Astăzi 23 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 22 Octombrie 2019
Abonamente

Actualitate 13 Decembrie 2017, ora 08:01

Ce șanse are un nou referendum marca Dodon?

Marime Font

În septembrie, PSRM a început să colecteze semnături pentru un nou referendum, prin care își propune schimbarea formei de guvernământ în R. Moldova - din parlamentară în prezidențială. Socialiștii spun că până în prezent au reușit să adune peste 300 de mii de semnături în sprijinul acestei idei. Cu toate că, între timp, au suferit o înfrângere extrem de rușinoasă în urma referendumului anti-Chirtoacă, oamenii lui Greceanîi/Dodon ne asigură că până în februarie 2018 numărul semnăturilor ar putea crește până la un milion. TIMPUL a discutat cu reprezentanții mai multor partide parlamentare și extraparlamentare, precum și cu unii analiști politici, pentru a le afla opinia despre eventualele șanse ale celui de-al doilea referendum socialist. 

„Republica prezidențială ajută la combaterea eficientă a corupției”

Bogdan Țârdea, deputat al Partidului Socialiștilor:

- Cele mai mari, cele mai puternice și mai bogate țări din lume au o formă de organizare a puterii de stat, în care prerogativele liderului statului sunt sporite. SUA, Rusia și China, de exemplu. În aceste state, observăm o creștere economică, un volum nominal enorm al PIB-ului. Mai important pentru noi este cazul Rusiei, în care au fost distruse practic majoritatea structurilor oligarhice. Republica prezidențială ajută la combaterea eficientă a corupției, ajută la eliberarea țării de sub captivitatea oligarhilor. Republica prezidențială oferă posibilitate și responsabilitate personală președintelui pentru ceea ce se întâmplă în țară. Într-o republică prezidențială, președintele poate personal să atragă investiții și anumite proiecte de infrastructură, grație unor înțelegeri personale, să impulsioneze dezvoltarea economiei și dezvoltarea infrastructurii. Piața de desfacere rusă ne-a fost parțial deschisă grație înțelegerilor dintre Dodon și Putin. Mai multe sondaje au demonstrat că poporul dorește să-și aleagă președintele direct și își doresc o republică prezidențială. Dacă va eșua sau nu acest proiect, vom putea vedea doar după alegerile din 2018.

„E un pericol, care ar putea conduce la instaurarea unei dictaturi”

Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal:


- De un an, Igor Dodon este președintele R. Moldova. Deși a promis cetățenilor marea și sarea, nu a realizat absolut nimic, în afară de chefurile de la Condrița și de faptul că e cel mai fidel vizitator la Moscova. El nu este deloc original în abordările sale, pentru că aceeași luptă a fost realizată în anii 1998-2000 pe axa Lucinschi-Diacov. Sunt departe de gândul că această reformă, propusă de el, va trece în state, precum este R. Moldova, unde democrația este destul de șubredă. E vorba de un pericol extrem, care ar putea conduce la instaurarea unei dictaturi și mai feroce decât au fost până acum. De aceea inițiativa respectivă nu va trece cu siguranță proba de rezistență a europenilor atunci când li se va cere părerea.

„Această colectare de semnături nu are forță juridică”

Sergiu Sârbu, deputat al Partidului Democrat:


- Această colectare de semnături nu are forță juridică. Este o acțiune pur politică a PSRM și are menirea să atragă atenția publică, să aducă în percepția oamenilor ideea că doar un președinte cu mai multe competențe poate rezolva toate problemele oamenilor. Evident, o republică prezidențială ar avantaja acum PSRM și pe președintele Dodon. Chiar dacă se află în opoziție, ei vor mai multe puteri. Dar nu are nicio șansă să fie implementată această inițiativă, deoarece modificarea Constituției se face doar prin Parlament. Un referendum consultativ ar fi posibil, dar există mare risc să fie irosiți iarăși banii publici.

„Noi nici nu știm pe ce liste adună ei semnăturile”

Tudor Deliu, deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova:

- Cred că ceea ce au intuit socialiștii nu are o finalitate și ei fac acum o campanie în care discută cu oamenii despre următoarele alegeri. Interesul lor de a trece la o republică prezidențială nu a pornit de la prevederile legale. Dacă voiau să inițieze un referendum, trebuia să-l facă în conformitate cu prevederile Codului Electoral, să înregistreze inițiativa, să primească liste și doar apoi să înceapă a colecta semnături. Dar așa se întâmplă că noi nici nu știm pe ce liste adună ei semnăturile și ce date colectează de la populație. Este mai degrabă o campanie de PR preelectorală pentru alegerile din anul viitor. Intenția îi avantajează cel mai mult pe socialiști, pentru a-l face mai puternic pe Igor Dodon, lucru pe care nu și-l dorește numai el, dar și încă cineva care îl protejează din umbră.

„După Dodon vor rămâne câteva borcane cu murături...”

Anatol Șalaru, președinte al Partidului Unității Naționale:

- În lipsa unor proiecte reale, socialiștii inventează tot felul de tertipuri pentru a se menține în atenția electoratului. Intrarea PSRM și a lui Dodon pe o pantă descendentă îi sperie, motiv pentru care vin cu tot felul de proiecte fistichii. Fără îndoială, că R. Moldova, transformată în republică prezidențială, nu poate aduce mai multă bunăstare decât una parlamentară, însă Igor Dodon se joacă de-a statul, pentru că nimic din ce a promis nu a realizat și caută o justificare a eșecului său. Scopul acestui referendum este strict electoral, în favoarea lui Dodon și a PSRM. Totodată, este și o încercare stângace de a fura startul campaniei electorale care urmează. Dacă s-ar întâmpla să devenim republică prezidențială, ceea ce eu nu cred, această formă nu ar avantaja pe nimeni. Nici măcar pe actualul președinte, deoarece trecerea la un regim prezidențial nu i s-ar aplica lui, ci următorului șef de stat, care cu siguranță nu va mai fi el. Nu cred în succesul acestui referendum, după cum nu cred că un astfel de plebiscit ar putea fi validat. Tipul acesta de acțiuni dau măsura impotenței politice a lui Dodon. În afară de faptul că este sluga lui Putin și sclavul lui Plahotniuc, după Igor Dodon nu va rămâne nimic demn de menționat. Cel mult, după el vor rămâne câteva borcane cu murături în beciul de la Condrița.

„Pun la îndoială numărul semnăturilor anunțat de ei”

Elena Bondarenco, deputat al Partidului Comuniștilor:

- Mai întâi de toate, pentru a-l satisface pe dl Dodon, care atât de mult a dorit să fie președinte, încât nu a studiat legislația R. Moldova ca să afle că nu va deține toată puterea de stat, i-aș aminti că ratingul socialiștilor scade în ultimul timp, după ce cetățenii s-au convins că el mai mult face declarații, decât să rezolve probleme esențiale. Socialiștii profită acum de această oportunitate, pentru a se întâlni față în față cu alegătorii și de a le spune cât este de greu când nu ai putere și nu poți face tot ce-ți dorești. Este o modalitate prin care ei vor să-și recapete încrederea în cetățeni și să-și ridice ratingul. Prognoza poate fi diferită, însă colectarea unui milion de semnături nu este atât de ușoară, după cum se pare. Pun la îndoială numărul semnăturilor anunțat de ei și veridicitatea semnăturilor, care vor fi adunate pe parcurs. Această procedură nu este legală, deoarece nu a fost nimic aprobat de către Comisia Electorală Centrală.

„Este un scenariu mai degrabă ipotetic, decât real”

Ion Tăbârță, analist politic:


- Este un PR politic și socialiștii înțeleg foarte bine că nu pot obține acest lucru. Tot ceea ce fac ei este îndreptat spre campania pentru alegerile parlamentare din anul viitor. Au suferit un eșec lamentabil în ceea ce privește referendumul din Chișinău și acum, după ce și-au dat seama că grosul electoratului lor nu este în Capitală, încearcă să vadă situația reală. Își fac politica lor și au tot dreptul. Desigur, președintele la noi are anumite împuterniciri reduse, cu toate că este ales de popor. Însă PSRM trebuie să-și întărească puterea în Parlament, să acumuleze majoritatea parlamentară, și doar atunci discuția în ceea ce privește reușita lor ar fi altfel. Deocamdată este un scenariu mai degrabă ipotetic, decât real, crearea unei republici prezidențiale la noi.

Mihaela Tobultoc,
stagiară

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:10

1. Ardei iuti - Capsaicina pe care o contin iti stimuleaza metabolismul si iti reduce poftele. 2. Cereale integrale - Iti ofera portia de fibre si carbohidrati complecsi de care ai nevoie pentru a-ti accelera metabolismul. 3. Cafea - Cafeina stimuleaza in mod natural sistemul nervos central...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 16:01

Regele Thailandei, Maha Vajiralongkorn, a ordonat retragerea tuturor titlurilor regale şi militare acordate concubinei sale, prezentată oficial în urmă cu două luni la Palatul Regal din Bangkok, motivând că aceasta nu i-a respectat dorinţele şi nu a dat dovadă de loialitate, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:55

Deputatul socialist, Grigore Novac, se arată indignat de faptul că – după ce Năstase și Ceban au acces în turul doi al alegerilor locale – Dorin Chirtoacă s-a arătat (mai mult) pro candidaturii liderului ACUM. Iar asta – în timp ce pe parcursul campaniei sale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 15:50

O femeie de 44 de ani din Iași a fost la un pas să arunce un bloc în aer în timp ce a încercat să se sinucidă. Femeia s-a încuiat în apartament, a dat drumul la gaz, și-a tăiat venele, a băut diluant și a dat foc unui covor, transmite corespondentul MEDIAFAX....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:12

 Scorpionul este unul dintre cele mai puternice și misterioase semne, pentru că este conectat cu tumultul inconștientului și oceanul emoționalității pure. Atunci când Soarele, semn al individualității și afirmării, pătrunde în Scorpion, multe trăiri ale zodiilor ies...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 14:06

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat patru operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, dar erau susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează Agerpres. Trei dintre campanii erau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:54

Existenţa vechiului oraş Mahendraparvata, odinioară una dintre capitalele imperiului Khmer, oraş menţionat în numeroase izvoare istorice, a fost în sfârşit confirmată de arheologi, folosind instrumente de ultimă generaţie, sub jungla cambodgiană, informează Agerpres,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:25

 Prețul la gaz pentru consumatorii finali ar trebui să fie mai mare, spune președintele Moldovagaz, Vadim Ceban. Într-un interviu pentru Newsmaker, noul șef al întreprinderii se declară mirat că, anterior, tarifele au fost micșorate în condițiile unor tendințe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:10

De anul viitor, în ţara noastră ar putea fi interzise produsele care conţin plumb: jucării, vopsele şi materiale de construcţie. Propuneri în acest sens au fost elaborate deja de responsabilii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică şi urmează să ajungă pe masa...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 13:06

Un incident șocant a avut loc weekendul trecut la Vulcănești. Un bărbat de 67 de ani a ajuns la reanimare. Un vecin al său a intrat în curtea sa și l-a bătut crunt cu o lopată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:29

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Pretendenții la funcția de director al Serviciului Vamal: Avere și interese

Cinci candidați au rămas în cursa pentru funcția de director al Serviciul Vamal: un actual și trei foști angajați ai instituției, dar și un șef de direcție de la Curtea de Conturi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 12:00

Trecem la ora de iarnă sâmbătă spre duminică, un motiv în plus de stres pentru organism, alături de schimbările bruște ale vremii. Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră și, ca să ne adaptăm schimbării, avem nevoie de cel puțin două săptămâni spun medicii....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:53

 Gerrit Jan van Dorsten, în vârstă de 67 de ani, apărea pe rețeaua de socializate Facebook sub numele John Eagles și avea pe profilul diverse fotografii și clipuri video. Bărbatul de 67 de ani din Olanda care și-ar fi sechestrat timp de 9 ani copiii într-o casă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:49

Aeroportul Chișinău, gestionat de compania „Avia Invest”, a obținut Premiul Mare „Big See Tourism Award” la prestigiosul festival „Creative Tourism” din Slovenia. Premiul i-a fost oferit Aeroportului pentru designul conceput de compania...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:48

Tragedie aviatică în Brazilia. Un pieton, un șofer și pasagerul unui avion de mici dimensiuni au murit după ce aeronava s-a prăbușit pe o stradă aglomerată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 11:00

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Soția lui Năstase recunoaște că Chișinăul nu-i suficient de sigur pentru dânsa și copiii ei. Chiar dacă soțul ei e ministrul de Interne

Liderul PPDA, Andrei Năstase, este un model de înțepenire în propria importanță. În opinia jurnaliştilor de la Politics, Năstase este modelul omului care nu învață - pentru că e sigur că le cunoaște pe toate. Totodată, portalul citat demolează ipoteza...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:20

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

Cât fac 2+2x2-2x2? Exercițiul simplu de matematică care a revoltat internetul

O problemă de matematică simplă, pentru elevii de clasa a patra, a revoltat internetul.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 10:08

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Aliata lui Igor Dodon, Maia Sandu vrea ca Parteneriatul Estic să ofere perspective clare de aderare la Uniunea Europeană

Începând cu 2020, UE își propune realizarea unei noi agende a politicii de vecinătate. Astfel, după 10 ani, este pusă în discuție regândirea formatului și crearea unui PaE 2.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Octombrie 2019, ora: 09:59

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Caz HORROR la Dubasari. Un minor a decedat, după ce a fost bătut de prieteni, pentru că nu a vrut să le cumpere alcool. A fost dus pe un câmp și pus să-și sape propria groapă

Un minor a fost batut cu sange rece de catre mai multi amici, pentru ca nu a vrut sa le cumpere alcool. Baiatul a fost dus pe un camp si impus sa-si sape propria groapa, iar apoi lasat sa zaca in cimitir.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Octombrie 2019, ora: 09:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 OCTOMBRIE 2019. VĂRSĂTORII POT PIERDE O FUNCȚIE

Horoscopul zilei de 22 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)