Actualitate

CCM va examina mâine sesizarea Guvernului privind numirea lui Sturza la Apărare

Argumentul principal adus de Guvern în susținerea sesizării vizează necesitatea depășirii blocajului instituțional generat de Președintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului apărării, la propunerea repetată a Prim-Ministrului Republicii Moldova. Astfel, autorul sesizării citează din articolul 56 (2) din Constituție: "Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, […] răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le […]."

Sesizarea a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 838/2017, urmare a Hotărârii CCM nr. 28/2017 privind interpretarea Constituției în partea ce ține de neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președinte.

Amintim că Cabinetul de Miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de Prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.

Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de Președintele R. Moldova prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *