Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:39
Abonamente

Actualitate 18 Decembrie 2015, ora 08:11    Din editia print

CAZ FĂRĂ PRECEDENT ÎN EDUCAȚIE! Un director nu are acces timp de 19 luni în liceul pe care îl conduce

Marime Font

După ce, în 2008, Rodica Guțu, directoarea Liceului „George Coșbuc” din Bălți, și-a pierdut soțul, peste ani buni s-a recăsătorit cu un bărbat din Chișinău. Obosind să facă des naveta între cele două orașe, femeia a decis să-și găsească un serviciu în Capitală și a candidat pentru funcția de director la Liceul „Dante Alighieri”.  

Deși experiența și competențele în domeniul managerial au ajutat-o să câștige concursul, de atunci a trecut un an și șase luni, dar ea încă nici nu a reușit să intre în liceul pe care îl conduce. Și chiar dacă în favoarea ei s-a pronunțat recent și Curtea Supremă de Justiție, profesorii îi interzic accesul în instituție. În opinia juriștilor, avem de a face cu un caz de samavolnicie și abuz de putere…

Concursul pentru suplinirea funcției de director al Liceului Teoretic „Dante Alighieri” a fost organizat de Ministerul Educației pe 15 mai 2014, după ce fosta directoare a instituției a atins vârsta de pensionare. Menționăm că, în prezent, după adoptarea noului Cod al Educației, asemenea concursuri țin de competența direcțiilor de învățământ municipale și raionale.


În afară de Rodica Guțu, în competiție s-au înscris doi reprezentanți ai liceului, și anume directorul adjunct Valeriu Gânga și profesoara Ala Leca. Conflictul a izbucnit imediat după ce concurenta venită de la Bălți a câștigat concursul. „Noi am vrut un om de-al nostru în fruntea instituției, dar comisia n-a ascultat vocea colectivului”, afirmă directorul adjunct al liceului, Ludmila Mazâlu, care în prezent îndeplinește ilegal și atribuțiile directorului. „Nu crezusem niciodată că așa ceva este posibil”, spune, la rândul său, Rodica Guțu.

Între America și jocurile la calculator…

Directorul adjunct Gânga a contestat rezultatele concursului la Ministerul Educației, invocând că rezultatele competiției au fost trucate, deoarece doi membri ai comisiei de concurs: Tatiana Tverdohleb, șefa Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău (DGETS) și Margareta Sârbu, președinta Consiliului municipal sindical de ramură, ar fi prietene cu Rodica Guțu. La rândul lor, Guțu și Sârbu afirmă că s-au văzut pentru prima dată la concurs, iar legătura dintre Guțu și Tverdohleb constă în participarea lor la un training în SUA... De fapt, nici reprezentanții liceului nu sunt convinși de propriile afirmații. „Ele au călătorit în America, însă dna Tverdohleb spune că nu sunt prietene. Nu știu”, stă la îndoială directorul adjunct al liceului Ludmila Mazâlu.

Un alt argument cu care vehiculează Gânga este că Margareta Sârbu de la sindicate nu ar fi avut dreptul să fie membru al comisiei, deoarece profesorii liceului nu fac parte din această instituție. De fapt, participarea în comisie a unui reprezentant al sindicatelor este obligatorie, conform Regulamentului cu privire la organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director în instituțiile de învățământ.
Rodicăi Guțu i s-a interzis accesul în liceu, chiar dacă ministerul a respins contestația lui Gânga. „Dna Mazâlu manifestă un comportament agresiv și instigă colectivul contra mea. De atunci și până în prezent ea refuză să-mi predea documentele de serviciu, cheile și ștampila”, spune Rodica Guțu.

„Parcă s-ar teme…”

Valeriu Gânga a atacat Ministerul Educației și în judecată, solicitând declararea nulă a concursului și anularea ordinului ministerului privind numirea în funcție a Rodicăi Guțu. Pe parcursul procesului, interimatul funcției de director a fost ocupat de un profesor din afara instituției, iar apoi - de Ludmila Mazâlu. Pe 20 februarie 2015, Judecătoria Buiucani a respins acțiunea lui Gânga, considerând-o drept neîntemeiată. Hotărârea a fost lăsată în vigoare atât de Curtea de Apel, cât și, pe 25 noiembrie 2015, de Curtea Supremă de Justiție.

Pe 3 decembrie, după ce expirase și termenul în care Ludmila Mazâlu putea îndeplini interimatul, reprezentanții ministerului și ai DGETS au mers la „Dante Alighieri” împreună cu Rodica Guțu. Și de data aceasta, Mazâlu i-a ignorat. „Am refuzat să predau ștampila, pentru că așa a decis colectivul”, își motivează ea acțiunile.

„Două ore am discutat și i-am explicat că trebuie să respecte decizia instanței, dar o ținea una și bună că nu va ceda. Parcă s-ar teme să nu vină cineva din afară și să descopere ceva”, consideră Tatiana Tverdohleb. „I-am întrebat cum pot fi contra unei doamne, căreia nu i-au permis să lucreze măcar o zi. N-au știut ce să-mi răspundă”, spune Valentin Crudu, șeful Direcției resurse umane a ministerului. „Inițial, ei spuneau că, în urma unei decizii irevocabile a instanței, se vor conforma, dar acum s-au răzgândit”, susține Veronica Solomețchi, jurist la DGETS.

Pleca la școală cu lacrimi în ochi

De cealaltă parte, elevii și profesorii de la „Alighieri” au cerut Ministerului Educației să formeze o comisie de conciliere în acest caz. Nu știm care este în realitate opinia liceenilor față de conflictul în cauză, însă noi am reușit să discutăm cu o elevă care, întâmplător, a venit la „Alighieri” de la Bălți, unde studiase la Liceul „Coșbuc”, condus anterior de Rodica Guțu. Această copilă, Dumitrița Ciobanu, și maică-sa Galina susțin că nici nu au bănuit ce le așteaptă aici.

„Când a văzut dosarul fiicei, un adjunct mi-a spus că e imposibil ca ea să aibă note atât de bune. M-a întrebat dacă suntem trimiși de dna Guțu. O presau zilnic pe fiică-mea și ea pleca la școală cu lacrimi în ochi. Am rezistat două săptămâni și am plecat la alt liceu”, afirmă Galina Ciobanu. Dumitrița adaugă: „Profesori, colegi, diriginta… Toți mă întrebau de ce am venit la „Alighieri” și de unde o cunosc pe dna Rodica. Colegii erau agresivi, profesorii ziceau că-mi vor dovedi că nu merit note bune. Am întârziat la o lecție cu cinci minute și profesoara m-a alungat din școală. Totdeauna îmi spuneau toți că dna Rodica nu va fi director și că degeaba m-a trimis să-i spionez”.
Întrebat despre asemenea cazuri, Valeriu Gânga ne-a răspuns scurt: „Niciun copil nu est presat, vă spunem sincer”.

Nouă luni de concediu…

Fiind director, dar neavând de lucru, Rodica Guțu s-a aflat nouă din cele 19 luni de când a câștigat concursul în concediu pe cont propriu, chiar dacă Codul Muncii prevede pentru aceasta doar 60 de zile. Ea spune că a scris aceste cereri la cerințele juristei de la minister Rodica Josan și ale Tatianei Tverdohleb până în iunie 2015. La rândul său, Rodica Josan susține că, de fapt, Codul Muncii este o lege permisivă, care permite părților să ia și alte decizii în cadrul raporturilor de muncă. „Dna Guțu nu poate să aibă pretenții față de noi, atâta timp cât a venit cu cererea de concediu, fără a fi impusă”, spune Josan. „Eu nu pot să-i dau asemenea sfaturi, ea a cerut concediu”, susține Tverdohleb.


Rodica Guțu

După decizia CSJ, Rodica Guțu a solicitat în instanță de la DGETS să-i fie achitat salariul pentru cele 19 luni.

Profesorii pot rămâne fără salarii

În prezent, corpul didactic de la Liceul „Dante Alighieri” se află în grevă japoneză. Ludmila Mazâlu dă asigurări că profesorii nu vor ceda, iar Valeriu Gânga consideră că a pierdut procesul, deoarece judecătorii s-au temut să creeze un precedent.

În schimb, juriștii cred că, în sfârșit, conflictul de la „Alighieri” va fi soluționat. „Ceea ce fac acum angajații liceului este samavolnicie. Ei nici nu i-au dat doamnei Guțu șansa să lucreze, chiar dacă ea a câștigat într-un concurs verificat cu lupa de către instanțele de judecată”, spune Rodica Josan. „Faptul că un colectiv se împotrivește nu este temei ca să nu executăm o hotărâre irevocabilă. Din 25 noiembrie, dreptul la semnătură și aplicarea ștampilei în liceu îl deține exclusiv Rodica Guțu. Prin urmare, dacă îi vor interzice accesul în instituție, profesorii vor fi lipsiți de salarizare”, susține Veronica Solomițchi.

Potrivit lui Roman Talmaci, președintele Uniunii Executorilor Judecătorești din Moldova, profesorii de la „Alighieri” au tot dreptul să protesteze, însă, dacă vor încălca decizia CSJ, acest drept poate fi sancționat. „Și-o pot face cu mâna lor, dacă nu vor permite directorului să semneze actele contabile. Într-o bună zi, vor rămâne fără salarii, le vor fi stopate achitările la serviciile comunale și alte plăți. În cele din urmă, vor suferi și elevii, iar Procuratura va căuta persoana vinovată pentru instigare și samavolnicie”, afirmă Talmaci.

Menționăm că Rodica Guțu a cerut Procuraturii să o tragă la răspundere penală pe Ludmila Mazâlu. Procurorii, însă, nu au găsit dovezi în acest sens… Doar recent Judecătoria Buiucani le-a restituit materialele pentru un control suplimentar, constatând că probele din dosar nu corespund cu unele concluzii ale procurorilor, care ar fi luat decizii pripite. În opinia juristului Pavel Lutenco, procurorii și poliția ar trebui să investigheze multilateral situația de la liceul „Dante Alighieri”. „Astfel, ei ar putea descoperi și alte infracțiuni, cum ar fi, de exemplu, colectarea nelegitimă de fonduri de la elevi și părinți. Poate că anume de aia și se tem cei care conduc astăzi ilegal această insituție de învățământ?”, se întrebă juristul.

Corina Fusu, ministrul Educației: „Ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul”

„Este într-adevăr un caz absolut ieșit din comun. Motivul este intoleranța noastră, a cetățenilor RM, față de alte persoane și opinii. Eu am discutat cu câțiva reprezentanți ai Liceului „Alighieri”, care mi-au spus că doresc să fie conduși de o persoană de-a lor, pe care să o cunoască, cu care să aibă o colaborare armonioasă. Bine, dar Rodica Guțu a câștigat concursul. În orice caz, noi am făcut primul pas și am fost la ei în vizită, în încercarea de a soluționa problema. Ar fi o soluție și crearea unei comisii de conciliere. Totuși, ne place, nu ne place, justiția și-a spus cuvântul și trebuie să îndeplinim deciziile instanțelor de judecată”. 


Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:39

Deputata PPDA, Arina Spătaru este acuzată că ar fi colectat fonduri pentru o acțiune nobilă, însă banii i-ar fi pus în safeu refuzând să-i transmită beneficiarilor finali. Este vorba despre Târgul de Florii dedicat copiilor cu autism, eveniment pentru organizarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 16:12

Ajutorul de Paști, în valoare de 600 de lei, acordat mai multor categorii de persoane în ajunul sărbătorilor pascale va putea fi ridicat până la sfârşitul anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 15:47

Belarus a suspendat exporturile de produse petroliere ușoare, benzină și motorină către Ucraina, Polonia și țările baltice, din cauza calității proaste a petrolului rusesc, a anunțat marți principalul exportator al țării, scrie Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:23

Vor susținerea socialiștilor pentru propria agendă politică, dar fac totul ca să nu existe o coaliție dintre blocul ACUM și PSRM. Despre acest lucru scrie pe blogul său deputatul socialist Grigore Novac. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 14:02

Directorul general al Biroului de proiectare ”Yuzhnoye”, Alexander Degtiarev, a anunțat că Ucraina începe testarile sistemului de racheta tactica ”Grom-2”, destinata Forțelor Armate din Ucraina și Arabiei Saudite, a scris expertul militar-politic Alexander...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 13:53

PSRM constată cu regret că PAS și DA încă nu sunt disponibile să poarte negocieri serioase privind formarea unei coaliții de guvernare și învestirea unui Guvern funcțional. Constatarea se conține într-o declarație a Partidului Socialiștilor, publicată pe Facebook de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:00

„Dezoligarhizarea” instituțiilor de stat din R. Moldova, așa cum cere Blocul „ACUM”, nu poate fi făcută cu suportul unei formațiune proruse cum este Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De această părere este comentatorul politic Petru Bogatu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:50

Cutremur de intensitate mică, marți dimineață, în Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 3,5.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)