Astăzi 7 Iunie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 6 Iunie 2020
Abonamente

Ultima oră 14 Octombrie 2013, ora 10:28

revista preseiCe cuprinde Acordul de Asociere a Moldovei la UE?

Marime Font

Peste o lună și jumătate, Republica Moldova ar putea parafa la summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius acordul de asociere la Uniunea Europeană. Ce cuprinde acesta, l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul de la Chișinău Igor Boțan.

Igor Boţan: „Uniunea Europeană are o istorie de vreo 50 de ani de aplicare a unor acorduri de asociere cu diferite state. Ultimele acorduri de asociere, pe care le-a semnat Uniunea Europeană, sunt cu Balcanii de Vest, în procesul de stabilizare, după războiul din fosta Iugoslavie. O altă generaţie de acorduri de asociere este generaţia acordurilor în cadrul Parteneriatului Estic. Până în prezent, nu prea cunoaştem ca astfel de acorduri de asociere să fie contestate de către statele care au semnat astfel de acorduri cu Uniunea Europeană. Deci există o preistorie pozitivă, care cred că poate fi extinsă şi asupra Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci cine vrea să cunoască detaliile negocierilor s-ar putea uita la aceste precedente.

Igor Boţan: „Sigur. Ele sunt, în mare parte, standardizate, dar există elemente foarte speciale. Şi aici merită de menţionat vizita la Chişinău a comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, care a avut, împreună cu premierul Iurie Leancă, o conferinţă de presă, în care a explicat principiile de la care au pornit negocierile cu Republica Moldova. Aceleaşi principii au fost invocate pentru interviul cu Europa Liberă. Deci lucrurile sunt mai mult decât clare. Ceea ce a menţionat comisarul european este că Uniunea Europeană nu a avut niciun sens să aibă o politică de negociere agresivă în privinţa Republicii Moldova, care constituie 0,03 din economia Uniunii Europene. Ar fi ridicol să se creadă că Uniunea Europeană îşi poate consuma energiile, pentru a avea o politică agresivă cu un stat cu economia de 0,03 din economia Uniunii Europene.”

Loading...


Europa Liberă: Bine, dar faptul că nu se discută în public draft-ul acestor acorduri sau clauzele concrete generează nişte suspiciuni.

Igor Boţan: „Sigur că generează. Dar sunt nişte suspiciuni speculative. În primul rând, dacă detaliile acestor negocieri ar fi date publicităţii, aceste negocieri nu s-ar termina niciodată. Al doilea lucru: trebuie să luăm în consideraţie că este o normă aplicată practic întotdeauna, la nivel internaţional, atunci când se negociază documente. De exemplu, peste 5-6 săptămâni, vor fi 10 ani de când Vladimir Voronin a parafat memorandumul Kozak. Până în prezent, acel memorandum nu a fost dat publicităţii de către autorităţile de la Chişinău. Noi am aflat despre el după ce a fost ratificat şi publicat de către autorităţile de la Tiraspol. Deci cei care, în prezent, invocă lipsa de transparenţă, ar trebui să vadă cum au procedat atunci, care au fost argumentele de a nu da publicităţii şi de nu informa măcar opinia publică că astfel de negocieri au loc.”

Europa Liberă: Una e să fii călare pe cal alb şi alta e – pe un măgar, vorba lui Cervantes...

Igor Boţan: „Este adevărat. Dar nu poţi avea standarde duble, atunci când vorbeşti despre lucruri care au practic aceeaşi semnificaţie.”

Europa Liberă: Şi totuşi ce se negociază? Din culise, ştim că se negociază, de exemplu, subiectul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare a pământului. Detaliile acestea tehnice se negociază sau Chişinăul acceptă ce îi propune Bruxelles-ul?

Igor Boţan: „Eu cred că, până nu vom vedea textul, nu putem vorbi la modul serios despre detalii. Trebuie să pornim de la nişte principii foarte clare care sunt comune. Deci să nu uităm că acest Acord de Asociere are o formulă mai extensivă, care explică esenţa lui. Este un acord de asociere politică şi integrare economică. Aceasta înseamnă că, din punct de vedere economic, Republica Moldova, la fel ca şi Ucraina, ca şi Georgia, eventual, vor avea obligaţii, doar atunci când Uniunea Europeană are o poziţie consolidată pe probleme de politică internaţională, să urmeze acest curs consolidat al Uniunii Europene.”

Europa Liberă: În două cuvinte, la ce se referă aceste negocieri? Ca să înţeleagă ascultătorul nostru.

Igor Boţan: „Esenţa acestui acord este că Uniunea Europeană îşi deschide larg porţile pentru produsele moldoveneşti, faţă de care va exista o singură cerinţă – să corespundă calităţii cerute de către Uniunea Europeană. Uniunea Europeană, dimpotrivă, face un şir de favoruri pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dovadă este vinul...

Igor Boţan: „Vinul este dovada. Şi există alte dovezi. Marea preocupare a Uniunii Europene este să facă Republica Moldova, economia ei competitivă. Aceasta e ceea ce vrea Uniunea Europeană şi cele aproximativ 300 de directive, parte din care, prevederile cărora le-a acceptat deja şi urmează să le accepte, ţin doar de standardizarea calităţii şi de originea produselor care vor fi, eventual, exportate de către Republica Moldova pe piaţa europeană. Deci este un impuls major, un impuls important spre modernizarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De ce adversarii Uniunii Europene nu vor acelaşi lucru?

Igor Boţan: „Eu nu cred că aici există argumente de ordin economic, mai degrabă, sunt argumente de ordin politic. Cei care, în prezent, sunt în opoziţie şi pledează cauza integrării euroasiatice vor doar să-i substituie la putere pe cei care, în prezent, deţin puterea şi, din păcate, nu guvernează ţara aşa cum ne-am dori noi, în acest proces de integrare europeană.”

Europa Liberă: Deci, bătaie pentru ghidon, nu pentru efecte.

Igor Boţan: „Sigur că aşa este. Să nu uităm că cei care astăzi critică procesul de integrare europeană, acum câţiva ani, se lăudau că au fost cei care au pus bazele unui proces de integrare europeană, bazat pe documente semnate şi pe o perspectivă foarte clară. Să nu uităm de declaraţia din 24 martie 2005, despre integrarea europeană ireversibilă, votată unanim de către fracţiunile din Parlament, inclusiv cea a Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Eu, care am, ca şi dumneavoastră, uneori, accese de memorie jurnalistică, la fel, îmi amintesc cum preşedintele Voronin, în drum spre Bucureşti, în avion, declara jurnaliştilor: „Ia să vedeţi că eu o să fiu acela care o să fac cele mai bune relaţii cu România, mult mai bune decât au promis unioniştii predecesori”.

Igor Boţan: „Au fost trei perioade în raportul cu România, atunci când a guvernat Vladimir Voronin. Prima perioadă a fost foarte proastă, cu atacuri la adresa României, pentru a împiedica aderarea României la NATO, în 2004 şi la Uniunea Europeană, în 2007. Şi a fost o perioadă mai destinsă, o perioadă în care relaţiile chiar au venit într-o albie aproape normală, dacă ne amintim de vizita preşedintelui Băsescu la Chişinău şi ce a urmat. A durat această perioadă aproximativ un an de zile, după care relaţiile s-au stricat, pentru că domnul Voronin, la un moment dat, a înţeles că procesul de integrare europeană cumva îi subminează poziţiile de control a partidului asupra electoratului rusofil din Republica Moldova. Este un adevăr pe care nu-l putem neglija, nu-l putem nega. Cu toate acestea, domnul Voronin spunea, chiar în februarie 2009, cu o lună şi ceva, două luni, înainte de alegerile parlamentare, că domnia sa vrea un răspuns clar de la Uniunea Europeană că Republica Moldova este văzută, împreună cu Ţările Balcanilor de Vest, cu un mesaj clar şi cu o promisiune de eventuală aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: M-aţi adus în faţa unei întrebări principiale. Multă lume spune că Vladimir Voronin a renunţat la calea europeană tocmai pentru că nu vedea profituri politice imediate şi nu a vrut să dea vrabia din mână pe cea de pe gard. Dar nici vrabia din mână nu a avut-o foarte sigur în relaţia cu Putin, dacă vorbim despre întruchiparea Estului. Şi atunci Vladimir Voronin a ales, de fapt, între două păsări mai mult inexistente.

Igor Boţan: „Vladimir Voronin trebuia să facă o alegere clară, care reieşea dintr-un anumit context. Şi acel context este oferta Uniunii Europene, de a avea un Parteneriat Estic, care, într-un fel, să combată pretenţia Rusiei de a avea aceste ţări din estul Europei, drept ţări de influenţă exclusivă a Federaţiei Ruse. Parteneriatul Estic aceasta şi a spus Federaţiei Ruse: vrem ca acest spaţiu să fie de angajament comun, pentru prosperarea acestor naţiuni. Pentru că Uniunea Europeană aşa şi-a argumentat strategia Parteneriatului Estic: să aibă o centură de prieteni în jurul acestei comunităţi europene. Deci lucrurile erau clare, de la bun începu. Că Vladimir Voronin a vrut din partea Uniunii Europene promisiuni clare că ţara noastră va fi privită, de comun cu Ţările din Balcanii de Vest, nu a fost să fie, pentru că nu facem parte din Balcanii de Vest geografic. Că suntem acum la pachet cu Ucraina iarăşi, probabil, este un mare avantaj pentru noi.”

Europa Liberă: Totuşi marele surprize urmează după Vilnius sau nu?

Igor Boţan: „Dacă e vorba de surprize, ne-am dori foarte mult ca aceste surprize să nu vină din partea opoziţiei, ci să vină din partea Uniunii Europene, ca europenizarea ţării noastre să satisfacă criteriilor acestei comunităţi.” 

Sursa: europalibera.org

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)