Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:41
Abonamente

Sănătate 22 Martie 2017, ora 16:04

Cazurile de co-infecție TB/HIV în Europa în creștere cu 40% în ultimii cinci ani

Marime Font

Ultimele date făcute publice în ajunul Zilei mondiale de combatere a tuberculozei de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) denotă o descreștere anuală a numărului de cazuri noi și decese de tuberculoză (TB) în cele 53 de state-membre ale Regiunii Europene a OMS cu 4,3%, respectiv 8,5%, în perioada anilor 2011-2015. 

Totuși, populațiile vulnerabile față de TB, cum ar fi persoanele ce trăiesc cu infecție HIV, deținuții sau migranții, nu se regăsesc în această dinamică globală. În particular, în același interval de timp, numărul de cazuri noi de co-infecție TB/HIV s-a majorat cu 40 la sută. Dinamica negativă ar putea fi inversată prin asigurarea testării și consilierii la infecția HIV a tuturor pacienților cu TB și viceversa, de rând cu inițierea rapidă a tratamentului.

„Exacerbarea situației privind co-infecția TB/HIV între anii 2011 și 2015, de rând cu ratele constant ridicate ale tuberculozei cu rezistență medicamentoasă, prezintă o provocare majoră pentru progresele realizate în vederea eliminării TB – scopul pe care și l-au propus liderii mondiali și europeni către anul 2030,” a declarat Dr Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional pentru Europa al OMS. “Fiecare a treia persoană co-infectată cu TB/HIV nu-și cunoaște statutul, ceea ce diminuează considerabil șansele sale de vindecare. În schimb, aceasta favorizează răspândirea maladiilor, exercitând presiune asupra Guvernelor și sistemelor de sănătate ale acestora.”


Similar dinamicii înregistrate în întreaga Regiunea Europeană a OMS, numărul de cazuri noi de TB din Uniunea Europeană și Zona Economică Europeană (UE/ZEE) a fost într-o descreștere continuă începând cu anul 2002. La nivelul actual de reducere de 5% pe an, totuși, UE/ZEE nu va reuși atingerea obiectivului stabilit pentru eliminarea TB, care necesită o descreștere anuală de cel puțin 10 la sută.
Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, a dat asigurări că: „Comisia Europeană își reiterează angajamentul să mobilizeze toate instrumentele disponibile, ce va permite țărilor UE să-și respecte angajamentele globale asumate în cadrul forurilor internaționale în termenii stabiliți. TB afectează pe cei mai vulnerabili membri ai societății noastre și deseori co-există cu alte maladii, cum ar fi infecția HIV sau hepatitele virale.”

„Tendința generală de micșorare a numărului de cazuri TB înregistrate este una încurajatoare”, a conchis Dr Andrea Ammon, director în exercițiu al ECDC, „însă nu toate grupurile beneficiază de această dinamică pozitivă, ceea ce necesită o direcționare mai focusată a eforturilor noastre dacă se dorește eliminarea epidemiei TB. Analiza datelor din țările UE/ZEE relevă că rata de succes al tratamentului TB pentru pacienții co-infectați este sub ținta globală de 85%. Deși cunoaștem provocările pe care le prezintă co-infecția TB/HIV, informația esențială privind statutul HIV al persoanei nu era raportat pentru două-treimi din pacienții cu TB în 2015. Mai trebuie să lucrăm la acest capitol”.

TB și infecția HIV

TB este principala cauză a mortalității printre persoanele ce trăiesc cu infecția HIV. Combinația letală a co-infecției TB/HIV în Regiunea Europeană a OMS a crescut brusc în ultimii 5 ani de la 5,5% până la 9%. Acesta este un motiv de îngrijorare aparte în Regiunea, în care numărul cumulativ al cazurilor de infecție HIV a depășit 2 milioane pentru prima dată în 2015.
Din numărul de 27 000 de pacienți noi cu TB/HIV estimat în Regiunea Europeană a OMS în 2015, doar circa două-treimi au fost diagnosticați și doar 5 800 au inițiat terapia antiretrovirală, fiind tratați cu succes aproximativ 40% din aceștia. Persoanele cu TB/HIV au riscul de eșec terapeutic de 7 ori mai mare și riscul de deces de 3 ori mai mare decât persoanele doar cu TB.
Contrar dinamicii generale din Regiune, în țările UE/ZEE s-a atestat o descreștere a numărului de cazuri de co-infecție TB/HIV de la circa 6% în 2011 până la 4,6% în 2015. Totuși, în 2015 doar 19 țări UE/ZEE au raportat datele cu privire la situația TB/HIV, iar această informație vitală era cunoscută doar pentru fiecare al treilea pacient cu TB din UE/ZEE.
Planul de acțiuni privind controlul TB pentru Regiunea Europeană a OMS 2016–2020 și politicile privind activitățile de colaborare TB/HIV recomandă insistent țărilor din Regiune asigurarea testării și consilierii sistematice la infecția HIV tuturor pacienților cu TB și viceversa. Odată diagnosticați, pacienții vor beneficia neîntârziat de tratament cu remedii antiretrovirale și de servicii medicale TB/HIV integrate, centrate pe persoană.
Datele privind povara co-infecției TB/HIV, inclusiv dovezile privind co-infecția TB/HIV în grupurile cu risc sporit (de exemplu, migranții) sunt vitale pentru realizarea acestui obiectiv. Datele disponibile denotă că numărul de cazuri notificate de TB în UE/ZEE scade mai lent printre locuitorii de origine străină (4%) decât printre locuitorii nativi (7%). Aceasta reprezintă o mare provocare pentru eforturile țărilor UE/ZEE în realizarea obiectivului de eliminare a TB în anii viitori. În acest scop, sunt cruciale intervențiile axate pe depistarea precoce și accesul universal la îngrijiri și tratament gratuit pentru toți, inclusiv migranți.

TB cu rezistență medicamentoasă multiplă (MDR-TB)

Continuă să crească numărul de cazuri noi de MDR-TB, iar estimările globale sugerează că în 2015 fiecare al cincilea caz de MDR-TB era în Regiunea Europeană. Deși în 2015 pentru prima oară a crescut numărul pacienților cu MDR-TB tratați cu succes, doar jumătate din aceștia aveau un rezultat pozitiv al tratamentului, ceea ce este cu mult sub ținta stabilită de 75%.
Rata cazurilor de MDR-TB notificate în UE/ZEE nu s-a modificat în ultimii 5 ani, constituind 0,3 la 100 000 populație. Chiar dacă rata succesului tratamentului pentru MDR-TB s-a îmbunătățit constant în ultimii 5 ani – de la 30% în 2009 până la peste 40% - aceasta rămâne în continuare una mică.


Ziua mondială de combatere a tuberculozei este sărbătorită în toată lumea anual pe 24 martie. Scopul principal al Zilei este sensibilizarea publicului cu privire la povara TB pe plan global și situația în aspect de măsuri de prevenire și control al TB.
Regiunea Europeană a OMS cuprinde 53 de state-membre, cu o populație totală de circa 900 milioane, din care aproximativ 508 milioane locuiesc în UE/ZEE (28 state-membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia).
Cele 18 țări cu prioritate mare pentru controlul TB din Regiunea Europeană a OMS sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

Eliminarea TB este definită ca prezența a mai puțin de un caz de TB la 1 milion populație pe an.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:41

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

Ioniță: Prețurile la produsele alimentare explodează (GRAFIC)

În luna octombrie 2019 prețurile la produsele alimentare în valoare anuală au ajuns la 10,5%, maixima din ultimii 2,5 ani. Această creștere lovește cel mai puternic asupra pătruilor socail vulenrabile în special pensionarii. Scumpirea produselor alimentare depășește de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:33

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

„Discuții” despre exporturile moldovenești: Sputnik vede scăderea exporturilor în UE, dar nu vede scăderea și mai mare în cazul CSI

Portalul Sputnik.md a publicat la 30 octombrie o știre în care autorul accentuează că în ultimele luni se înregistrează o scădere a exporturilor Republicii Moldova în țările membre UE. Știrea este construită tendențios, deoarece autorul nu descrie situația generală a exporturilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 12:20

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Socialistul Adrian Lebedinschi nu exclude o coaliție cu Partidul Democrat

Unii deputați din Blocul ACUM ar putea susține prin vot un guvern minoritar. Declarația a fost de deputatul socialist Adrian Lebedinschi în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Alesul a precizat că dacă Maia Sandu va renunța la crearea unei noi coaliții cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:59

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii din diaspora, record de bani trimiși în țară

Românii aduc din ce în ce mai mulți bani în țară. Țara noastră a depășit Polonia în ceea ce privește sumele trimise acasă de românii din diaspora, în 2018, potrivit datelor publicate de Eurostat.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de ACAPARARE a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:00

Cașcaval cu gust „european” produs în raionul Drochia

Afacere cu gust de cașcaval la Pelinia, raionul Drochia. De mai bine de jumătate de an, familia Țurcanu produce brânzeturi din lapte de vaci, sută la sută naturale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)