Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Atitudini 29 Aprilie 2011, ora 05:46    Din editia print

Marime Font

Ce aştept eu de la candidaţi

 Cu certitudine, politicienii noştri se pricep mai bine la făcut campanii electorale, decât la guvernat ţara. Căci, dacă s-ar dărui tot atât de mult treburilor ţării, cum se avântă în tot felul de acţiuni propagandistice şi măgării, cu certitudine am trăi într-o altă ţară...

 Mă tot uit la televizor cu speranţa de a auzi nişte dezbateri sănătoase şi inteligente asupra problemelor oraşului nostru, tot aştept să mi se spună cu claritate: iată problema şi iată rezolvarea. În locul acestora însă mi se bagă pe gât spectacole, demagogie, replici otrăvite. Şi dacă domnii candidaţi nu-mi oferă ce aştept - şi anume, analize calme -, încep să discut cu mine însumi. Adică, să-mi fiu mie însumi şi candidat, şi alegător. Iar primul lucru pe care îl facem noi împreună - eu candidatul şi tot eu alegătorul - este, de pildă, să comparăm ce au izbutit ultimii doi primari ai Chişinăului, Serafim Urecheanu şi Dorin Chirtoacă. De la Urecheanu ne-au rămas în minte amândurora câteva lucruri - îmbunătăţirea unor şosele, deschiderea unor linii noi de troleibuz, procurarea de ambulanţe. Asta în vreo zece ani... Dorin Chirtoacă a reuşit cam tot atâtea acţiuni mari - îmbunătăţirea unor şosele, rezolvarea problemei mirosului din oraş, instalarea unor jocuri pentru copii în tot municipiul şi procurarea de troleibuze - numai că nu în zece, ci în doar patru ani. Este un progres în raport cu Urecheanu? ne întrebăm noi, eu candidatul şi eu alegătorul. Evident! ne răspundem.

Totuşi, candidatul din mine susţine orgolios că se putea face şi mai mult. Alegătorul cade de acord, dar vrea, totodată, să audă şi nişte argumente drept dovadă. Aici eu, ca şi candidat, mă blochez, pentru că nu mă pricep la administrarea oraşului şi aştept un ajutor în acest sens, adică, nişte angajamente de la adevăraţii candidaţi. Dar de la ei îmi vin doar fraze generale, acuze şi înţepături. Când îi asculţi pe aceşti inşi, ai impresia că parcă ar fi nişte extratereştri. Din vorbele lor ar rezulta că până la 5 iunie 2011 vom avea oraşul pe care îl avem - cu bugetul, serviciile, specialiştii şi ritmul lui de dezvoltare -, iar odată cu venirea lor la primărie toate vor deveni „extraterestre”: bugetul va fi de vreo zece ori mai mare, serviciile şi specialiştii vor fi la nivelul celor din Occident, iar ritmul de dezvoltare al capitalei va fi pur şi simplu demenţial.Am obosit să tot aud refrenul „Bani în Chişinău sunt, ei trebuie găsiţi!”. Este o banalitate pe care o repetă toţi, de la posesorii de jeepuri până la boschetari. Domnilor politicieni, nu-mi mai spuneţi atâta că bani sunt, daţi-mi măcar un exemplu concret cum pot fi găsiţi aceşti bani. Le-aş mai propune alegătorilor un exerciţiu pe care îl fac eu. Să-şi imagineze că sunt în iunie 2015, la sfârşitul mandatului unui Dodon sau Bodiu sau Buliga sau Chirtoacă sau... Oare vom putea spune atunci că, iată, gata, a încetat plombatul-cârpitul şoselelor, că am rezolvat problema gunoaielor, că vor înceta să crească preţurile, că nu vom fi hărţuiţi atâta de „Termocom” etc., etc.?

Şi, în general, stimaţi alegători, să nu mai participăm la campania electorală pe care ne-o impun politicienii, ci să ne organizăm fiecare „campania” lui şi, la 5 iunie 2011, să luăm o decizie în conformitate cu conştiinţa noastră, nu cu bălăcăreala lor.

P.S. Din păcate, munca asupra unei emisiuni de televiziune, precum şi a unor proiecte literare nu îmi mai lasă timp pentru a susţine în continuare această rubrică. Îmi iau o pauză, cu speranţa de a reveni. (C. C.)

Un articol de: Constantin Cheianu
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md