Comentariu

Ce cred polonezii despre moldoveni

La întâlnirile pe care le-am avut cu persoane oficiale din Polonia s-a discutat nu doar despre Parteneriatul Estic, dar şi despre posibilităţile de aderare pe care le au statele membre ale PE. Aproape toţi oficialii polonezi cu care ne-am întâlnit creditează R. Moldova cu cele mai mari şanse. Potrivit lor, Moldova este astăzi ţara cea mai aproape de Uniunea Europeană. Pentru aceasta însă e nevoie ca politicienii moldoveni să aibă o voinţă politică clară, fermitate şi, nu în ultimul rând, să dea dovadă „de insistenţă şi iarăşi insistenţă”, susţine europarlamentarul polonez Pavel Kovali. La întrebarea noastră, dacă aderarea la UE este posibilă în contextul nesoluţionării diferendului transnistrean, am primit un răspuns univoc: da, e posibilă. Polonezii înţeleg foarte bine cine a declanşat acest conflict şi cu ce scop, prin urmare, sfatul lor este să căutăm astfel de modele şi soluţii care nu ar condiţiona aderarea la UE de existenţa diferendului propriu-zis. Nici principiul neutralităţii, despre care la noi se vorbeşte ca despre un impediment în calea NATO, nu poate împiedica Moldova să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, întrucât această organizaţie este astăzi mai mult una politică decât militară. În concluzie: polonezii cred că, în acest moment, uşile Uniunii Europene sunt larg deschise pentru R. Moldova. Dar dacă moldovenii ar încerca să pună condiţii Europei, de tipul: vrem în UE, dar fără să fim membri NATO, cu noi nimeni în UE nu va negocia…

Polonia a intrat în Uniunea Europeană beneficiind şi de o mare susţinere din partea vecinului său din vest, Germania. Dar nu doar graţie nemţilor, ci şi datorită faptului că UE a fost scopul dintotdeauna al Poloniei. În această ţară a existat încă în anii ’80 ai secolului trecut o mişcare naţională anticomunistă, „Solidaritatea”, cu liderul ei proeminent Lech Walesa, a existat o intelectualitate formată în tradiţiile Occidentului. Astfel că, la momentul oportun, intelectualii, dar şi politicienii au fost capabili să convingă poporul că şansa Poloniei este Uniunea Europeană şi NATO – la referendum, 70 procente dintre polonezi au votat pentru aderare.

R. Moldova, la rândul ei, ar putea miza pe sprijinul vecinului său din vest, România, pe susţinerea Poloniei şi a altor ţări membre ale UE. Dar viteza cu care Moldova poate ajunge în UE depinde de… viteza de gândire a moldovenilor. Vom fi membri ai UE atunci când vom dori cu adevărat acest lucru. Ce fac oamenii noştri politici pentru a pregăti populaţia de o eventuală aderare? Nimic sau aproape nimic, de vreme ce NATO rămâne să fie, conform sondajelor, o sperietoare pentru moldoveni. Politicienii noştri nu bat la uşa UE cu „insistenţa” despre care vorbea polonezul Pavel Kovali, pentru că, îndrăznesc să afirm acest lucru, nici chiar unii lideri democraţi nu sunt pe deplin convinşi că viitorul nostru e în NATO şi UE. Ei se consumă – deosebit de insistent! – în lupte mărunte, „corp la corp”, dar uită că au un scop naţional comun.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *