Astăzi 23 Februarie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 14:58
Abonamente

Politică 20 Martie 2012, ora 05:55    Din editia print

Ce cred politicienii Diacov, Ghimpu, Palihovici, Godea, Dodon despre jurnalişti şi jurnaliştii despre politicieni

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Preşedintele a fost ales şi, odată cu aceasta, s-a încheiat o etapă lungă de aşteptări şi de frământări, în care s-au implicat cu toţii – oamenii politici, presa, cetăţenii. 

Ce note ar da presei politicienii şi cum ar aprecia oamenii de presă comportamentul clasei politice din Moldova în această perioadă? Am adresat întrebarea unor politicieni şi reprezentanţi ai puterii a patra şi iată ce ne-au răspuns ei.

Dumitru Diacov, preşedintele fracţiunii parlamentare PD

„Eu dacă aş fi fost în presă, scriam mai dur despre politicieni”

Cum e ţara, aşa e şi politica şi aşa e şi presa. Suntem într-o perioadă în care învaţă şi presa, şi politicienii. Pe alocuri, presa a fost obiectivă, pe alocuri nu prea, iar uneori politicienii meritau să fie criticaţi mai aspru. Eu, dacă aş fi fost în presă şi dacă ştiam ceea ce ştiu despre politica moldovenească, scriam mult mai dur. Presa, prin definiţie, este în opoziţie, nu trebuie să ne supărăm pe ea, doar că ar trebui să fie mai obiectivă în critici, să fie cât mai critică, dar şi cât mai obiectivă. Personal, n-am încercat niciodată să curtez presa, şi m-am străduit să fiu obiectiv, să dau mai multe păreri, fără declaraţii împotriva unor neprieteni din politică. Mi-ar plăcea ca şi presa să fie mai obiectivă. Notă: Aş da o notă bună presei care, în condiţiile foarte specifice în care ne aflăm, încearcă să facă analize, aprecieri, să emită păreri. Poate nu întotdeauna nimereşte, pentru că nu e atât de simplu să pricepi ce fac politicienii moldoveni.

Liliana Palihovici (PLDM), vicepreşedintele Parlamentului

„Jurnaliştii ar trebui să ţină mai mult la demnitatea lor profesională”

Unele trusturi media au reflectat şi continuă să reflecte tendenţios evenimentele politice, regret acest lucru. Mi-aş dori ca presa să vină cu informaţii obiective pentru ca cetăţenii să-şi poată forma o poziţie civică corectă. Uneori, aveam senzaţia că lumea este suprasaturată de subiectul despre alegerea preşedintelui, părerea aceasta mi s-a format după ce am văzut un sondaj unde lumea a răspuns că problema cea mai importantă din comunitatea lor era alegerea preşedintelui. Mass-media are multe reuşite în ultimii ani, însă a mai rămas un pic de lucrat la corectitudinea trimiterii informaţiei. Jurnaliştii ar trebui să ţină mai mult la demnitatea lor profesională şi să nu se lase influenţaţi de anumiţi politicieni pentru a face jocul cuiva. Notă: Între 7,5-8, pentru încurajare.

Mihai Ghimpu, preşedinte PL

„Văd cu ochiul liber unde este informaţie şi unde se manipulează”

Presa a fost obiectivă în funcţie de subiect. Din păcate, la noi presa depinde de putere sau de partidele politice. Doar cel care face acest lucru crede că nimeni nu-şi dă seama. E ca şi hoţul care se duce la furat şi crede că nu-l vede nimeni. Din cauza nevoilor personale poate unii văd lucrurile clar, dar fac altfel decât le spune sufletul.

Se folosesc trucuri. Dacă în ştire se vorbeşte despre unul dintre liderii Alianţei, se pune neapărat şi ceva negativ, că doarme sau cască... Ceea ce a fost între liderii Alianţei, oamenii au văzut-o ca pe o ceartă de la gura cortului. Electoratul nu este gata de aşa ceva. Omul se întreabă unde sunt problemele cu care el se confruntă... Eu văd cu ochiul liber unde este informaţie şi unde se manipulează, ca şi mulţi alţii, de altfel. Presa liberă nu înseamnă că ai un ziar sau o televiziune şi dai informaţia pe care o vrei tu, eşti obligat să spui ceea ce a avut loc, este ca o fotografie, ai arătat oamenilor exact ce ţi-a ieşit. Notă: Aparte aş putea să dau note, dar la general - nu. Ceea ce pot să spun însă e că presa nu e mai bună ca politicienii, judecătorii etc. Toţi suntem de la aceeaşi mamă, de la sistemul sovietic totalitar, care ne-a indus o anumită mentalitate…

Mihai Godea, deputat neafiliat

„Presa menajează prea mult puterea”

Presa a fost foarte indulgentă în această perioadă. Presa menajează prea mult puterea, am văzut asta şi pe timpul lui Voronin, şi acest lucru se vede şi acum. Presa ar trebui să fie mai tăioasă, mai nemiloasă, mai ales că politicienii nu acţionează în conformitate cu angajamentele luate, cu aşteptările stringente ale populaţiei. Notă: un 7 sănătos. 

Igor Dodon, liderul PSRM

„Presa comunistă a dezinformat mult”

Nu pot să dau un calificativ presei la modul general. Unele mass-media au fost mai obiective, altele au avut o abordare tendenţioasă. Spre exemplu, presa comunistă a fost foarte categorică şi a dezinformat foarte mult. Per ansamblu, abordarea a fost destul de bună, iar după alegerea preşedintelui, sper că mass-media va acorda atenţie şi altor subiecte, care ţin de viaţa cotidiană. În ultimul timp, presa s-a politizat prea mult. Cât despre criticile la adresa politicienilor, cred că îi fac mai puternici. Notă: 8.

Anatolie Golea, director al postului de televiziune TV-7

„Este foarte bine că s-a depăşit criza”

În acţiunile recente, orientate spre depăşirea actualei crize instituţionale, pare-se, toate formaţiunile politice au fost ghidate de scopuri electorale. PLDM a conştientizat că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, va lua mai puţine mandate; PL nu prea are de unde creşte; PDM riscă să coboare la limita pragului electoral. Nici Partidul Socialiştilor nu era sigur că ar accede în Parlament în cazul alegerilor din primăvară sau toamnă. Perspectivele PAD în cazul alegerilor sunt mai mult decât sumbre. Astfel, a apărut compromisul - cele 62 de voturi.
Nici comuniştii nu au alte interese decât cele electorale. Tinerii revoluţionari de la „Grenada” abia aşteaptă să-şi ia revanşa, „patriotismul” lor se reduce la interesele de grup şi la conjunctură. „Trendul” actual este favorabil pentru ei, dar timpul este oponentul comuniştilor. Ei conştientizează acest lucru, activează respectiv – dispersează societatea, chiar o isterizează.


În concluzie: nu cred că este cazul să punem note. Este foarte bine că s-a ales preşedintele şi s-a depăşit criza. Avem un preşedinte bun care trebuie să tempereze spiritele liderilor AIE şi să-i pună la treabă. În caz contrar, ne vom pomeni aruncaţi în altă criză – mult mai dură şi greu de depăşit, cu urmări imprevizibile pentru actorii politici.

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigaţii Jurnalistice

„Au fost restanţieri politicienii, dar bine că au trecut examenul”

Clasa politică din R. Moldova într-un final a trecut examenul la alegerea preşedintelui şi acest lucru este cel mai important. E adevărat, nu a fost uşor, dar până la urmă a fost găsită candidatura de compromis, care a împăcat toate componentele Alianţei. Rămâne ca preşedintele să reuşească să împace şi toate fracţiunile din Legislativ, astfel încât aleşii poporului să muncească în interesul cetăţeanului. Pentru tergiversarea până când nu se mai putea a alegerii şefului statului, clasa politică merită o notă medie. Pentru că s-a pierdut în gâlcevi şi intrigi timp foarte preţios. De acum înainte, este important ca legiuitorii să facă legi care să funcţioneze şi să elimine situaţiile care lasă loc de interpretări. Au fost restanţieri politicienii, dar într-un final au trecut examenul şi asta înseamnă că au învăţat lecţia, de aceea eu le-aş pune o notă bună. De acum încolo şi noi, jurnaliştii, şi cetăţenii vom fi mai puţin indulgenţi faţă de aleşii poporului şi va trebui să-i taxăm mult mai dur pentru ceea ce fac sau nu fac.

Alina Radu, directorul publicaţiei „Ziarul de Gardă”

„Cred că nota medie ar fi 6,5”

Aş diviza procedura în mai multe etape, ca în final să scoatem o medie generală:

- pentru încheierea etapei prin alegerea unui preşedinte 10 (din 10);
- pentru discursurile din Parlament din ziua alegerii - 5 (unii lideri au avut discursuri de nota 8, alţii - de nota 2);
- pentru haosul politic şi dezbaterile dezgustătoare, neprofesioniste, pline de „ciment", „beton", „păpuşari", „Kiki-miki", „bl..di" etc. aş pune nota 1;
- pentru că au fost buni parlamentari şi au mers la şedinţe în aceşti ani şi au luat salariile la timp - nota 10.
În total - avem media de 6,5.

Dar media pe Parlament e similară cu temperatura medie pe spital, unde unul are febră pe peste 40 de grade, iar altul - stă rece la reanimare cu 33, şi în medie fiind exact temperatura ideală de 36,5. 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:44

O înregistrare audio, publicată pe rețelele de socializare, demonstrează clar corupția și șantajul la care se dedau socialiștii, în frunte cu președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal, Ion Ceban, în „lupta” declarată la televizor împotriva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:43

Hackerii ruşi au atacat instituţii cheie din România şi alte ţări europene, între septembrie şi decembrie 2018. Potrivit Microsoft, atacurile cibernetice au vizat conturile a peste 100 de angajați din organizaţii aflate în 6 state. Hackerii fac parte dintr-un grup...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:40

Finalul campaniei electorale a reflectat şi profilurile reale ale principalilor concurenţi electorali. Pe de o parte, scene cu feţele solare ale liderilr democraţi, care împart trandafiri femeilor din Capitală, iar în oglindă – chipurile crispate ale fruntaşilor PAS-PPDA,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:39

Bătălia pentru cel mai mare dinozaur din lume este una complicată. De asemenea, există trei categorii pentru acest titlu: cel mai greu, cel mai lung şi cel mai înalt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:36

Un fost reprezentant special al președintelui Federației Ruse a fost reținut pe Aeroportul Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 14:29

Reprezentanții Oficiului Avocatul Poporului l-au vizitat astăzi pe deținutul Veaceslav Platon. Aceștia au reușit să intre în celula lui Platon și s-au convins că acesta nu a fost înjunghiat, așa cum s-a speculat în presă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 13:36

Încă 64 de familii din Orhei au primit indemnizații pentru nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”. Astfel, de la lansarea acestuia în 2015 și până în prezent, în total, peste 2 mii de familii au beneficiat de acest program,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:56

Anul trecut s-au vândut în lume 86 milioane de automobile noi, iar SUV-urile au atins o cotă record de 36%, în timp ce mașinile electrice au avut și ele un an record, cu 1,2 milioane de unități. Datele JATO arată că cele mai vândute modele auto din lume sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:54

Îndrăgita interpretă Geta Burlacu susţine Partidul Democrat din Moldova, la alegerile parlamentare din 24 februarie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:53

Rusia pregătea un ajutor pentru viceministrul italian de orientare ultra-dreapta, Matteo Salvini, pentru ca acesta sa obțină succes la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai. În acest sens, statul rus era dispus sa acorde o finanțare secretă în valoare de 3 milioane...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:26

Şeful organizaţiei din Suruceni a PAS, Vitalie Cara, şi-a îndemnat consătenii să o susţine la scrutinul de duminică pe Monica Babuc, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:25

În lipsa oamenilor care provoacă accidentele, riscurile se reduc cu 90%, iar cei ce lucrează în domeniul asigurărilor auto încearcă să se pregătească pentru această schimbare. Dan Peate, un asigurator şi expert în capitalul de risc, vrea să facă pasul cel mare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

Iluştrii muzicieni Vitalie şi Vasile Advahov, care conduc una din cele mai bune orchestra de muyică populară din ţară, îşi exprimă public sprijinul pentru Alexandru Jizdan, candidat PDM la funcţia de deputat, pe circumscripţia 34, din Anenii Noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:22

O sondă spațială japoneză a aterizat cu succes pe un asteroid aflat la 340 de milioane de kilometri de Pământ. Hayabusa2 va colecta probe care ar putea răspunde unor întrebări despre originea vieții, transmite DW.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:20

În drum spre o întâlnire cu alegătorii din satul Vărzăreşti, raionul Nisporeni, liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, a făcut un scurt popas la casa părintească din Grozeşti, unde-l aşteptau mama sa, Zinaida Plahotniuc, şi cele trei surori ale sale,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 10:05

Atunci când oamenii de ştiinţă calculează câtă materie ar trebui să existe în Univers, estimările lor depăşesc vast cantitatea de materie observată. De fapt, lipseşte circa o treime din materie care ar trebui să fie acolo, conform calculelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 09:58

Soldații venezueleni au deschis focul vineri asupra cetățenilor indigeni, aproape de granița cu Brazilia, omorând două persoane, în timp ce președintele Nicolas Maduro încearcă să blocheze aducerea ajutoarelor umanitare într-o țară devastată economic, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 07:53 de George Mârzencu

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar

Voronin a fost un bețiv, iar Dodon - un liberal exemplar Din editia print

Dodon a fost premiat pentru propagandă românească în satul Sadova

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 23 Februarie 2019, ora: 06:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2019, ora: 01:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)