Finanţe

Cazanele pe biomasă atacă gazul rusesc

Tocmai de aceea în ultimul timp crește numărul celor care renunță la sistemele de încălzire pe gaz, optând pentru cazane pe biomasă, ori revin la vechea și tradiționala sobă. 

 Experții în domeniul energiei regenerabile afirmă că încălzirea locuinței cu biomasă oferă numeroase avantaje proprietarului, mai ales dacă sunt utilizate sisteme performante de încălzire a locuinței. În special, în mediul rural biomasa este adesea disponibilă gratis sau la costuri scăzute, sub forma reziduurilor sau a produselor secundare neinteresante pentru industrie. Statisticile arată că anual gospodăriile rurale generează în medie trei tone de biomasă neutilizată, care poate fi folosită în calitate de combustibil pentru sistemele de încălzire, aceasta în timp ce majoritatea gospodăriilor cheltuiesc circa șase mii lei într-un sezon de încălzire. În plus, pe piața din Moldova se comercializează și biomasă procesată, și cazane performante care pot fi utilizate la nivel cu cele pe gaz, fără a crea incomodități.

Biomasa, de două ori mai ieftină decât gazul

Potrivit lui Oleg Donoagă, președintele Asociației Obștești pentru promovarea Biocombustibililor în Moldova, în prezent, cererea pentru biomasa procesată depășește cu mult oferta. Asta pentru că, de regulă, brichetele și peleții costă mai puțin decât lemnele ori cărbunele, în plus sunt mai puține bătăi de cap pentru cei care-i utilizează. Mai mult, datorită diversificării pieței din R. Moldova, crește considerabil numărul celor care aleg să-și instaleze cazane ori sobe pe biomasă, în defavoarea centralelor de încălzire pe gaz.

„În prezent este un deficit de biomasă pe piață. Anul trecut a fost un an foarte bun și au început să producă multe întreprinderi, dar, din păcate, din cauza secetei, nu este destulă biomasă pentru a produce o cantitate suficientă de brichete și peleți”, afirmă Oleg Donoagă. El susține că utilizarea biomasei îi ajută pe oameni să facă economii substanțiale. „Din moment ce omul are o sobă, el nu poate aduce în casă un sac de cărbuni și după ce cărbunii au ars trebuie să-i cearnă, se face murdarie prin casă. În plus, în comparație cu lemnul ori cărbunii, la procurarea biomasei procesate se economisește până la 30% din sumă, iar față de gazul natural, economiile reprezintă până la 50%”, a menționat Oleg Donoagă.

Prețul variază în funcție de gradul de confort

Brichetele și peleții sunt utilizați atât în sobe obișnuite, cât și în cazane performante pe biomasă. În Moldova se găsesc atât cazane pentru arderea lemnului, cărbunelui, cazane strict pentru arderea peletelui, cazane de gazificare a lemnului care sunt destinate arderii doar a lemnului uscat, dar și sisteme universale care permit utilizarea lemnului, cărbunelui, brichetelor direct în camera de ardere, și a peletelui prin intermediul unui buncăr. Mărcile se deosebesc între ele prin preţuri, construcţie, tipurile de combustibili folosiţi şi randament. Andrei Gîncu, manager financiar la „Solara Term”, afirmă că cele mai solicitate sunt cazanele din fontă pentru combustibil solid care sunt și cele mai ieftine. „Costul unui cazan pe biomasă variază între zece mii de lei pentru un cazan din fontă și până la 40 mii de lei pentru un cazan mai sofisticat. Cele mai ieftine cazane sunt cele pe bază de combustibil solid, precum lemnul, cărbunele, ori brichetele. Cele pe peleți sunt mai costisitoare”, afirmă Andrei Gîncu.

Acesta spune că prețul variază în funcție de gradul de confort pe care-l oferă sistemul. Astfel, cele mai scumpe sunt cazanele automate care, în funcție de volumul rezervorului, necesită a fi încărcate fie o dată la 24 de ore, o dată la 72 de ore ori chiar o dată în săptămână. În Europa sunt cazane care sunt încărcate o dată pe sezon.

99% din sistemele importate funcționează cu gaz

Potrivit lui Andrei Gîncu, de regulă, investiția se recuperează în trei ani, în timp ce perioada de exploatare a unui cazan pe biomasă este de minimum zece ani. Mai mult decât atât, oferă posibilitatea de a economisi până la o treime din suma cheltuită pentru încălzirea unei locuințe pe perioada rece a anului. În plus, spre deosebire de sobele obișnuite, sistemele de încălzire pe bază de biomasă au un avantaj semnificativ pentru că au capacitatea de a livra apă caldă în cantităţi necesare şi fără eforturi suplimentare.

Dacă ați hotărât să schimbați sistemul de încălzire a locuinței și vreți să optați pentru un cazan pe biomasă, la alegerea lui țineți cont de suprafața locuinței, necesitatea de a încălzi doar aerul sau și apa, și tipul de biomasă pe care-l veți utiliza.

Conform „Studiului de piaţă privind soluţiile accesibile de încălzire pe bază de biomasă a gospodăriilor din mediul rural” realizat în cadrul proiectului „Energie și Biomasă în Moldova”, piaţa sistemelor de încălzire pe bază de biomasă din Moldova este încă la etapa de dezvoltare. Aproximativ 99% din sistemele de încălzire importate în Moldova funcţionează pe bază de gaze naturale. Totodată, studiul relevă faptul că volumul mediu de combustibili folositi pentru încălzirea unei case este: 1 t de cărbune, 6,2 m cubi de lemn, 1024 metri cubi de gaze naturale sau 1,4 t de biomasă neprocesată.

Oleg Donoagă, președintele Asociației Obștești pentru promovarea Biocombustibililor în Moldova
O tonă de brichete echivalează cu 5 metri cubi de lemne de foc sau 800 kg de cărbune. Prețul unei tone de brichete variază: la început de sezon – 1700 de lei, pe la mijloc de sezon atinge cifra de 2 mii lei. La nord, în prezent brichetele se vând la prețul de 2300 de lei tona.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *