Cazul Skripal: SUA au pregătit al doilea pachet, mai dur, de sancțiuni împotriva Rusiei

publicat în Actualitate pe 16 Mai 2019, 12:37

Departamentul de Stat a transmis spre avizare lui Mike Pompeo și președintelui american Donald Trump al doilea pachet de sancțiuni în cazul otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, a declarat Andrea Thompson, adjunctul șefului Departamentului de Stat al SUA, potrivit „Vocea Americii”.

La audierile de miercuri din Senatul SUA, Andrea Thompson a declarat că noile restricții fac parte dintr-o strategie extinsă împotriva Rusiei.
Primul pachet de sancțiuni americane din cauza otrăvirii lui Skripal a intrat în vigoare la 27 august 2018. Măsurile restrictive includ interzicerea vânzării de arme către Rusia, precum și a bunurilor și tehnologiilor cu dublă utilizare.

Cel de-al doilea pachet de sancțiuni poate include, în special, interzicerea totală a exportului de mărfuri americane în Rusia, restricționarea importurilor de bunuri rusești în Statele Unite, scăderea nivelului relațiilor diplomatice, interzicerea transportului aerian efectuat de companiile de stat ruse.

Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți la Salisbury la 4 martie 2018 cu o substanta neuroparalitica dezvoltata in laboratoarele armatei sovietice. Londra susține că atentatul a fost organizat de Kremlin și l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin ca ar fi dat ordinul. Moscova neagă acuzațiile.