Actualitate

Ce este sindromul inimii frânte: O femeie a primit diagnosticul după ce i-a murit câinele

Într-un articol publicat de New England Journal of Medicine este detaliat cazul unei femei în vârstă de 62 de ani care a ajuns la Urgenţe cu dureri acute în piept. "Le-a spus medicilor de gardă că a avut mai multe momente de stres, inclusiv moartea câinelui ei", se arată în materialul citat de CBS News.

Medicii i-au făcut mai multe analize şi au diagnosticat-o cu cardiomiopatie Takatsubo sau stres cardiomiopatic, denumit şi sindromul inimii frânte.

Pacienta, Joanie Simpson, a povestit pentru The Washington Post că nu s-a putut consola după moartea căţeluşei sale, Meha, un Yorkshire terrier pe care îl adora. "Copiii au crescut şi au plecat de acasă, aşa că eu am rămas cu fetiţa mea", a spus femeia.

Doamna Simpso a spus că în mai 2016 Meha s-a îmbolnăvit şi nu se mai putea vindeca, aşa că a fost nevoită să o ducă la medic pentru a fi eutanasiată.

Dar când a sosit ziua stabilită, căţeluşa a început să se simtă mai bine, iar femeia a anulat programarea. A doua zi, Mesha a murit.

"A fost un lucru sfâşietor pe care l-am trăit. Când eşti deja supărat din calte cauze, e ca şi cum mai primeşti un bolovan în cârcă. Totul te apasă mai greu", a mărturisit femeia.

Dr. Steven Nissen, şeful secţiei de cardiologie de la clinica din Cleveland, spune că sindromul inimii frânte nu este necunoscut: "Am văzut multe cazuri. Cineva care trece printr-o pierdere grea, precum moartea cuiva drag, sau printr-un stres oribil provocat de un eveniment, poate avea probleme cu inima, fiindcă o parte din muşchii inimii nu se mai contractă o vreme. Persoana începe să aibă simptome asemănătoare cu ale infarctului, dar nu este un blocaj coronarian", a spus el pentru CBS News.

Nissen a explicat că o serie de factori de stres poate provoca acest sindrom, dar acest caz este interesant pentru că implică moartea unui animal: "Mulţi oameni privesc animalele ca pe nişte membri ai familiei, aşa că pentru ei pierderea acestora e ca şi cum şi-ar pierde copilul."

Potrivit rapoartelor medicale, Simpson avea probleme cu hipertensiunea şi cu glanda tiroidă când a început să simtă durerile în piept. Cardiomiopatia Takotsubo are simptome asemănătoare cu atacul de inimă şi se manifestă la femeile aflate în faza de postmenopauză, fiind precedată de evenimente care provoacă stres şi emoţii puternice, notează CBS News.

"În principiu, când te afli sub un stres emoţional puternic, organismul eliberează cantităţi mari de adrenalină, norepinefrină şi dompamină care pot afecta inima şi vasele de sânge. Acestea inundă inima şi, deşi nu suntem siguri, credem că pot bloca muşchiul inimii", a explicat Dr. Jon LaPook pentru emisiunea "CBS This Morning". Medicul crede că sindromul inimii frânte i-a provocat moartea regretatei Debbie Reynolds, la doar o zi după decesul fiicei ei, actriţa Carrie Fisher.

LaPook a spus că ventriculul stâng al inimii, care trebuie să pompeze sângele în ţesuturile din tot corpul, poate să nu mai funcţioneze normal, ceea ce duce la formarea unui cheag de sânge.

În unele situaţii, acest cheag poate ajunge la creier, provocând un accident cerebral.

Sindromul inimii frânte a fost identificat prima oară în Japonia, în urmă cu 25 de ani. Conform unui studiu publicat în Jurnalul American de Cardiologie, în SUA s-a înregistrat 6.230 de cazuri numai în anul 2012. Aproximativ 90% din pacienţi erau femei, dar şi bărbaţii pot avea această afecţiune, notează CBS News.

Partea bună este că pacienţii se pot recupera. La o lună de la episodul trist prin care a trecut, analizele au arătat că tratamentul urmat de Joanie Simpson a dat rezultate, iar femeia s-a recuperat bine. După un an, ea nu mai avea simptome. Simpson a spus pentru Washington Post că acum are o pisică, pe nume Buster, şi plănuieşte să-şi ia alt câine.

eva.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *