor de judecată”. 


Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul