Astăzi 2 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 14:48
Abonamente

Sănătate 22 Martie 2017, ora 16:04

Cazurile de co-infecție TB/HIV în Europa în creștere cu 40% în ultimii cinci ani

Marime Font

Ultimele date făcute publice în ajunul Zilei mondiale de combatere a tuberculozei de către Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) denotă o descreștere anuală a numărului de cazuri noi și decese de tuberculoză (TB) în cele 53 de state-membre ale Regiunii Europene a OMS cu 4,3%, respectiv 8,5%, în perioada anilor 2011-2015. 

Totuși, populațiile vulnerabile față de TB, cum ar fi persoanele ce trăiesc cu infecție HIV, deținuții sau migranții, nu se regăsesc în această dinamică globală. În particular, în același interval de timp, numărul de cazuri noi de co-infecție TB/HIV s-a majorat cu 40 la sută. Dinamica negativă ar putea fi inversată prin asigurarea testării și consilierii la infecția HIV a tuturor pacienților cu TB și viceversa, de rând cu inițierea rapidă a tratamentului.

„Exacerbarea situației privind co-infecția TB/HIV între anii 2011 și 2015, de rând cu ratele constant ridicate ale tuberculozei cu rezistență medicamentoasă, prezintă o provocare majoră pentru progresele realizate în vederea eliminării TB – scopul pe care și l-au propus liderii mondiali și europeni către anul 2030,” a declarat Dr Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional pentru Europa al OMS. “Fiecare a treia persoană co-infectată cu TB/HIV nu-și cunoaște statutul, ceea ce diminuează considerabil șansele sale de vindecare. În schimb, aceasta favorizează răspândirea maladiilor, exercitând presiune asupra Guvernelor și sistemelor de sănătate ale acestora.”

Loading...


Similar dinamicii înregistrate în întreaga Regiunea Europeană a OMS, numărul de cazuri noi de TB din Uniunea Europeană și Zona Economică Europeană (UE/ZEE) a fost într-o descreștere continuă începând cu anul 2002. La nivelul actual de reducere de 5% pe an, totuși, UE/ZEE nu va reuși atingerea obiectivului stabilit pentru eliminarea TB, care necesită o descreștere anuală de cel puțin 10 la sută.
Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, a dat asigurări că: „Comisia Europeană își reiterează angajamentul să mobilizeze toate instrumentele disponibile, ce va permite țărilor UE să-și respecte angajamentele globale asumate în cadrul forurilor internaționale în termenii stabiliți. TB afectează pe cei mai vulnerabili membri ai societății noastre și deseori co-există cu alte maladii, cum ar fi infecția HIV sau hepatitele virale.”

„Tendința generală de micșorare a numărului de cazuri TB înregistrate este una încurajatoare”, a conchis Dr Andrea Ammon, director în exercițiu al ECDC, „însă nu toate grupurile beneficiază de această dinamică pozitivă, ceea ce necesită o direcționare mai focusată a eforturilor noastre dacă se dorește eliminarea epidemiei TB. Analiza datelor din țările UE/ZEE relevă că rata de succes al tratamentului TB pentru pacienții co-infectați este sub ținta globală de 85%. Deși cunoaștem provocările pe care le prezintă co-infecția TB/HIV, informația esențială privind statutul HIV al persoanei nu era raportat pentru două-treimi din pacienții cu TB în 2015. Mai trebuie să lucrăm la acest capitol”.

TB și infecția HIV

TB este principala cauză a mortalității printre persoanele ce trăiesc cu infecția HIV. Combinația letală a co-infecției TB/HIV în Regiunea Europeană a OMS a crescut brusc în ultimii 5 ani de la 5,5% până la 9%. Acesta este un motiv de îngrijorare aparte în Regiunea, în care numărul cumulativ al cazurilor de infecție HIV a depășit 2 milioane pentru prima dată în 2015.
Din numărul de 27 000 de pacienți noi cu TB/HIV estimat în Regiunea Europeană a OMS în 2015, doar circa două-treimi au fost diagnosticați și doar 5 800 au inițiat terapia antiretrovirală, fiind tratați cu succes aproximativ 40% din aceștia. Persoanele cu TB/HIV au riscul de eșec terapeutic de 7 ori mai mare și riscul de deces de 3 ori mai mare decât persoanele doar cu TB.
Contrar dinamicii generale din Regiune, în țările UE/ZEE s-a atestat o descreștere a numărului de cazuri de co-infecție TB/HIV de la circa 6% în 2011 până la 4,6% în 2015. Totuși, în 2015 doar 19 țări UE/ZEE au raportat datele cu privire la situația TB/HIV, iar această informație vitală era cunoscută doar pentru fiecare al treilea pacient cu TB din UE/ZEE.
Planul de acțiuni privind controlul TB pentru Regiunea Europeană a OMS 2016–2020 și politicile privind activitățile de colaborare TB/HIV recomandă insistent țărilor din Regiune asigurarea testării și consilierii sistematice la infecția HIV tuturor pacienților cu TB și viceversa. Odată diagnosticați, pacienții vor beneficia neîntârziat de tratament cu remedii antiretrovirale și de servicii medicale TB/HIV integrate, centrate pe persoană.
Datele privind povara co-infecției TB/HIV, inclusiv dovezile privind co-infecția TB/HIV în grupurile cu risc sporit (de exemplu, migranții) sunt vitale pentru realizarea acestui obiectiv. Datele disponibile denotă că numărul de cazuri notificate de TB în UE/ZEE scade mai lent printre locuitorii de origine străină (4%) decât printre locuitorii nativi (7%). Aceasta reprezintă o mare provocare pentru eforturile țărilor UE/ZEE în realizarea obiectivului de eliminare a TB în anii viitori. În acest scop, sunt cruciale intervențiile axate pe depistarea precoce și accesul universal la îngrijiri și tratament gratuit pentru toți, inclusiv migranți.

TB cu rezistență medicamentoasă multiplă (MDR-TB)

Continuă să crească numărul de cazuri noi de MDR-TB, iar estimările globale sugerează că în 2015 fiecare al cincilea caz de MDR-TB era în Regiunea Europeană. Deși în 2015 pentru prima oară a crescut numărul pacienților cu MDR-TB tratați cu succes, doar jumătate din aceștia aveau un rezultat pozitiv al tratamentului, ceea ce este cu mult sub ținta stabilită de 75%.
Rata cazurilor de MDR-TB notificate în UE/ZEE nu s-a modificat în ultimii 5 ani, constituind 0,3 la 100 000 populație. Chiar dacă rata succesului tratamentului pentru MDR-TB s-a îmbunătățit constant în ultimii 5 ani – de la 30% în 2009 până la peste 40% - aceasta rămâne în continuare una mică.


Ziua mondială de combatere a tuberculozei este sărbătorită în toată lumea anual pe 24 martie. Scopul principal al Zilei este sensibilizarea publicului cu privire la povara TB pe plan global și situația în aspect de măsuri de prevenire și control al TB.
Regiunea Europeană a OMS cuprinde 53 de state-membre, cu o populație totală de circa 900 milioane, din care aproximativ 508 milioane locuiesc în UE/ZEE (28 state-membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia).
Cele 18 țări cu prioritate mare pentru controlul TB din Regiunea Europeană a OMS sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan.

Eliminarea TB este definită ca prezența a mai puțin de un caz de TB la 1 milion populație pe an.

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 1 Iulie 2020, ora: 11:55

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)