Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

CSI / Rusia 12 Februarie 2016, ora 09:36

Cazul avionului MH17, doborât în ​​Ucraina: Scrisoarea către Putin a unui tată îndurerat

Marime Font

Australianul John O’Brien, tatăl lui Jack, decedat la bordul aeronavei MH17, i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, cerând guvernului rus să coopereze la investigarea dezastrului.

John O’Brien și soția sa Meryn au trimis scrisoarea la Ambasada Rusiei și Administraţia lui Putin, precum si fondului „Rusia deschisă”, care a publicat-o. În scrisoarea sa, australianul acuză Rusia că împiedică cercetarile, desfășoară un războiul informațional și neagă faptele evidente.

Redăm scrisoarea în continuare:


Stimate Domnule Președinte!

Vă scriu în legatura cu moartea fiului meu Jack O’Brien, care a fost pasager al zborului MH17. Jack avea douăzeci și cinci de ani si se întorcea în Australia dintr-o călătorie în Europa, în timpul căreia a vizitat Moscova și Sankt Petersburg.

Vă rog pe dvs. și guvernul dvs. să oferiți cooperarea deplină a Federației Ruse la investigația lansată în urma prăbușirii zborului MH 17, doborât în ​​Ucraina pe 17 iulie 2014.

Pe 31 octombrie anul trecut, familiile din Rusia au fost îngrozite când explozia unei bombe a distrus aeronava companiei Metrojet în Egipt. Am văzut poze cu rudele îndoliate așteptând confirmarea teribilei vești. Știm cum este.

Au trecut 18 luni de la prăbușirea avionului malaiezian, dar soția mea și cu mine încă așteptăm intoarcerea lui Jack. Am citit că părinții femeii în vârstă de 33 de ani, care a murit la bordul avionului ce s-a prăbușit în Egipt, au spus: „Simtim cum viața noastră a luat sfarsit”. Noi înțelegem acest sentiment.

Deși țările noastre au istorie și cultură diferite, noi, la fel ca toți oamenii, ne iubim copiii. Și împărtășim sentimentele de durere și furie, atunci când ne sunt rapiti copiii.

Dl președinte, citeam că, după crima monstruoasă din Egipt, aţi spus: „Noi îi vom cauta oriunde se ascund”. Şi aţi îndemnat alte țări să ajute în reținerea infractorilor.

Și acum vă cer să arătaţi aceeași determinare și să nu permiteți celor care se fac vinovați de distrugerea MH17 să scape nepedepsiți.

Familia noastră suferă pentru că acțiunile guvernului dvs arată că ar dori mai mult să împiedice ancheta, decât să ajute.

În iulie anul trecut, Rusia a respins rezoluția Consiliului de Securitate al ONU privind crearea unui tribunal internațional pentru a investiga moartea pasagerilor MH17.

De asemenea, știu că guvernul dvs nu a reușit să livreze Direcției de Securitate a Olendei (DSB) datele radar originale privind incidentul, declarând că aceste date nu au fost păstrate. Pare foarte neobișnuit, dat fiind faptul că au fost facute declarații acuzatoare la adresa Rusiei. De ce atunci Rusia nu a pus la dispoziția lumii fiecare farâmă de informație cu scopul demonstrării nevinovăției?

Anterior, guvernul rus a susținut că MH17 a fost doborât de avioanele Ucrainei. N-am auzit ca vreun oficial rus să dezmintă aceste afirmații, care se dovedesc a fi absolut nerezonabile. Mai târziu, producătorul de arme din Rusia „Almaz-Antey” a recunoscut că MH17 a fost lovit de o rachetă BUK, dar a polemizat cu privire la tipul de racheta și locul unde a fost trasă.

Într-o scrisoare recentă adresată DSB, adjunctul directorului Agenției Rossaviatia, a numit raportul DSB nefondat și inexact. În scrisoare, el critică DSB pentru ca a ajuns la concluzia că racheta a fost lansată dintr-un punct aflat în interiorul unei arii cu suprafata de 320 km². În acest sens, el susține cu certitudine: din „experimentul global” realizat de „Almaz-Antei”, rezultă că racheta putea fi lansată doar dintr-un singur punct – satul Zaroscenski – în mod convenabil situat pe teritoriul aflat sub controlul guvernului ucrainean. Se manifestă o precizie uimitoare, în timp ce toate celelalte declarații ale oficialilor ruși întăresc dubiul.

Vă dau mai multe exemple. Orice stat din când în când păcătuiește cu o denaturare a adevărului sau ascunderea de informații în interes propriu, dar minciuna Moscovei – este o alta ordine de măsură.

Declarațiile oficiale ale guvernului dumneavoastră și cu atât mai mult ale mass-media controlate de stat au fost o continuă și totală negare, confuzie și distragere a atenției. Explicațiile celor întâmplate au fost tot timpul în schimbare; se întâmpla ca, în același timp, sa fie propuse cateva explicații contradictorii: MH 17 a fost lovit de un avion ucrainean, a explodat o bombă plasata de CIA, a fost lovit de o rachetă BUK, dar care nu era rusească.

Aceste acțiuni sugerează prezența unei strategii speciale de dezinformare cu scopul inducerii în conștiința publică a ideei că adevărul obiectiv nu poate fi stabilit. Singura trăsătură esențială a declaratiilor Rusiei – afirmația despre lipsa unor probe fiabile și negarea oricarei responsabilitati. Unele dintre declarațiile făcute de guvernul dumneavoastră și mass-media, ar fi fost amuzante dacă nu erau atât de profund de ofensatoare pentru familiile victimelor MH17.

Președinte Putin, vreau să fie clar pentru dvs.:

– Nu contează ce declarații face Moscova despre cum lumea este inversunată impotriva Rusiei;

– Nu contează cât de multe camioane ale armatei, vopsite în alb le-ați trimis în Ucraina, spunând că sunt medicamente şi nu arme;

– Nu contează de câte ori aţi spus că soldații ruși din Ucraina sunt fie simpli țărăni, cultivatori de cartofi, fie soldatii plecati acolo voluntari, în timpul concediului;

– Nu contează că aveți drept de veto, care vă permite sa evitați procedura investigării de către o curte internațională;

– Nu contează câte alte experimente îndoielnice va efectua „Almaz-Antei” în efortul disperat de a dovedi că „nu am fost noi”;

– Nu contează câte video fabricate veți posta pe YouTube, cu interviuri false pe care să le prezentați la televizor drept știri despre MH17;

– Nu contează că aveti o armată de trolli, care răspândesc dezinformarea și multe teorii ale conspirației, concepute pentru a semăna îndoială și confuzie cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu adevărat;

– Nu contează ce rating aveți în țară și cum trăiesc rușii între două adevăruri sau chiar fără niciun adevăr.

Niciunul din aceste lucruri nu înseamnă nimic, pentru că există adevărul despre ceea ce s-a întâmplat. Sarcina investigației civile și penale este să-l descopere pe baza numeroaselor mărturii. Sunt convins că ambele investigații au fost efectuate și vor fi efectuate cu cea mai mare grijă și diligență, în conformitate cu cele mai înalte standarde ale probatoriului. Sper că in cadrul acestui proces vom obține dreptate pentru fiul meu Jack și toți cei care au murit în MH 17.

Președinte Putin, eu cer din nou Federației Ruse să coopereze total cu investigația privind prăbușirea MH17 în Ucraina. În caz contrar, dvs și guvernul dvs va fi judecat aspru de istorie.

Cu stimă,

John O’Brien,

Sydney, Australia

sursa: paginaderusia.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)