Astăzi 22 Martie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 19:27
Abonamente

Eveniment 24 Septembrie 2015, ora 07:07    Din editia print

Reportaj din Căzănești - satul cu cei mai mulți abonați TIMPUL

Marime Font

Foto: ramin mazur

De obicei îi cunoaștem pe unii cititori de-ai noștri prin scrisorile pe care ni le trimit sau cu care discutăm la telefon, când ne sună să-și spună păsul.  

La aniversarea a 14-a a ziarului, ne-am gândit să-i cunoaștem în față pe unii dintre ei. Și ca să reducem raza de căutare, am ales localitatea cu cei mai mulți abonați ai noștri – satul Căzănești, raionul Telenești.

Numele localității a mai apărut în presă. Se datorează faptului că aici se află ultima hidrocentrală de pe Răut. Desigur, acum au rămas doar niște ruine, dar chiar și așa construcția, ce ar putea fi un monument industrial veritabil, este o curiozitate pentru străini. Drumul drept ce duce spre sat de la șoseaua Sărătenii Vechi-Soroca (exact, cea reparată de americani), este mărginit de plopi. Se spune că actorul Boris Bechet a sădit câțiva din ei în copilărie. Altă curiozitate este un turn neobișnuit ce se ridică la o margine de sat. O fi o rămășiță a unui conac boieresc. Dar pe lângă aceste crâmpeie ale trecutului, satul Căzănești este bogat cu oameni activi, intelectuali, care știu ce se întâmplă în țară și încearcă să facă ceva pentru comunitatea în care locuiesc. Asistenta medicală Cristina Gandrabur este unul din aceștia. Ea a creat un centru de urgență în sat, care deservește alte 14 localități din zonă. „Suntem o echipă de asistenți medicali, avem experiență. Lumea ne stimează. Problema sunt salariile foarte mici”, recunoaște dna Cristina, care deține și funcția de consilier local. Apoi adaugă „Știți ce fericiți suntem că drumul spre Soroca a fost renovat?! Dacă avem un pacient grav bolnav, ajungem repede cu el la raion”. Asistenta medicală citește de ani buni ziarul TIMPUL și, prin urmare, este la curent cu ultimele știri. „Răsfoiesc ziarul, în special duminica. Îl iau câteodată și la serviciu. Aș vrea mai multă informație despre activitatea Guvernului. Nu sunt de acord cu ce se întâmplă la Chișinău. La proteste nu am fost, și nici nu am să merg. Ceea ce fac protestatarii e o greșeală, care nu ne va duce departe. În același timp, Adrian Candu spune că s-au făcut greșeli, dar asta nu schimbă nimic. Europenii varsă bani aici, dar lumea tot e săracă”, se dă cu părerea asistenta medicală.
Cristina Gandrabur

„Mă trezesc noaptea și citesc ziarul”

Valentin Gantea ne-a deschis poarta bine dispus. Cum m-a văzut, a zis că în realitate par mai slab decât în poza din ziar. Ne-a invitat în ograda măturată, bine îngrijită, în care toate erau la locul lor. Strugurii erau deja culeși, iar mustul fierbea undeva într-un butoi. Moș Valentin a fost profesor de fizică și matematică. Vorbește o română aleasă și nu ezită să mai bage câte o glumă. În timp ce discutăm, amintirile despre elevi și colegi intervin în mod spontan. Când aducem vorba de ziarul TIMPUL, gospodarul devine serios. „Nu mai țin minte de când îl citesc. Uneori mă trezesc și noaptea să-l mai frunzăresc. Dar altceva ce am să fac? Îi știu pe toți autorii pe de rost. „Groapa cu lei” al lui Constantin Tănase am citit-o dintr-un capăt în altul. Dorința mea este să fiți cum sunteți”, spune bătrânul. Rămas fără consoartă, Valentin Gantea se mândrește că are niște copii cumsecade. „Vin, mă telefonează. Asta mă mai ține”, spune mulțumit fostul pedagog.


Valentin Gantea a primit ordinul „Gloria Muncii” în 2011

Un bucureștean la Căzănești

Pe soții Luiza Rusu și Liviu Lucian Balaban i-am surprins porăind pe la bucătărie. Venea de acolo un miros îmbătător de legume. Făceau salată Salsa, după o rețetă decupată din TIMPUL. Povestea lor e foarte interesantă. Ea a lucrat 25 de ani însoțitoare de bord la compania Aeroflot, apoi Air Moldova. A făcut parte din echipajele care i-au însoțit pe Mircea Snegur și Andrei Sangheli în deplasările lor internaționale. Iar el e un bucureștean get-beget, care din dragoste a lăsat capitala României și s-a stabilit la Căzănești. De fapt, rădăcinile sale i se trag chiar din sat. „Mama mea e de aici, dacă mi-ar fi spus cineva cu vreo 30 de ani în urmă că am să mă stabilesc în satul mamei mele, i-aș fi spus că-i nebun”, spune Liviu Balaban. De patru ani deja este cetățean al Republicii Moldova, dar a trebuit să aștepte ani, până i-a fost acordată. „În relațiile moldo-române e loc de mai bine. Sperăm să se construiască conducta de gaz Iași-Chișinău”, își împărtășește așteptările cititorul nostru. „Văd că în România s-au schimbat lucrurile, se vede că românii au intrat în UE. Și Bucureștiul e mai frumos”, adaugă dna Luiza. În acest context, ei susțin protestele de la Chișinău și dorința oamenilor de a-i demite pe guvernanți, pentru ca Europa să fie mai aproape de țara noastră.


Soții Luiza Rusu și Liviu Lucian Balaban

Am fi dorit să întâlnim mai mulți cititori de-ai noștri, dar, bineînțeles, o zi de muncă are numai 8 ore. De aceea, prin intermediul cuvântului scris, am vrea să mulțumim pe toți cititorii noștri pentru încredere și fidelitate. Noi scriem pentru voi!

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Martie 2018, ora: 17:29

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Investigație Impact TV / Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume

Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 22 Martie 2018, de Moni Stănilă

Se apropie ziua

27 martie bate la ușă. Încă nu știm cum va fi marcată această zi de diferite instituții, dar, cu siguranță, televiziunile de știri nu se vor plânge de lipsa subiectelor. Mai interesant va fi să vedem ce știri vor transmite televiziunile lui Dodon. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Martie 2018, de Moni Stănilă

Departe de liniște

E foarte greu în ziua de astăzi, trăind în Moldova, să lăsăm toate la o parte și să ne îngrijim de suflet. Vedem câte lucruri ne tulbură: alegerile parcă neîntrerupte, calomnierea oamenilor, Rusia – care nu încetează să ne respire în ceafă prin toate...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Constantin Tănase

Moldova a renunțat la propriul ei act de naștere?

Noi am abdicat de la principiile Declarației de Independență; moldovenii, care mai rămân pe aceste principii sunt în minoritate și sunt numiți „radicali”, „extremiști”, „naționaliști”, „xenofobi”, „legionari”, „naziști”,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Martie 2018, de Moni Stănilă

Program de reunificare

Când Uniunea Scriitorilor a ieșit cu o declarație de unificare, s-au găsit destui care să vină cu reproșuri, că e prea târziu sau prea aliniat la ce se întâmplă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Martie 2018, de Pavel Păduraru

Luni, când se vor trezi rușii din somn…

Duminică, cel mai mare stat din lume, Federația Rusă, care nu-și poate întreține toți cetățenii și unde există și astăzi oameni care mor de sărăcie, a făcut o risipă colosală de bani.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul

 

 Cele mai citite articole Timpul.md