Moldova

Ce cred copiii despre comunişti: „Comuniştii asta e ceva care ţin cu ruşii”

Ca să aflăm răspuns la aceste întrebări am fost în vizită la unul dintre liceele din capitală. Citiţi mai jos opiniile tinerilor care anul acesta ar putea merge pentru prima dată la vot şi aflaţi ce cred puştii de gimnaziu despre comunişti.

D., 12 ani
Pe vremea comunismului, Moldova a fost condusă de comunişti. Comuniştii sunt cei care impun oamenii să gândească doar într-un anumit mod şi nu le dau libertatea să spună ce vor. Lor nu le place democraţia. Nu vreau să vină la putere, pentru că ei nu ne-ar lăsa să ne spunem opiniile.

A., 12 ani
Nu ştiu prea multe despre comunişti. Ştiu că ei au fost mult timp la conducere. Nu mă tem c-ar putea să revină la putere. Dacă atunci era bine, înseamnă că va fi şi acum bine.

V., 11 ani
Comunismul este ceva rău, deoarece comuniştii vor să ia puterea toată, să fie numai ei bogaţi. Ei nu se gândesc la cei din jur, dar se gândesc numai cum să trăiască ei. De aceea, avem o ţară plină de probleme. Nu aş vrea să revină la putere, fiindcă ei nu au o inimă bună, iar eu îmi doresc să fie dreptate în ţară.

P., 11 ani
Comunism îi atunci când nimeni nu poate avea mai multă avere decât alt om, toţi sunt egali. Eu am auzit maturii zicând că comuniştii din Parlament nu sunt ca cei din perioada sovietică. Cred că, dacă ar veni ei la putere, ar conduce ţara ca şi democraţii, adică nu se va schimba situaţia de-acum, pentru că ei toţi sunt la fel.

N., 11 ani
Comuniştii asta e ceva care ţine cu ruşii. Comuniştii vor să ia toată puterea, ei sunt răi pentru că vor să pună mâna pe Moldova noastră. Comuniştii nu vor să respecte legile şi încalcă drepturile.

Ana, 18 ani

Comunismul e un sistem politic care, teoretic, se bazează pe socialism, dar în realitate se manifestă prin faptul că toată puterea este în mâinile unei persoane. Teoretic, comunismul este un sistem social bun, dacă ar fi aplicat corect în practică. Astăzi observăm însă abateri foarte mari de la teorie, este cam rău ceea ce se face.

Cred că şi acum situaţia social-politică nu este una tocmai bună, de aceea nu pot să zic că mi-e teamă de revenirea comuniştilor. Dar nu ar fi bine să preia ei din nou puterea, pentru că s-ar reveni la situaţia din trecut, care tot nu a fost tocmai bună. Dar nici acum nu este foarte bine. În genere, când vine vorba de Moldova, nici nu ştiu ce sistem ar fi binevenit. Nu prea avem ce alege.

Daniel, 18 ani

La noi în ţară cred că este un pseudo-comunism, pentru că comunismul, prin natura sa, este o doctrină marxist-leninistă care se bazează pe cu totul alte criterii. În prezent, Partidul Comuniştilor se bazează doar pe nişte embleme sovietice pentru a atrage electoratul. Nu ştiu ce ar fi mai bine pentru ţara noastră. Eu nu spun că Partidul Comuniştilor este rău, pentru că el totuşi a guvernat ţara timp de opt ani, iar Alianţa se manifestă ca în fabula „Racul, broasca şi ştiuca”. Nu cred că ar fi un dezastru pentru societate, dacă ar reveni comuniştii, deşi cel mai bine ar fi ca să existe o colaborare între toate partidele de la guvernare.

Ion, 18 ani

Comunismul este regimul care timp de opt ani a dominat în R. Moldova. Comunismul a oprit multe proiecte de dezvoltare a învăţământului, aceste reforme care se presupun a fi foarte bune.

Eu cred că nu există posibilitate de a se întoarce comuniştii la putere, deoarece lumea ştie ce înseamnă comunism şi a văzut cum este fără el. Acum lumea se simte mai liberă, drepturile se respectă.

C., 17 ani
Comunismul ca ideologie este bun, promovează egalitatea socială, numai că a fost transformat de nişte oameni care-au dorit puterea într-un regim totalitar. Acum lumea nu mai vede în comunism ideologia iniţială, dar vede anume dictatura care a fost aplicată în URSS şi alte state comuniste. Comuniştii de acum au doar imaginea celor din trecut, şi atât.

Mi-e teamă de revenirea la putere a comuniştilor. Foarte mulţi ziarişti au scris şi s-au declarat împotriva comuniştilor şi cred că ar fi arestaţi cu toţii sau concediaţi.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *