Eveniment

CCCEC încă investighează provenienţa milioanelor lui Oleg Voronin

Viorel Chetraru a declarat în cadrul unui interviu pentru portalul allmoldova.md că ofițerii CCCEC au întreprins un șir de măsuri în vederea stabilirii provenienței mijloacelor bănești de pe cardurile lui Oleg Voronin. ,,Am mizat foarte mult pe informația care urma a ne fi prezentată din străinătate. La comisiile noastre rogatorii am primit răspunsuri evazive, iar într-un caz ni s-a refuzat în general prezentarea informației”, a spus șeful Centrului Anticorupție.

Totodată, Viorel Chetraru subliniază că CCCEC a investigat și legătura dintre evaziunea fiscală comisă de unii agenți economici și apariția misterioasă a unor sume pe cardurile lui Oleg Voronin, însă probe directe încă nu au fost depistate. ,,CCCEC a expediat organelor fiscale materialele privind veniturile și cheltuielile cetățeanului Oleg Voronin. Ca rezultat, fiscul i-a calculat un milion de lei în calitate de impozit și încă circa 2 milioane lei amenzi și penalitati. Însă contribuabilul Oleg Voronin a atacat decizia organelor fiscale până în Curtea Supremă de Justiție. Din informația de care dispunem, Curtea a anulat decizia fiscului privind încasarea amenzilor și penalitatilor, menținând obligațiunea de a achita doar impozitele”, a explicat Viorel Chetraru.

În ceea ce privește tragerea la răspundere penală a lui Oleg Voronin, directorul CCCEC a reiterat că evaziunea fiscală a persoanelor fizice nu constituie în Republica Moldova o infracțiune.

În context, Viorel Chetraru a subliniat că CCCEC insistă asupra introducerii evaziunii fiscale a persoanelor fizice în Codul penal. ,,Consider necesar de a menționa că problema de baza în asemenea cazuri constă în prezumția legalității proprietății, consfințită în Constituția R.Moldova. Aceasta presupune ca organelor de drept le aparține sarcina de a demonstra ilegalitatea proprietății persoanelor. Avem mari probleme la acest capitol atunci când este vorba despre proprietățile de lux a unor rude ale funcționarilor”, a mai adăugat Viorel Chetraru. 

Sursa: arena.md (Anastasia Rotaru)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *