Eveniment

Cazac şi Vardanean au fost victimele neînţelegerilor economice moldo-ruse

Despre aceasta ne-au informat persoane apropiate MGB-ului de la Tiraspol, spusele cărora sunt confirmate în parte şi de unele declaraţii ale celor doi foşti deţinuţi politici. Astfel, problema ar sta în două uzine ale Federaţiei Ruse din Bender – „Pribor” şi „BMZ”, despre care se spune că produc piese pentru armament la comanda Ministerului Apărării din Rusia. Acum câţiva ani, „ZdG” scria că cel mai important produs al acestor întreprinderi este un dispozitiv pentru cel mai performant elicopter de luptă rusesc: KA-50, despre care se spune că în 2000 se producea doar la Bender. Se mai spune că tot la „Pribor” se produc sisteme reactive şi alte detalii pentru complexul militar marin şi aeronautic rus. Privatizată de întreprinderea rusă „Saliut”, fără ca vreun ban din această tranzacţie să fi ajuns în bugetul RM, uzina ar fi activat cu acordul Chişinăului până în anul 2006, când oficialităţile moldoveneşti ar fi pus primele impedimente în calea exportului pentru „Pribor” şi „BMZ”. Ceea ce, fireşte, a supărat Moscova… Schema ar fi fost destul de simplă: ca să forţeze Chişinăul să cedeze, serviciile speciale ruseşti i-ar fi ordonat şefului MGB, Antiufeev, să aresteze cetăţeni moldoveni. Cazac şi Vardanean ar fi fost selectaţi, deoarece, pornind de la profesiile lor, puteau fi acuzaţi mai lesne. Atât ei, cât şi RM. În continuare, negocierile s-au purtat la alt nivel şi în mod indirect.

Conform aceloraşi surse, în 2010, ministrul Valeriu Lazăr ar fi deblocat exporturile pentru cele două uzine, reuşind, în plus, să obţină pentru RM şi un pavilion cu suprafaţa de 693,100 m.p. la Centrul Expoziţional din Moscova, pe termen de 50 de ani, la preţul de o rublă pe an. La acea oră, Tiraspolul ar fi putut să-i graţieze pe cei doi, însă menţinerea lor în arest ar fi fost deja un moft al lui Smirnov. Bătrânul despot ar fi avut interesul să-i elibereze cât mai aproape de alegerile recente, din 11 decembrie, nerecunoscute, pentru a-şi cizela imaginea…

Cam aceasta este informaţia pe care am primit-o zilele astea, care, deşi nu este pe deplin confirmată, merită atenţie, pentru că trezeşte interes. Cu atât mai mult cu cât are tangenţe cu cazul Cazac. Înainte de a fi arestat, Ilie, fost inspector la Fiscul din Bender, a primit acces la baza de date, cu parafa „secret de stat al Rusiei”, a uzinelor „Pribor” şi „BMZ”, dar şi indicaţii de a controla activitatea acestora. Iar în ziua în care MGB-ul l-a reţinut în gara Varniţa, sub privirile tacite ale poliţiştilor noştri, lui Ilie i-au fost băgate în buzunar documente despre activitatea aceloraşi uzine, în care se menţiona anume despre interzicerea exporturilor. Din câte se ştie, Cazac a fost acuzat de intenţia de a transmite actele serviciilor secrete de la Chişinău. Parcă se simte o legătură. De aceea, vom reveni neapărat, cel puţin cu opinia oficialilor de la Chişinău, la acest subiect.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *