Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Carte 5 Aprilie 2015, ora 17:08

Ce cărți a citit ambasadorul Rusiei înainte să vină în Republica Moldova?

Marime Font

Într-un interviu acordat ziarului „Literaturnaia Gazeta”, actualul ambasador al Rusiei Farit Muhametșin a numit cărțile pe care le-a citit pentru a cunoaște mai bine literatura, istoria și mentalitatea moldovenilor. 

Înainte să fie numit ambasador în Republica Moldova, Farit Muhametșin a condus Agenția federală „Rossotrudnicestvo” și a coordonat editarea unei serii întitulate „Literatura clasică CSI” (20 vol.) în care intrau două volume de folclor și texte reprezentative pentru literatura R. Moldova. Cu această ocazia, spune diplomatul, a citit poveștile, baladele și colindele noastre. Astfel a făcut cunoștință cu lucrările lui Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă și alți autori clasici. 

„După sosirea mea la Chișinău mi-am dorit să aflu și mai bine bogăția literară a țării. În primul rând, am început să citesc cărți de istorie și memoriile demnitarilor, cum ar fi „Istoria Republicii Moldova”, scrisă de Vasile Stati, Eugen Pascari, Bogdan Țârdea și Victor Borșevici, însemnările contelui Serghei Urusov și altele. Am rămas adânc impresionat de cartea „Moldova și moldovenii” de Petru Lucinschi, al doilea președinte al republicii. Toți autorii au scris despre relațiile apropiate dintre Rusia și Moldova”, a declarat ambasadorul, adăugând că nu a trecut cu vederea nici lucrarea științifică a lui Dimitrie Cantemir „Descrierea Moldovei”. 
 
Ce cărței i-ați mai recomanda, stimați vizitatori, Excelenței Sale, Farit Muhametșin, ca să cunoască mai bine trecutul Republicii Moldova?

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul