Ce ai voie să consumi în perioada sarcinii și ce nu

publicat în Actualitate pe 27 Mai 2018, 11:46

Este incitant să planifici aducerea pe lume a unui bebeluș. Însă ce trebuie să mănînce o mămică înainte și după sarcină pentru a evita problemele de sănătate atît ale mamei, cît și ale bebelușului?

Sînt multe lucruri pe care o mămică le poate face pentru a se pregăti pentru această perioadă. Este important să analizăm modul în care obiceiurile și contextul general, alegerile și acțiunile cotidiene ar putea afecta fertilitatea.

Unele femei rămîn însărcinate destul de ușor, indiferent de stilul de viață sau de mediu, dar obiceiurile sănătoase pot stimula fertilitatea. Nu înseamnă că trebuie ca viitoarea mămică să fie într-o formă excepțională sau o stare de sănătate spectaculoasă pentru a putea concepe un copil, dar e important să urmeze niște pași care să îi crească șansele de concepție și ulterior de evoluția unei sarcini sănătoase.

Cît de importantă este greutatea viitoarei mămici?

Greutatea anterior conceperii este foarte importantă. O mămica obeză sau supraonderala are riscul de 60 % de a avea un copil obez și dacă și partenerul este obez, riscul crește la 80 %.

O coordonată importantă a stilului de viață, importantă pentru o stare bună de sănătate este regimul alimentar. Alimentația în vederea conceperii este similară cu alimentația recomandată pentru o sănătate bună. Dacă trebuie să facem niște modificări ale regimului alimentar, beneficiile vor viza nu doar inima, vasele de sînge, creierul și alte sisteme, cît și sistemul reproducător. În plus, un regim corect ajută la obținerea unei greutăți optime dacă există probleme de greutate și sporește astfel șansele de a rămîne însărcinată.

Ce ai voie să consumi în timpul sarcinii și ce nu?

Dacă încerci să rămîi însărcinată, cel mai bine este să eviți consumul de alcool. Unul dintre cele mai importante motive este că expunerea la alcool poate afecta fătul în primele săptămîni ale sarcinii, deoarece odată ce pătrunde în circuitul sangvin, aceste la făt prin placentă. Consumul constant de alcool pe perioada sarcinii crește riscul avortului spontan, al decesului fetal și al malformațiilor grave ale fătului.

Este important să evităm din alimentație carbohidrații simpli care se absorb și sînt convertiți rapid în glucoză, din produsele cu nivel de procesare ridicat precum pîinea albă, bomboanele, prăjituri și să consumăm carbohidrați complecși care au o durată de digerare mai lungă și oferă energie pentru o perioadă mai îndelungată de timp incluse în alimentele ce conțin amidon și fibre precum legumele și produsele cu amidon din cereale integrale. Recomand consumul de ovăz, orz integral, orez brun, legume, fructe, mazăre, linte, fasole și consumate în prima parte a zilei.

În ceea ce privește consumul de grăsimi, trebuie să știm că există o categorie foarte nocivă: grăsimile trans. Deși aceste grăsimi există în mod natural în alimente alături de grăsimile saturate și nesăturate, ele apar de multe ori în timpul procesării alimentare prin hidrogenarea parțială a grăsimilor nesăturate și sînt asociate cu o creștere a nivelului de colesterol și implicit a bolilor cardiovasculare.Alimentele comerciale coapte precum biscuiții, produsele prăjite conțin grăsimi trans. Este important să începem să citim ingredientele de pe etichetele produselor și să evităm produsele cu aceste tipuri de grăsimi, cunoscute și sub denumirea de uleiuri vegetale parțial hidrogenate. În schimb, putem alege grăsimile care se găsesc în mod natural în alimente, mai ales în plante.

Grăsimile mononesaturate se regăsesc în uleiul de măsline, de nuci, de răpită și sînt o opțiune pentru gătit. O altă opțiune sînt nucile și avocado.

Recomand consumul de peste de 2 ori pe săptămînă, deoarece este bogat în grăsimi polinesaturate. Trebuie să reținem să consumăm peștele de tip ,,vînat’’ și nu ,,vînătorul’’, care este mai jos situat în lanțul trofic, adică să evităm peștii mari care acumulează o cantitate mai mare de mercur.

Proteinele sînt un element important din regimul alimentar. Ele reprezintă cărămizile tuturor celulelor, țesuturilor și organelor. De asemenea repară structurile organsimului, produc substanțe chimice, transporta nutrienți și reglează procesele interne. Printre sursele de proteine regăsim carnea, fructele de mare, ouăle, leguminoasele, alimentele pe bază de soia, lactatele. E important să consumăm lactate fermentate, legume, deoarece sînt bogate în fibre și asigură un tranzit optim, mai ales în sarcină cînd pot apărea tulburări de tranzit. Recomand consumul de proteine animale, în special carne albă slabă și mai puțină carne roșie. E important să evităm carnea crudă, sau brînzeturile mucegăite și alimentele neprocesate.

Ce recomandă medicii în perioada de lăuzie?

În perioada de lăuzie este important să avem un regim echilibrat similar cu cel din timpul sarcinii. Nu este recomandat să urmăm diete în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare. De alimentația în timpul sarcinii depinde viitoarea lactație.

Recomand viitoarelor mămici să consume fructe, legume și cereale integrale, grăsimi sănătoase și proteine de calitate, inclusive cele din plante. Este important să menținem un consum de calorii adecvat evoluției sarcinii. E recomandat ca în sarcină, o persoană normoponderală să ia în greutate 8-10 kg, în timp ce o persoană supraponderală, obeză 5-7 kg.

Sursa: Noi.md