Politică

Ce asteptam de la Ministerul Tineretului?

Noul guvern, care va fi investit vineri, include si Ministerul Tineretului si Sportului, despre care se vorbeste foarte mult in ultimul timp. Unii sustin ca demult era necesar un astfel de minister, altii, dimpotriva, considera ca R. Moldova are probleme mult mai serioase de solutionat in conditiile crizei financiare mondiale si a saraciei in care ne aflam de ani de zile. Ce cred tinerii insisi si ce asteapta ei de la o astfel de structura? I-am intrebat despre aceasta pe mai multi activisti din randurile tineretului si iata ce ne-au raspuns.

 

Ana Chirita, presedinta Aliantei Studentilor din Moldova

Tinerii trebuie sa beneficieze de mai multe facilitati, nu numai pe hartie, ca de obicei. Daca e sa ma refer la studenti, am in vedere marirea burselor, imbunatatirea conditiilor din camine. Studiile contra plata se scumpesc si asta afecteaza direct studentii. Pentru noi este foarte important ca studentii sa-si permita sa faca studii de calitate si sa ramana in Moldova.

Radu Chivriga, student ULIM, Facultatea Business si Administrare

As dori ca tinerilor familii sa li se ofere posibilitatea de a procura locuinte, cu achitarea ulterioara pe un termen mai lung. Tinerii sa poata sa se angajeze in campul muncii fara conditia asa-numitului stagiu obligatoriu. Promovarea sportului in randul tinerilor este la fel importanta, promovarea studiilor si activitatilor extra-curriculare, cu acordarea de ajutor financiar.

Constantin Codreanu, doctorand, originar din Bilicenii Vechi

Depolitizarea actiunilor intreprinse cu ocazia diferitelor evenimente pe care le va organiza nou-creatul minister, refuzand astfel sa repete modalitatea condamnabila de acumulare a capitalului politic pe bani publici, practicata anterior de comunisti.
Fructificarea combinarii celor doua ramuri ale ministerului – sport si tineret -, prin elaborarea unei strategii nationale care sa implementeze in unitatile de invatamant secundar si superior masuri ce ar stimula tinerii sa practice un mod de viata sanatos.

Olga Railean, profesoara la Colegiul de Informatica din Chisinau

Nu e atat de prioritara crearea Ministerului Tineretului. Cu sau fara acest minister, schimbari efectiv pozitive in viata tineretului nu vor aparea. Vor fi suspendate diferite proiecte, iar noi idei, metodici de predare, directii de dezvoltare a tineretului, ameliorarea conditiilor de studii, gasirea solutiilor privind angajarea in campul de munca a absolventilor etc. nu vor incepe sa se aplice decat abia dupa o perioada de acomodare de aproximativ 1-2 ani. Si tocmai de experimente studentimea nu are nevoie. Sa se stabilizeze situatia politica in tara, apoi sa se treaca la orice fel de modificari „constructive”.

Tudor Guzun, absolvent al Facultatii de Matematica si Informatica, USM

In primul rand, am avea nevoie de un ministru competent, care sa cunoasca problemele tinerilor „din interior”. Sa fie o persoana activa, serioasa, cu viziuni moderne si… tanara, desigur, ca la sfarsitul mandatului sa nu fie improscata cu oua. In al doilea rand, ministerul trebuie sa aiba planuri strategice si de lunga durata. Actiunile sa aiba eficienta, asta conteaza. In rest, esentiale sunt si aspectele financiare – burse satisfacatoare pentru studenti, posibilitatea angajarii, locuinte etc.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *