Astăzi 21 Octombrie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Octombrie 2019
Abonamente

Ultima oră 14 Octombrie 2013, ora 10:28

revista preseiCe cuprinde Acordul de Asociere a Moldovei la UE?

Marime Font

Peste o lună și jumătate, Republica Moldova ar putea parafa la summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius acordul de asociere la Uniunea Europeană. Ce cuprinde acesta, l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul de la Chișinău Igor Boțan.

Igor Boţan: „Uniunea Europeană are o istorie de vreo 50 de ani de aplicare a unor acorduri de asociere cu diferite state. Ultimele acorduri de asociere, pe care le-a semnat Uniunea Europeană, sunt cu Balcanii de Vest, în procesul de stabilizare, după războiul din fosta Iugoslavie. O altă generaţie de acorduri de asociere este generaţia acordurilor în cadrul Parteneriatului Estic. Până în prezent, nu prea cunoaştem ca astfel de acorduri de asociere să fie contestate de către statele care au semnat astfel de acorduri cu Uniunea Europeană. Deci există o preistorie pozitivă, care cred că poate fi extinsă şi asupra Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci cine vrea să cunoască detaliile negocierilor s-ar putea uita la aceste precedente.

Igor Boţan: „Sigur. Ele sunt, în mare parte, standardizate, dar există elemente foarte speciale. Şi aici merită de menţionat vizita la Chişinău a comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a avut, împreună cu premierul Iurie Leancă, o conferinţă de presă, în care a explicat principiile de la care au pornit negocierile cu Republica Moldova. Aceleaşi principii au fost invocate pentru interviul cu Europa Liberă. Deci lucrurile sunt mai mult decât clare. Ceea ce a menţionat comisarul european este că Uniunea Europeană nu a avut niciun sens să aibă o politică de negociere agresivă în privinţa Republicii Moldova, care constituie 0,03 din economia Uniunii Europene. Ar fi ridicol să se creadă că Uniunea Europeană îşi poate consuma energiile, pentru a avea o politică agresivă cu un stat cu economia de 0,03 din economia Uniunii Europene.”


Europa Liberă: Bine, dar faptul că nu se discută în public draft-ul acestor acorduri sau clauzele concrete generează nişte suspiciuni.

Igor Boţan: „Sigur că generează. Dar sunt nişte suspiciuni speculative. În primul rând, dacă detaliile acestor negocieri ar fi date publicităţii, aceste negocieri nu s-ar termina niciodată. Al doilea lucru: trebuie să luăm în consideraţie că este o normă aplicată practic întotdeauna, la nivel internaţional, atunci când se negociază documente. De exemplu, peste 5-6 săptămâni, vor fi 10 ani de când Vladimir Voronin a parafat memorandumul Kozak. Până în prezent, acel memorandum nu a fost dat publicităţii de către autorităţile de la Chişinău. Noi am aflat despre el după ce a fost ratificat şi publicat de către autorităţile de la Tiraspol. Deci cei care, în prezent, invocă lipsa de transparenţă, ar trebui să vadă cum au procedat atunci, care au fost argumentele de a nu da publicităţii şi de nu informa măcar opinia publică că astfel de negocieri au loc.”

Europa Liberă: Una e să fii călare pe cal alb şi alta e – pe un măgar, vorba lui Cervantes...

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar nu poţi avea standarde duble, atunci când vorbeşti despre lucruri care au practic aceeaşi semnificaţie.”

Europa Liberă: Şi totuşi ce se negociază? Din culise, ştim că se negociază, de exemplu, subiectul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a pământului. Detaliile acestea tehnice se negociază sau Chişinăul acceptă ce îi propune Bruxelles-ul?

Igor Boţan: „Eu cred că, până nu vom vedea textul, nu putem vorbi la modul serios despre detalii. Trebuie să pornim de la nişte principii foarte clare care sunt comune. Deci să nu uităm că acest Acord de Asociere are o formulă mai extensivă, care explică esenţa lui. Este un acord de asociere politică şi integrare economică. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere economic, Republica Moldova, la fel ca şi Ucraina, ca şi Georgia, eventual, vor avea obligaţii, doar atunci când Uniunea Europeană are o poziţie consolidată pe probleme de politică internaţională, să urmeze acest curs consolidat al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: În două cuvinte, la ce se referă aceste negocieri? Ca să înţeleagă ascultătorul nostru.

Igor Boţan: „Esenţa acestui acord este că Uniunea Europeană îşi deschide larg porţile pentru produsele moldoveneşti, faţă de care va exista o singură cerinţă – să corespundă calităţii cerute de către Uniunea Europeană. Uniunea Europeană, dimpotrivă, face un şir de favoruri pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dovadă este vinul...

Igor Boţan: „Vinul este dovada. Şi există alte dovezi. Marea preocupare a Uniunii Europene este să facă Republica Moldova, economia ei competitivă. Aceasta e ceea ce vrea Uniunea Europeană şi cele aproximativ 300 de directive, parte din care, prevederile cărora le-a acceptat deja şi urmează să le accepte, ţin doar de standardizarea calităţii şi de originea produselor care vor fi, eventual, exportate de către Republica Moldova pe piaţa europeană. Deci este un impuls major, un impuls important spre modernizarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce adversarii Uniunii Europene nu vor acelaşi lucru?

Igor Boţan: „Eu nu cred că aici există argumente de ordin economic, mai degrabă, sunt argumente de ordin politic. Cei care, în prezent, sunt în opoziţie şi pledează cauza integrării euroasiatice vor doar să-i substituie la putere pe cei care, în prezent, deţin puterea şi, din păcate, nu guvernează ţara aşa cum ne-am dori noi, în acest proces de integrare europeană.”

Europa Liberă: Deci, bătaie pentru ghidon, nu pentru efecte.

Igor Boţan: „Sigur că aşa este. Să nu uităm că cei care astăzi critică procesul de integrare europeană, acum câţiva ani, se lăudau că au fost cei care au pus bazele unui proces de integrare europeană, bazat pe documente semnate şi pe o perspectivă foarte clară. Să nu uităm de declaraţia din 24 martie 2005, despre integrarea europeană ireversibilă, votată unanim de către fracţiunile din Parlament, inclusiv cea a Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Eu, care am, ca şi dumneavoastră, uneori, accese de memorie jurnalistică, la fel, îmi amintesc cum preşedintele Voronin, în drum spre Bucureşti, în avion, declara jurnaliştilor: „Ia să vedeţi că eu o să fiu acela care o să fac cele mai bune relaţii cu România, mult mai bune decât au promis unioniştii predecesori”.

Igor Boţan: „Au fost trei perioade în raportul cu România, atunci când a guvernat Vladimir Voronin. Prima perioadă a fost foarte proastă, cu atacuri la adresa României, pentru a împiedica aderarea României la NATO, în 2004 şi la Uniunea Europeană, în 2007. Şi a fost o perioadă mai destinsă, o perioadă în care relaţiile chiar au venit într-o albie aproape normală, dacă ne amintim de vizita preşedintelui Băsescu la Chişinău şi ce a urmat. A durat această perioadă aproximativ un an de zile, după care relaţiile s-au stricat, pentru că domnul Voronin, la un moment dat, a înţeles că procesul de integrare europeană cumva îi subminează poziţiile de control a partidului asupra electoratului rusofil din Republica Moldova. Este un adevăr pe care nu-l putem neglija, nu-l putem nega. Cu toate acestea, domnul Voronin spunea, chiar în februarie 2009, cu o lună şi ceva, două luni, înainte de alegerile parlamentare, că domnia sa vrea un răspuns clar de la Uniunea Europeană că Republica Moldova este văzută, împreună cu Ţările Balcanilor de Vest, cu un mesaj clar şi cu o promisiune de eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: M-aţi adus în faţa unei întrebări principiale. Multă lume spune că Vladimir Voronin a renunţat la calea europeană tocmai pentru că nu vedea profituri politice imediate şi nu a vrut să dea vrabia din mână pe cea de pe gard. Dar nici vrabia din mână nu a avut-o foarte sigur în relaţia cu Putin, dacă vorbim despre întruchiparea Estului. Şi atunci Vladimir Voronin a ales, de fapt, între două păsări mai mult inexistente.

Igor Boţan: „Vladimir Voronin trebuia să facă o alegere clară, care reieşea dintr-un anumit context. Şi acel context este oferta Uniunii Europene, de a avea un Parteneriat Estic, care, într-un fel, să combată pretenţia Rusiei de a avea aceste ţări din estul Europei, drept ţări de influenţă exclusivă a Federaţiei Ruse. Parteneriatul Estic aceasta şi a spus Federaţiei Ruse: vrem ca acest spaţiu să fie de angajament comun, pentru prosperarea acestor naţiuni. Pentru că Uniunea Europeană aşa şi-a argumentat strategia Parteneriatului Estic: să aibă o centură de prieteni în jurul acestei comunităţi europene. Deci lucrurile erau clare, de la bun începu. Că Vladimir Voronin a vrut din partea Uniunii Europene promisiuni clare că ţara noastră va fi privită, de comun cu Ţările din Balcanii de Vest, nu a fost să fie, pentru că nu facem parte din Balcanii de Vest geografic. Că suntem acum la pachet cu Ucraina iarăşi, probabil, este un mare avantaj pentru noi.”

Europa Liberă: Totuşi marele surprize urmează după Vilnius sau nu?

Igor Boţan: „Dacă e vorba de surprize, ne-am dori foarte mult ca aceste surprize să nu vină din partea opoziţiei, ci să vină din partea Uniunii Europene, ca europenizarea ţării noastre să satisfacă criteriilor acestei comunităţi.” 

Sursa: europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 22:43

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

Rezultate preliminare în TIMP REAL /// Ceban - 41%, Năstase - 31%, Chirtoacă - 10%, Țîcu - 4%. Urmează TURUL 2

În turul II al alegerilor pentru primăria capitalei se vor duela candidatul PSRM, Ion Ceban, și candidatul ACUM Platforma DA și PAS, Andrei Năstase iar Dorin Chirtoacă obține un rezultat surprinzător.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 18:49

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

LIVE /// ALEGERI 20 octombrie 2019 - PREZENȚA LA VOT ÎN TIMP REAL

 Urmăriți în timp real prezența la vot în cadrul alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 14:02

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Ce defecte și calități ai în funcție de data nașterii

Pasionatii de numerologie fac tot felul de calcule si aduc publicului nenumarate curiozitati legate de data nasterii fiecarui om. Iata ce defecte si ce calitati ai, in functie de ziua in care te-ai nascut. Inainte, trebuie sa faci un calcul simplu. Aduna cifrele din data ta de nastere, astfel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:58

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Aluat pizza. Secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre

Vrei sa stii cum se prepara un aluat de pizza delicious. Noi am cautat si am gazit secretele unui aluat de pizza ca la pizzeriile celebre. Nu vei mai face niciodata comanda si vei prepara pizza numai in casa. Daca iti place blatul pufos, atunci ti se potriveste acest aluat de pizza. Pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:48

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Interpretare vise: Top 5 coșmaruri și ce înseamnă ele

Cu siguranta ati avut cosmaruri si, poate, unele dintre ele s-au repetat, in timp. Vrei sa stii cum pot fi interpretate visele? 1. Pici la un examen sau nu poti rezolva o problema Chiar daca anii de scoala au trecut demult, mai poti avea cosmaruri legate de picarea unui examen sau ceva...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:40

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Hrean cu oțet – un remediu naturist împotriva răcelii, gripei și febrei

Răceala, gripa și sinuzita ne vor da bătăi de cap câteva luni înainte, așa că este bine să ne pregătim ,,armele”, naturiste bineînțeles, pentru a nu afecta imunitatea și forțele proprii de luptă ale organismului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:35

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Peste 440.000 de moldoveni sunt pregătiți să emigreze în SUA

Moldova se află pe locul al treilea dintre țările spațiului post-sovietic, după numărul de cereri depuse pentru a obține Carte verde și viză în SUA.Și numărul de cereri de plecare în SUA este pur și simplu înfricoșător – 440.863 și familiile lor....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 13:28

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Brexit. Membrii Parlamentului britanic primesc amenințări

Dezbaterile din jurul Brexitului îi împart pe britanici în tabere, pe măsură ce discuţiile dintre susţinători şi oponenţi sunt tot mai înverşunate. Membri ai Parlamentului din ambele aceste tabere sunt acuzaţi că dezbină populaţia cu discursuri inflamatoare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:15

Pisica ta crede că ești maică-sa

Pisica ta crede că ești maică-sa

Un studiu nou a arătat că pisicile formează același tip de atașament ca bebelușii și câinii. E o întrebare destul de întâlnită la mine acasă și sunt sigur că și în altele în care trăiesc animale: după ce una dintre pisici face ceva adorabil,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 11:06

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Ce se întâmplă când îți faci transplantul de păr la o clinică falsă

Un număr îngrijorător de clinici care fac transplant de păr în Marea Britanie nu sunt înregistrate oficial la Ministerul Sănătății. Am vorbit cu câteva dintre victimele lor. DOUĂ TRANSPLANTURI FĂCUTE LA CLINICI FĂRĂ LICENȚĂ. FOTOGRAFIE DIN ARHIVA LUI ROSHAN...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Octombrie 2019, ora: 10:32

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 OCTOMBRIE 2019. BALANȚELE SE SIMT TRĂDATE

Horoscopul zilei de 20 octombrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 octombrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:30

OPINIE /// Culmea alegătorului

OPINIE /// Culmea alegătorului

Foarte curînd vom alege președintele României. Avem libertatea de a vota pe cine vrem noi. Desigur, pe cine vrem dintre cei care vor, adică dintre cei care candidează. Cum altfel? Dar chiar și așa, aceasta este o libertate de cel mai înalt rang. Una dintre acelea care te...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:23

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Ce este avitaminoza și cum o tratezi eficient

Avitaminoza se referă, în general, la carența unei anumite vitamine sau a mai multora. Considerată o boală de nutriție, afecțiunea este rareori întâlnită în cadrul societăților dezvoltate, acolo unde nu lipsesc informațiile despre o alimentație echilibrată, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:15

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Casual sau elegant? 8 modele de genți care combină perfect cele două stiluri

Dacă ar fi să găsim calitatea principală a unei genți, aceea ar fi, fără urmă de îndoială, versatilitatea. Adorăm modelele care trec cu brio testul timpului și care se pot potrivi fără probleme la toate stilurile și articolele vestimentare din garderoba noastră. Și,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:12

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puțin 15 morți după ce a cedat barajul unei exploatări aurifere din Siberia

Cel puţin 15 oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 14 au fost răniţi, după ce barajul unei exploatări aurifere din Siberia a cedat. Puhoaiele au inundat barăcile unde se aflau muncitorii. Şase persoane sunt date dispărute în urma incidentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:07

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Proteste în Croația, după eliberarea a cinci bărbați acuzați că au violat o fată de 15 ani

Mii de oameni au protestat în mai multe orașe din Croația față de modul în care autoritățile se ocupă de cazurile de violență sexuală împotriva femeilor. Demonstrațiile, organizate de grupuri care militează pentru drepturile femeilor, au fost determinat de eliberarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 10:00

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

A fost efectuat cel mai lung zbor comercial din lume, între New York şi Sydney/ VIDEO

Compania australiană de zbor Qantas a încheiat duminică dimineață testul celui mai lung potențial zbor comercial fără oprire din lume, pornind din New York, cu destinația Sydney și având o durată de 20 de ore, relatează site-ul agenției Reuters, citat de MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:54

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Pavel Filip împreună cu soția și nepotul, la secția de votare: „Am votat ca acest oraș să aibă un primar gospodar”

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Pavel Filip, a venit la secția de votare împreună cu soția și nepotul pentru a-și exprima dreptul la vot. Ex-premierul se declară convins că pentru șefia capitalei se va da bătălia și în turul II.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2019, ora: 09:52

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Andrei Năstase a votat cu gândul la generațiile viitoare și cu certitudinea că, de această dată, nu vor fi anulate rezultatele scrutinului

Candidatul Blocului ACUM la primăria municipiului Chișinău, Andrei Năstase, și-a exprimat dreptul la vot în această dimineață. El a declarat că a votat cu gândul la Chișinău, la suburbii și la locuitorii Capitalei, precum și pentru un nou început. Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:23

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Lady Gaga a căzut de pe scenă/ VIDEO

Concert cu peripeții pentru Lady Gaga, care a căzut de pe scenă în Las Vegas. S-a întâmplat la scurt timp după ce artista invitase pe scenă un fan. I-a sărit acestuia în brațe, numai că bărbatul și-a pierdut echilibrul, iar cei doi au căzut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:11

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton critică o candidată democrată, „favorită a ruşilor”

Hillary Clinton a acuzat Moscova că se amestecă din nou în alegerile prezidenţiale americane în favoarea lui Donald Trump, sprijinind candidatura unei democrate în alegerile primare în vederea prezidenţialelor, pe care o numeşte „favorită a ruşilor”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 10:05

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Ciocniri violente la Barcelona între protestatari și forțele de ordine/ VIDEO

Au izbucnit violențe, vineri seara, la Barcelona, între protestatari și forțele de ordine, după ce sute de mii de oameni au participat la un miting uriaș în Barceelona, la apelul celor care militează pentru separarea de Spania. Pe măsură ce s-a lăsat noaptea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Octombrie 2019, ora: 09:40

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Accident la Hâncești: 2 mașini s-au ciocnit iar un TIR s-a răsturnat

Două mașini au fost implicate într-un accident rutier produs pe traseul Bozieni-Hâncești.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)