Economie

CCCEC propune răspundere penală pentru persoanele fizice care nu îşi plătesc impozitele

Proiectul de lege prevede raspundere penala pentru persoanele fizice care nu practica activitati de intreprinzator, dar care au venituri nedeclarate, si care se eschiveaza de la plata impozitelor. Gheorghe Russu, vicedirector al CCCEC, a declarat in cadrul mesei rotunde ca, potrivit proiectului, evaziunea fiscala presupune neprezentarea declaratiei cu privire la impozitul pe venit sau includerea in aceasta a unor date denaturate.

Proiectul mai prevede amenzi de la 1000 pina la 2000 de unitati conventionale sau munca neremunerata in folosul comunitatii de la 180 la 240 ore sau inchisoare de pina la un an, in cazul in care suma impozitului pe venit care trebuie sa fie platit depaseste 2500 unitati conventionale. Daca suma impozitului pe venit care trebuie sa fie platit depaseste 5000 de unitati conventionale, pedeapsa pentru evaziunea fiscala constituie o amenda de la 2000 la 3000 de unitati contraventionale sau privatiune de libertate de pina la 3 ani, a adaugat Gheorghe Russu.

Gheorghe Cojocari, sef-adjunct al Inspectoratului Fiscal de Stat, a declarat ca introducerea raspunderii penale pentru evaziunea fiscala are scopul de a cultiva disciplina fiscala a cetateanului si de a educa contribuabilii in spiritul civismului fiscal. "Fiecare cetatean trebuie sa prezinte declaratia cu privire la impozitul pe venit si sa achite impozitele, pentru ca aceasta este o obligatie constitutionala", a mai mentionat sursa citata.

Proiectul de lege privind completarea Codului Penal cu raspundere penala pentru evaziunea fiscala a fost adoptat in prima lectura in Parlament. Actualul Cod Penal al Republicii Moldova, adoptat in anul 2003, nu prevede raspundere penala pentru evaziunea fiscala.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *