Astăzi 25 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:10
Abonamente

Actualitate 13 Decembrie 2017, ora 08:01

Ce șanse are un nou referendum marca Dodon?

Marime Font

În septembrie, PSRM a început să colecteze semnături pentru un nou referendum, prin care își propune schimbarea formei de guvernământ în R. Moldova - din parlamentară în prezidențială. Socialiștii spun că până în prezent au reușit să adune peste 300 de mii de semnături în sprijinul acestei idei. Cu toate că, între timp, au suferit o înfrângere extrem de rușinoasă în urma referendumului anti-Chirtoacă, oamenii lui Greceanîi/Dodon ne asigură că până în februarie 2018 numărul semnăturilor ar putea crește până la un milion. TIMPUL a discutat cu reprezentanții mai multor partide parlamentare și extraparlamentare, precum și cu unii analiști politici, pentru a le afla opinia despre eventualele șanse ale celui de-al doilea referendum socialist. 

„Republica prezidențială ajută la combaterea eficientă a corupției”

Bogdan Țârdea, deputat al Partidului Socialiștilor:

- Cele mai mari, cele mai puternice și mai bogate țări din lume au o formă de organizare a puterii de stat, în care prerogativele liderului statului sunt sporite. SUA, Rusia și China, de exemplu. În aceste state, observăm o creștere economică, un volum nominal enorm al PIB-ului. Mai important pentru noi este cazul Rusiei, în care au fost distruse practic majoritatea structurilor oligarhice. Republica prezidențială ajută la combaterea eficientă a corupției, ajută la eliberarea țării de sub captivitatea oligarhilor. Republica prezidențială oferă posibilitate și responsabilitate personală președintelui pentru ceea ce se întâmplă în țară. Într-o republică prezidențială, președintele poate personal să atragă investiții și anumite proiecte de infrastructură, grație unor înțelegeri personale, să impulsioneze dezvoltarea economiei și dezvoltarea infrastructurii. Piața de desfacere rusă ne-a fost parțial deschisă grație înțelegerilor dintre Dodon și Putin. Mai multe sondaje au demonstrat că poporul dorește să-și aleagă președintele direct și își doresc o republică prezidențială. Dacă va eșua sau nu acest proiect, vom putea vedea doar după alegerile din 2018.

„E un pericol, care ar putea conduce la instaurarea unei dictaturi”

Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal:

Loading...


- De un an, Igor Dodon este președintele R. Moldova. Deși a promis cetățenilor marea și sarea, nu a realizat absolut nimic, în afară de chefurile de la Condrița și de faptul că e cel mai fidel vizitator la Moscova. El nu este deloc original în abordările sale, pentru că aceeași luptă a fost realizată în anii 1998-2000 pe axa Lucinschi-Diacov. Sunt departe de gândul că această reformă, propusă de el, va trece în state, precum este R. Moldova, unde democrația este destul de șubredă. E vorba de un pericol extrem, care ar putea conduce la instaurarea unei dictaturi și mai feroce decât au fost până acum. De aceea inițiativa respectivă nu va trece cu siguranță proba de rezistență a europenilor atunci când li se va cere părerea.

„Această colectare de semnături nu are forță juridică”

Sergiu Sârbu, deputat al Partidului Democrat:


- Această colectare de semnături nu are forță juridică. Este o acțiune pur politică a PSRM și are menirea să atragă atenția publică, să aducă în percepția oamenilor ideea că doar un președinte cu mai multe competențe poate rezolva toate problemele oamenilor. Evident, o republică prezidențială ar avantaja acum PSRM și pe președintele Dodon. Chiar dacă se află în opoziție, ei vor mai multe puteri. Dar nu are nicio șansă să fie implementată această inițiativă, deoarece modificarea Constituției se face doar prin Parlament. Un referendum consultativ ar fi posibil, dar există mare risc să fie irosiți iarăși banii publici.

„Noi nici nu știm pe ce liste adună ei semnăturile”

Tudor Deliu, deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova:

- Cred că ceea ce au intuit socialiștii nu are o finalitate și ei fac acum o campanie în care discută cu oamenii despre următoarele alegeri. Interesul lor de a trece la o republică prezidențială nu a pornit de la prevederile legale. Dacă voiau să inițieze un referendum, trebuia să-l facă în conformitate cu prevederile Codului Electoral, să înregistreze inițiativa, să primească liste și doar apoi să înceapă a colecta semnături. Dar așa se întâmplă că noi nici nu știm pe ce liste adună ei semnăturile și ce date colectează de la populație. Este mai degrabă o campanie de PR preelectorală pentru alegerile din anul viitor. Intenția îi avantajează cel mai mult pe socialiști, pentru a-l face mai puternic pe Igor Dodon, lucru pe care nu și-l dorește numai el, dar și încă cineva care îl protejează din umbră.

„După Dodon vor rămâne câteva borcane cu murături...”

Anatol Șalaru, președinte al Partidului Unității Naționale:

- În lipsa unor proiecte reale, socialiștii inventează tot felul de tertipuri pentru a se menține în atenția electoratului. Intrarea PSRM și a lui Dodon pe o pantă descendentă îi sperie, motiv pentru care vin cu tot felul de proiecte fistichii. Fără îndoială, că R. Moldova, transformată în republică prezidențială, nu poate aduce mai multă bunăstare decât una parlamentară, însă Igor Dodon se joacă de-a statul, pentru că nimic din ce a promis nu a realizat și caută o justificare a eșecului său. Scopul acestui referendum este strict electoral, în favoarea lui Dodon și a PSRM. Totodată, este și o încercare stângace de a fura startul campaniei electorale care urmează. Dacă s-ar întâmpla să devenim republică prezidențială, ceea ce eu nu cred, această formă nu ar avantaja pe nimeni. Nici măcar pe actualul președinte, deoarece trecerea la un regim prezidențial nu i s-ar aplica lui, ci următorului șef de stat, care cu siguranță nu va mai fi el. Nu cred în succesul acestui referendum, după cum nu cred că un astfel de plebiscit ar putea fi validat. Tipul acesta de acțiuni dau măsura impotenței politice a lui Dodon. În afară de faptul că este sluga lui Putin și sclavul lui Plahotniuc, după Igor Dodon nu va rămâne nimic demn de menționat. Cel mult, după el vor rămâne câteva borcane cu murături în beciul de la Condrița.

„Pun la îndoială numărul semnăturilor anunțat de ei”

Elena Bondarenco, deputat al Partidului Comuniștilor:

- Mai întâi de toate, pentru a-l satisface pe dl Dodon, care atât de mult a dorit să fie președinte, încât nu a studiat legislația R. Moldova ca să afle că nu va deține toată puterea de stat, i-aș aminti că ratingul socialiștilor scade în ultimul timp, după ce cetățenii s-au convins că el mai mult face declarații, decât să rezolve probleme esențiale. Socialiștii profită acum de această oportunitate, pentru a se întâlni față în față cu alegătorii și de a le spune cât este de greu când nu ai putere și nu poți face tot ce-ți dorești. Este o modalitate prin care ei vor să-și recapete încrederea în cetățeni și să-și ridice ratingul. Prognoza poate fi diferită, însă colectarea unui milion de semnături nu este atât de ușoară, după cum se pare. Pun la îndoială numărul semnăturilor anunțat de ei și veridicitatea semnăturilor, care vor fi adunate pe parcurs. Această procedură nu este legală, deoarece nu a fost nimic aprobat de către Comisia Electorală Centrală.

„Este un scenariu mai degrabă ipotetic, decât real”

Ion Tăbârță, analist politic:


- Este un PR politic și socialiștii înțeleg foarte bine că nu pot obține acest lucru. Tot ceea ce fac ei este îndreptat spre campania pentru alegerile parlamentare din anul viitor. Au suferit un eșec lamentabil în ceea ce privește referendumul din Chișinău și acum, după ce și-au dat seama că grosul electoratului lor nu este în Capitală, încearcă să vadă situația reală. Își fac politica lor și au tot dreptul. Desigur, președintele la noi are anumite împuterniciri reduse, cu toate că este ales de popor. Însă PSRM trebuie să-și întărească puterea în Parlament, să acumuleze majoritatea parlamentară, și doar atunci discuția în ceea ce privește reușita lor ar fi altfel. Deocamdată este un scenariu mai degrabă ipotetic, decât real, crearea unei republici prezidențiale la noi.

Mihaela Tobultoc,
stagiară

 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 18:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume este o optiune ideala pentru o masa savuroasa si rapida. Iata 10 retete simple pe care le poti prepara pentru toata familia. Aici gasesti o colectie de supe si ciorbe delicioase. 1. Supa crema de legume si ardei copt Ingrediente  Supa crema de legume si ardei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Accident GRAV cu un TAXI în Chișinău

Accident GRAV cu un TAXI în Chișinău

Trei pasageri dintr-un taxi dintre care un minor au ajuns la spital, în urma unui accident rutier, produs în capitală în prima jumătate a zilei de 24 ianuarie.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 25 Ianuarie 2020, ora: 08:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:17

China anunţă închiderea unor porţiuni din Marele Zid pentru a preveni răspândirea coronavirusului

China anunţă închiderea unor porţiuni din Marele Zid pentru a preveni răspândirea coronavirusului

 China a anunţat vineri închiderea unor porţiuni din Marele Zid, precum şi a unor populare atracţii turistice din zona Beijing-ului, în cadrul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care a făcut deja 26 de victime, informează AFP. Mormintele Ming...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:12

TENIS: Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open

TENIS: Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open

Jucătoarea română Simona Halep, numărul trei mondial, s-a calificat în optimile de finală ale turneului de tenis Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, după ce a învins-o pe kazaha Iulia Putinţeva cu 6-1, 6-4, sâmbătă, la Melbourne. Halep (28 ani), a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 25 Ianuarie 2020, ora: 07:48

La 25 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare anunță victoria de la Vaslui. În 1918, Ucraina își declară independența față de Rusia bolșevică. În 1949 s-a creat CAER. Iar în 2004, roverul Opportunity a atins suprafața planetei Marte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 07:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Ianuarie 2020, ora: 06:33

George Simion, ales în fruntea AUR: „Vrem ca resursele României să aparțină românilor! Vrem dreptate!”

George Simion, ales în fruntea AUR: „Vrem ca resursele României să aparțină românilor! Vrem dreptate!”

Liderul unionist George Simion și jurnalistul Claudiu Târziu au fost aleși astăzi, în cadrul Congresului național al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), copreședinți ai formațiunii politice. La același eveniment care s-a desfășurat la Iași, de Ziua Unirii...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Ianuarie 2020, ora: 06:31

3 femei geniale din zodiac

3 femei geniale din zodiac

Fiecare femeie este înzestrată cu propriile calități care o evidențiază de celelalte, așa că ea trebuie să profite din plin de ele pentru a se face remarcată și pentru a-i cuceri pe cei din jur. Este foarte bine cunoscut faptul că femeile au propriul farmec ce iese prin toți...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Ianuarie 2020, ora: 05:22

Micul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 04:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 01:25

ALERTĂ /// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

ALERTĂ /// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

 Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)