Opinii și Editoriale

Ce alegem?

 Când a fost ultima dată la Chișinău scriitorul Matei Vișniec, dând curs unei întrebări din public, a răspuns atunci cam așa: „poți fi un bun creștin, dar în rest să fii un imbecil”. Nu a spus-o cu vreo direcție anume și nu aș vrea să dau alte interpretări celor spuse de Domnia Sa. Eu voi pleca, pur și simplu, de la această idee, fiindcă așa cum se știe, nu apelăm la un chirurg, fiindcă e credincios, ci – dacă e să ne lăsăm operați de el – ne interesează cât de bine poate opera.

Deci e limpede că nu putem judeca cât de creștin e un om de la care avem nevoie de altceva, nu de sfaturi duhovnicești. Cât de important e pentru un conducător de țară să meargă la biserică? Contează? Și dacă da, ajunge ca el să meargă la biserică sau ar trebui să fie și – cel puțin – un bun administrator?

Vă amintiți perfect cât de absurdă a fost povestea cu Maia Sandu, care nu avea copii, și cu Igor Dodon, prezentat ca mare creștin. Iar reacția alegătorilor a fost la fel de absurdă. De parcă un om pe patul de moarte (că Moldova aproape așa se prezintă acum) ar cere să afle, înainte de operație, dacă medicul e spovedit recent.

În Biserică fiecare e membru, împreună formăm trupul lui Hristos. Doar că, așa cum știm, cineva e mână, cineva picior – ca să ne exprimăm în limbajul Apostolului Pavel. Nu toți pot fi același membru într-un organism. Atunci, fie și dacă vorbim de un creștin onest, e foarte posibil ca el să nu fie capabil să conducă o bicicletă, cu atât mai puțin o țară.

Deși nu suntem chiori și vedem că în majoritatea cazurilor e vorba de o propagandă grețoasă, nu de un sentiment religios. Fiindcă nimeni nu se duce să se roage cu televiziunea după el. Ori dacă o face, știm de ce (tot din Evanghelie): ca să își ia plata pe lumea aceasta. Iar plata, după cum bine știm, în cazul politicienilor care se avântă să-și facă poze cu episcopii, constă în voturile voastre.

Eu zic să vă mai gândiți înainte de a da un vot medicului, pentru că pare un bun atlet. Bucătarul să stea la bucătărie, pădurarul să vadă de pădure, iar politicienilor dați-le votul, dacă au calificarea și talentul să îi conducă pe alții. Deși parcă nu avem astfel de oameni în listele electorale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *