Astăzi 24 Octombrie 2019, Joi - Ultima actualizare la 23 Octombrie 2019
Abonamente

Cultură 16 Decembrie 2015, ora 10:26    Din editia print

Ce cărți citesc ambasadorii noștri? Veaceslav Dobândă îl citește pe Nietzsche, iar Oleg Serebrian - „Istoria Romei”

Marime Font

Ambasadorii au sarcina dificilă de a promova și proteja interesele R. Moldova în țara în care își exercită misiunea. Întâlniri peste întâlniri, negocierile și audiențele umplu, de obicei, agenda unui diplomat aflat peste hotare. Totuși am încercat să aflăm dacă ei găsesc timp pentru lecturi și ce cărți aleg să citească. 

Veaceslav Dobândă, ambasadorul R. Moldova în Suedia


Aș vrea să menționez cărțile care m-au impresionat și care, din punctul meu de vedere, sunt foarte bune. În primul rând, aș vrea să menționez romanul „Amprenta omului”de Sebastian Faulks. E o carte care merită să fie citită. Vreau să recomand de asemenea romanul științifico-fantastic „Imperiul îngerilor” de Bernard Weber. La Facultatea de Științe Politice și Relații Internaționale am început să-i citesc pe marii filozofi ai timpului, deoarece cărțile lor te ajută să pătrunzi și să înțelegi anumite lucruri. Întotdeauna l-am citit pe Friedrich Nietzsche, de aceea cartea „Plânsul lui Nietzsche” de Irvin D. Yalom mi-a atras atenția și o consider foarte bună. Alături de această carte aș pune și „Pădurea norvegiană” de Haruki Murakami.

Cred că omul are nevoie să găsească mereu timp pentru lectură. Nu trebuie doar o ocupație specifică unui diplomat, dar și a unui om care vrea să audă și alte opinii și să înțeleagă anumite lucruri. Mi se pare că este timp întotdeauna pentru lectură și ar părea cel puțin ciudat dacă cineva ar încerca să găsească argumente că nu dispune de timp. O, niciodată nu există o situație de lectură în plus.

Oleg Răilean, însărcinat cu afaceri la Ambasada R. Moldova în Portugalia

Acum citesc cartea „Cum am vrut să mă fac sfânt” de Virgil Gheorghiu. Autorul este un preot român, care scrie despre viața lui. Acum suntem în perioada postului, lectura e potrivită. Cartea mi-a fost recomandată de Ieromonahul Petru Pruteanu care slujește acum în Portugalia. Penultima carte citită de mine a fost „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Anterior am citit-o în rusă, iar recent - în română. Și înainte de cartea asta a fost romanul „Demonii” de Fiodor Dostoievski.

La ambasadă avem mai mult literatură de specialitate, cu tematică comercial-economică, investițională, cărți promoționale, nu e o bibliotecă în sensul adevărat al cuvântului. Dacă vrem să citim, cerem să ni le transmită rudele din Moldova sau le împrumutăm de la prietenii noștri din Portugalia. Totuși multe cărți sunt accesibile deja pe internet, ceea ce îmi ușurează căutările.

Lilian Moraru, ambasadorul Republicii Moldova în FranţaDintotdeauna am admirat persoanele care și-au depășit timpul în care au trăit și ale căror gânduri au ghidat generaţiile viitoare. Recent am citit „Testamentul politic” de Armand Jean du Plessis de Richelieu, unul din cei mai mari oameni politici ai Franței, intrat în istorie cu numele de Cardinalul Richelieu și care a fost principalul ministru al lui Ludovic XIII-lea. În lucrare sa  găsim un citat valabil pentru politicienii din toate timpurile - ”Politica este arta de a stăpâni pasiunile și slăbiciunile oamenilor pentru a le orienta spre binele comun, cu scopul de a înlătura dictatura intereselor private şi a impune drept prioritate interesul general”.

Un alt scriitor care a marcat secolul al XVIII-lea este Voltaire. I-am citit povestea filozofică „Zadig”. Am constatat că lumea nu s-a schimbat mult în ultimii 200 de ani la privind pasiunile și slăbiciunile omenești. Ideile de genul „Mai bine să te aventurezi în a salva un vinovat, decât a condamna un inocent” îl fac pe cititor să-și reevalueze prioritățile în viață. De asemenea, îmi este aproape și fraza pe care o întâlnim tot în opera lui Voltaire „Tratatul privind toleranța” și care sună în felul următor ”Nu sunt de acord cu ceea ce ziceți, însă mă voi lupta până la sfârșit că să vă finalizați gândul”.

L-aș cita și pe scriitorul sicilian, Giuseppe Tomasi di Lampeduza. I-am citit singurul său roman „Gepardul”, în care spune că „Pentru ca nimic să nu să se schimbe, trebuie de schimbat totul”.

Oleg Serebrian, ambasadorul R. Moldova în Germania

Acum citesc „Opera neagră”, un roman de Marguerite Yourcenar, dar şi volumul 3 al Istoriei Romei de Titus Liviu. Ultima carte pe care am citit-o a fost „America în lupta continentelor”, o lucrare de geopolitică scrisă în anii celui de-al Doilea Război Mondial de geograful şi scriitorul suedez Sven Hedin. Printre ultimele cărţi citite se mai numără amintirile gross-amiralului Karl Doenitz, ultimul preşedinte al celui de-al Treilea Reich şi cunoscutul roman distopic al lui Huxley „Minunată lume nouă”, pe care l-am citit în ediție franceză. Timpul pentru lectură mi-l „croiesc” din contul altor activităţi „cronofage” cum ar fi televizorul, bunăoară, la care nu mă uit deloc. În medie, o carte îmi ia cam 7-10 zile. Unele cărţi le citesc foarte repede, în 2-3 zile, altele pot să-mi ia şi 2-3 săptămâni. Cândva, în anii de şcoală, dar şi mult mai târziu, îmi făceam liste cu cărţi pe care urma să le citesc numaidecât. Acum citesc mai mult din plăcere, din interes, deşi nu am timp să citesc orice. Îmi aleg destul de atent lecturile. Nu prea ascult de sugestii, dar dacă am ales să citesc o carte, o duc până la capăt, chiar dacă constat că îmi place mai puţin. Deseori am în proces de lectură câte 2 sau 3 cărţi, citindu-le în funcţie de dispoziţie.

Ruslan Bolbocean, ambasadorul R. Moldova în Ucraina

Sunt abia a treia săptămână la Kiev, de aceea toată atenția mea a fost focusată la pregătirea pentru preluarea funcției de ambasador. Prin urmare, în ultima perioadă am citit despre politica externă a Ucrainei, despre situația din regiune și securitate europeană. Toate lecturile mele au fost concentrate pe chestiuni de politică regională. Ținând cont de faptul că eram foarte ocupat de pregătirea pentru venirea în misiune, mi-am concentrat eforturile pe serviciu. Pentru mine au fost prioritare lecturile despre politica internă și externă a Ucrainei, relațiile R. Moldova cu Ucraina, fiindcă, pentru țara noastră R. Moldova, Ucraina este un partener strategic.  

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:30

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:02

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Întrebarea despre votul lui Năstase la APCE e pertinentă anume acum, când el încearcă prin suportul primarilor orașelor din România să obțină votul unioniștilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:59

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Noi știm cine e vinovat, voi tot cunoașteți și cu siguranță că și autoritățile se vor expune pe seama acestui caz. Eu însă mă întreb, oare chiar merita ”infractorul” ăla prins la radar, să fie sancționat cu prețul unui accident?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:48

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

În urma semnalelor parvenite la ANSA, inspectorii Agenției au efectuat prelevări de produse de origine vegetală care sunt cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi. În total au fost prelevate 15 probe....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:44

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

Descoperire macabră, miercuri dimineață, în Thurrock, din comitatul britanic Essex, aflat în estul Londrei: 39 de cadavre au fost găsite într-un camion, relatează BBC. Polițiștii britanici au fost anunțat în jurul orei 1:40, ora locală, de către cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 12:42

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:55

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora de iarnă 2019. Când se trece la ora de iarnă 2019. Ora de toamnă 2019 în România. Când se schimbă ora de toamnă 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:37

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:54

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că s-ar fi opus votării Legii Procuraturii în actuala formulă și că șeful statului ar avea o agendă diferită față de PSRM, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:49

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei susține că orice opțiune de modificare a tarifului trebuie să vină în corespundere cu, cel puțin, trei lucruri principiale. Este vorba despre majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:46

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

 Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 23 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:44

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.  Ingrediente necesare pentru gemul de gutui 2 kg gutui curățate 1,5 kg...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:40

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

Igor si Galina Dodon se afla, zilele acestea, la Tokyo, unde Japonia a marcat un moment istoric.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:37

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

O fată de 12 ani din oraşul arădean Lipova a fost accidentată de tren, în timp ce traversa calea ferată din oraş pe un pasaj improvizat şi purtând căşti audio în urechi, partea inferioară a piciorului fiindu-i secţionată de roţile garniturii, potrivit Agerpres....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:33

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia a fost condamnată la 13 ani de închisoare după ce şi-a ucis sora. Motivul este unul de-a dreptul diabolic: fata i-a luat viața surorii pentru că era mai frumoasă. Elizaveta Dubrovina a declarat în faţa magistraților că era...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:30

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a fost adăugată pe lista producătorilor auto aprobaţi, a anunţat Ministerul Industriei din China, grupul american obţinând, astfel, certificatul necesar pentru a începe producţia în statul asiatic, potrivit Reuters. "Testa a obţinut undă verde pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:26

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad. Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:23

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)