Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la 23 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 3 Iunie 2015, ora 08:05    Din editia print

Marime Font

Ce consecinţe pot avea declaraţiile lui Veaceslav Negruță

La finele săptămânii trecute, toată Moldova era stupefiată de declarațiile incendiare ale fostului ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță.  

 
 
 

În cadrul unor interviuri pentru TIMPUL şi TV7, acesta dădea de înțeles că furtul Băncii de Economii (BEM) a început încă în 2005, iar printre autorii acestuia se numără deputați din toate fracțiunile parlamentare care constituie actuala alianță de guvernare de la Chișinău, inclusiv PCRM. Iar primul regizor al jafului, potrivit lui Negruță, ar fi fost controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Declaraţiile lui Negruţă au stârnit comentarii diferite, majoritatea comentatorilor împărţindu-se în două tabere. Primii admirau curajul fostului ministru de a spune lucrurilor pe nume, iar ceilalţi îl acuzau că astfel se răzbună pe mai marii ţării, după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de abuz în serviciu în cazul Sandulachi.Însă, indiferent cine dintre cele două tabere are dreptate, lumea aștepta cu sufletul la gură o reacție promptă a instituțiilor de drept din ţara noastră care, din câte se ştie, investighează jaful de la BEM. Cu atât mai mult, cu cât până în prezent aceste instituții au creat impresia că singurul şi marele vinovat de acest furt ar fi Ilan Shor, chiar dacă Negruță susţine că respectiva fărădelege a început cu mult timp înainte de implicarea omului de afaceri în activitățile băncii.

Nu se ştie cum vor evolua lucrurile, dar pentru a face un pronostic în acest sens, în primul rând, ar trebui să ne amintim că trăim în Moldova. Iar în al doilea rând, să nu uităm că Moldova este un stat în care, de regulă, pentru infracțiunile de rezonanță socială sporită sunt trași la răspundere țapii ispășitori. În cel mai bun caz, urmărirea penală este tergiversată până la infinit, iar ulterior, pentru a o trece în uitare, consumatorilor de ştiri li se servesc alte „bombe” mediatice. Și atunci dosarele respective sunt suspendate până la expirarea termenului de prescripție sau pur şi simplu sunt clasate „din lipsă de probe”…

Am putea spera şi la altă finalitate a dosarului BEM, mai bine zis la o excepţie, dacă admitem că, printr-o feerică minune, nu suntem mințiți, când ni se spune că trăim într-un stat de drept. Aceasta ar presupune o investigaţie deplină şi echidistantă a jafului şi, respectiv, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi. Dacă toată Europa stă cu ochii pe noi, măcar de dragul ei am putea-o face, chiar dacă această versiune seamănă cu o banală poveste pentru realităţile noastre.

În rest, cei care speră că o nouă guvernare ar putea schimba lucrurile în Moldova, inclusiv în dosarul BEM, se înșală. Majoritatea partidelor care au şanse de a prelua puterea în țara noastră au lideri sau reprezentanţi care cel puțin au pus degetul, dacă nu mâna, la jaful de la această bancă. De aceea, schimbarea puterii n-ar fi o soluție pentru țară, ci doar pentru noua putere, care astfel îşi va scoate basma curată acoliții. Apoi, cel mai probabil, banca se va închide şi vom trece la altă pagină…

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul