Ultima oră

CCA solicită Procuraturii Generale asigurarea protecţiei jurnaliştilor

Potrivit unui comunicat de presă al CCA, la adresa instituţiei a parvenit o sesizare din partea întreprinderii fondatoare a postului de televiziune Jurnal TV cu privire la tentativele de intimidare a unor jurnalişti a căror opinie este făcută publică prin intermediul acestui post, transmite IPN.

„CCA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptele invocate de unul dintre radiodifuzorii privaţi importanţi din spaţiul mediatic al Republicii Moldova. Consiliul Coordonator al Audiovizualului solicită instituţiilor abilitate investigarea cazurilor menţionate şi asigurarea protecţiei jurnaliştilor”, se menţionează în comunicat.

Potrivit instituţiei, libertatea de exprimare reprezintă pilonul de bază al unei societăţi democratice, iar gradul de maturitate al acesteia este determinat de felul în care instituţiile responsabile oferă garanţii eficiente pentru respectarea acestui drept.

CCA îşi reiterează poziţia prin care condamnă orice încercare de a atenta la independenţa instituţiilor mass-media şi de a îngrădi dreptul la libertatea de opinie. Potrivit instituţiei, aceste drepturi sunt prevăzute atât în Constituţia Republicii Moldova şi Codul Audiovizualului, cât şi în Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.

Jurnalistul Vasile Năstase a difuzat la 15 iulie 2013 o sesizare publică prin care informează autorităţile statului şi instituţiile internaţionale că a fost ameninţat cu moartea prin intermediul unor SMS. Ulterior, şi jurnalistul Constantin Cheianu a declarat pentru presă că ar fi recepţionat un mesaj similar. În ambele cazuri, jurnaliştii consideră că există o conexiune între ameninţări şi activitatea lor profesională.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *