Social

Ce este ajutorul social si cum beneficiem de el?

Ajutorul social este un ajutor financiar, platit in fiecare luna familiilor care se afla intr-o situatie de mare dificultate: ati pierdut locul de munca, nu aveti deloc venituri sau nu sunt suficiente pentru ingrijirea membrilor familiei. Acest ajutor financiar permite garantarea unui venit minim pentru fiecare familie vulnerabila, pentru ca este acordat luand in considerare numarul de persoane care traiesc impreuna in aceeasi gospodarie si au un buget comun.

Cine si pentru cat timp poate primi ajutor social?

Pentru familia si copiii dumneavoastra, mergeti la primarie si cereti ajutorul social. Atentie, este un ajutor lunar pe care statul vi-l acorda pe o perioada de sase luni. La expirarea acestui termen, puteti depune o noua cerere pentru inca sase luni.
Dupa un an de la adoptarea legii, 33.000 de familii, adica 130.000 de persoane au fost ajutate. Jumatate dintre acestea sunt copii. In fiecare luna, pentru 20.000 de familii statul plateste ajutor social. Ajutorul social este acordat oricarei persoane tinere sau varstnice, apta de munca sau cu o dizabilitate, ori care ingrijeste de un copil mai mic de trei ani, de o persoana cu dizabilitate sau de o persoana cu varsta de peste 75 de ani.

Mai multe persoane pot cere ajutorul social incepand cu ianuarie 2010

Modificarile efectuate de catre Guvern cu privire la ajutorul social vin in sprijinul populatiei de la inceputul anului 2010.
Mai multe familii cu venituri mici, deci mai multe persoane pot avea dreptul la ajutor social pentru ca pragul veniturilor a crescut cu 100 de lei. Cei care sunt deja beneficiari vor primi mai mult. Veniturile agricole nu vor mai fi luate in considerare pentru familiile cu teren agricol unde niciun membru adult nu este apt de munca sau unde persoana pensionara are peste 75 de ani. Pentru salariati 60 de lei din salariu nu vor fi calculati in veniturile familiei. Aceasta masura este binevenita pentru a incuraja cetatenii sa-si continue activitatea, chiar daca primesc ajutorul social.

Ajutorul social te ajuta, numai daca tu te ajuti pe tine!

Atentie, trebuie respectata o conditie importanta din Legea ajutorului social. Daca sunteti apt de munca si nu aveti un loc de munca, trebuie sa va inscrieti la Agentia Teritoriala pentru Ocuparea Fortei de Munca in calitate de somer. Pentru a demonstra ca sunteti in cautarea unui loc de munca, trebuie sa va prezentati lunar la agentie si sa nu refuzati un loc de munca sau un program de formare profesionala pe care agentia vi-l ofera in acord cu competentele dumneavoastra.

Cum procedezi ca sa obtii ajutorul social?

Depuneti o cerere de ajutor social. Asistentul social va ajuta in obtinerea tuturor documentelor necesare. Daca faceti parte dintr-o familie cu someri sau salariati cu venituri mici, cu persoane cu dizabilitati, daca ingrijiti de un copil cu varsta de pana la trei ani sau de persoane varstnice de peste 75 de ani, contactati asistentul social din primaria localitatii unde aveti viza de resedinta.

Impreuna cu cererea, documentele obligatorii sunt certificatul privind componenta familiei si actele de identitate ale tuturor membrilor familiei.

Asistentul social va va indica alte documente de care aveti nevoie in functie de situatia particulara a fiecarei familii:
• certificatul de salariu de la locul de munca;
• copia actului ce confirma gradul si termenul invaliditatii/severitatii bolii;
• copia deciziei de plasament in institutie;
• certificatul privind tipul de studii pe care le urmeaza orice membru al familiei (cu finantare bugetara sau prin contract), cu indicarea marimii bursei, dupa caz;
• confirmarea de efectuare a platii pensiei de intretinere;
• certificatul privind perioada de satisfacere a serviciului militar in termen;
• certificat confirmativ de la organele abilitate sau copia actelor de proprietate privind terenurile agricole de pe langa casa (intravilanul localitatilor), precum si din extravilanul localitatilor;
• copia contractului de arenda, locatiune.

Tot asistentul social va va informa despre decizia Sectiei de Asistenta Sociala si Protectia familiei de a va acorda sau nu ajutorul social si despre obligatiile dumneavoastra in calitate de beneficiar de ajutor social.
Nu uitati ca orice obligatie nerespectata de catre dumneavoastra atrage sanctiuni. Principala sanctiune este restituirea sumelor platite necuvenit in urma unei declaratii false asupra veniturilor si bunurilor din gospodarie.

Asistentul social din primarie iti vine in ajutor

Din numeroase motive este dificil de a difuza informatia despre venitul minim garantat persoanelor care nu au intotdeauna acces la informatie. De aceea, fiecare familie va primi direct de la postas o nota de informare despre ajutorul social cu care se poate prezenta la primarie in urmatoarele centre sociale:

• municipiul Balti (microraioanele Pamanteni, Slobozia, Centru)
• raioanele Rezina (localitatile Miseni, Soloceni, ?areuca), Criuleni (Corjova, Zaicana, Javreni), Cimislia (Gradiste, Satul Nou, Ivanovca Noua), Drochia (Sofia, Zgurita, Pelenia), Ocnita (Ocnita, Frunza, Mohalaseni), Sangerei (Sangereii Noi, Chiscareni, Alexandreni), Ceadar-Lunga (Besghios, Tomai, Copceac), Stefan-Voda (Antonesti, Talmaza, Popeasca), Taraclia (Tvardita, Budai).

Aceste autoritati trebuie sa se mobilizeze pentru a permite asistentului social de a contacta aceste persoane si familii. Mobilizarea autoritatilor locale este o necesitate avand in vedere contextul economic si social pe care il traverseaza toate statele din regiune. Societatea noastra trebuie sa fie solidara si sa ajute cetatenii saraci si vulnerabili.
Asistentii sociali sunt persoane profesioniste, care nu trebuie sa astepte ca persoanele in dificultate sa vina la ei, dar sa ia initiativa de a merge ei insisi la domiciliul acestora, atunci cand au informatii despre asemenea familii sarace sau cand o institutie, o persoana le transmite aceasta informatie.

Un sprijin pentru cei in dificultate

Scopul final al ajutorului social este de a ajuta toate persoanele, mai ales cele apte de munca de a se integra in societate si de a gasi un loc de munca. Acest drept social este complex, intrucat el nu trebuie sa stimuleze pasivitatea, renuntarea la a mai cauta un loc de munca sau ascunderea veniturilor. Prin aceasta lege, persoana este monitorizata sa accepte programele de formare profesionala sau locul de munca ce i se ofera. Este complex si pentru ca legea ofera acces la asistenta medicala gratuita tuturor acestor persoane acceptate si membrilor familiei lor.

In acelasi timp, Guvernul are nevoie sa asigure eficienta si sustenabilitatea sistemului, sa faca fata presiunilor sociale ale populatiei, de aceea lansam un apel catre autoritatile locale, catre sectiile de asistenta sociala si consiliile raionale sa raspunda corect solicitarilor cetatenilor.

Bineinteles ca nu este vorba de a ajuta toate aceste persoane fara a controla realitatea situatiei lor. Acest ajutor financiar este temporar (acordat pe o perioada de maximum sase luni, iar apoi dreptul se redeschide daca persoana sau familia depune un nou dosar).

De aceea, cooperam cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si cu Casa Nationala pentru Asigurari Sociale pentru a obtine date despre persoanele somere si beneficiare de alocatii de somaj sau care refuza un program de formare profesionala sau un loc de munca oferit de aceasta agentie si pentru a putea verifica in baza de date a acestora corectitudinea prestatiilor sociale declarate – alocatiile de somaj, pensiile, toate celelalte alocatii si compensatii platite din bugetul Statului.

Cum se calculeaza ajutorul social?

Ajutorul financiar platit lunar este diferenta dintre venitul minim fixat prin lege si totalul veniturilor de care dispune familia.
Nu se ia in considerare orice plata unica sub forma de ajutor financiar platit de Stat sau de autoritatile locale: ajutor material, ajutor de deces, ajutor pentru calamitati, alte ajutoare de urgenta sau alocatii care se acorda o singura data.
Pentru a sprijini persoanele cu un venit din munca, din fiecare salariu declarat se scade suma de 60 lei.

Familiilor formate doar din membri inapti de munca (copii, persoane invalide, persoane peste 75 de ani) nu li se calculeaza venitul din activitatea agricola si nici pensia de intretinere. Fac apel inca o data catre cei responsabili din raioane sa acorde tot sprijinul persoanelor care doresc sa depuna o cerere pentru ajutorul social. Sa nu mai vorbim despre persoane defavorizate, dar despre persoane care trebuie favorizate!

Valentina Buliga, ministra Muncii, Protectiei Sociale si Familiei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *