Actualitate

Ce-ati facut cu votul nostru?

Foarte multi tineri, in special studentii din Chisinau, se arata nedumeriti de rezultatul alegerilor de duminica.? Considerand ca votul lor a fost furat de comunisti, ieri, in capitala, mii de tineri au organizat o ampla actiune de protest, in care si-au aratat dezacordul cu rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. ? Tinerii au fost sustinuti de liderii partidelor de opozitie. ? In fata guvernului R. Moldova a fost arborat Tricolorul. (Vezi mai multe in Galeria Foto si Video)

6 aprilie – Zi de doliu national

Totul a inceput cu un flash-mob, organizat de Asociatia Hyde-Park, in fata monumentului lui Stefan cel Mare si Sfant din centrul capitalei. Mii de tineri au venit sa aprinda cate o lumanare, in acest mod sugerand viitorul sumbru pe care il vor avea in cazul in care comunistii raman majoritari in urma scrutinului de duminica. Totodata, ei s-au aratat indignati ca, dupa opt ani de mizerie si saracie, mai urmeaza inca patru ani de „stabilitate”. Natalia Moraru, una dintre organizatoare, a mentionat ca „actiunea reprezinta un protest general al tinerilor, indiferent de optiunile lor politice”.

Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant blocat

In scurt timp, desi autorizarea manifestatiei nu prevedea deplasarea pe strada principala, protestatarii au ajuns in fata presedintiei. Circulatia a fost blocata, iar tinerilor li s-au alaturat alte mii, care au simtit ca „unde-s multi puterea creste”. Tensiunea din fata presedintiei era maxima. Tinerii au scandat lozinci anticomuniste: „Unu-doi, unu-doi, comunistii la gunoi!”, „Traiasca, traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si ?ara Romaneasca!”, „Lupt, rezist, sunt anticomunist!” etc. Au continuat cu: „Vot fraudat!”, „Nu fraudarii alegerilor!”, „Jos dictatura!”. Printre tinerii protestatari au patruns si cativa lideri politici. Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat presei ca „voturile au fost furate si noi vom continua sa protestam impotriva fraudarii alegerilor”. Mai tarziu, au aparut primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, politicienii Alexandru Tanase, Leonid Bujor si Vitalia Pavlicenco.

Gumenita fara replica

In fata Casei guvernului, cativa studenti au arborat Drapelul Romaniei, fapt ce a declansat mii de aplauze din partea multimii. Chiar daca organizatorii actiunii au declarat ca nu pleaca acasa pana cand nu vorbesc cu cineva dintre autoritati, desi acestea sustin ca rezultatele alegerilor sunt corecte, nimeni n-a binevoit sa iasa in fata protestatarilor. In tot acest timp, politia a fost cu ochii pe manifestanti.

Solicitat de jurnalisti sa comenteze actiunile tinerilor, seful politiei municipale, Iacob Gumenita, a evitat sa dea un raspuns. Mai mult, a bruscat jurnalistii si a dat bir cu fugitii.

P. S. La inchiderea editiei, protestele in fata presedintiei continuau. Tinerii au anuntat ca azi, la ora 10.00, ele vor fi reluate.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *