Timpul Liber

Ce facem cu frunzele uscate toamna

Inspectoratul Ecologic de Stat susține că în urma arderii învelişului vegetal uscat al perdelelor forestiere de protecţie al câmpurilor şi de pe marginea drumurilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil din care arde substanţa organică. „Se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.

Un pericol destul de mare prezintă incendierea resturilor vegetale în apropierea pădurilor, spaţiilor verzi, spaţiilor locative, în preajma staţiilor de alimentare cu carburanţi, conductelor de gaz care s-ar putea solda cu o catastrofă ecologică”, anunță Inspectoratul pe pagina web oficială.

Mai mult, instituția recomandă că toate rămăşiţele vegetale trebuie reîntoarse (îngropate) în sol pentru a îmbunătăţi cât de puţin fertilitatea acestuia. De la aceasta vom avea numai de câştigat şi ecologic, şi economic.

Prin urmare, dacă ardem frunzele, riscăm să primim o amendă, dar și să dăunăm mediul. Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Republica Moldova vine cu câteva idei pentru utilizarea frunzelor uscate.

1. Taie-le şi pune-le peste gazon. Împreună, frunzele şi iarba tăiată adaugă carbon (frunzele) şi azot (iarba) în sol, reducând necesitatea de a adăuga ulterior fertilizatori comerciali.

2. Adaugă-le în răsadurile de legume. Le poţi adăuga întregi sau tăiate mărunt în orice fel de cultură de legume. Frunzele uscate se vor descompune peste iarnă în cea mai mare parte. Dacă vrei să nu rămână resturi după trecerea iernii, taie-le cât mai mărunt.

3. Fă-ţi mucegai din frunze. Mucegaiul din frunze conţine frunze ude care s-au descompus într-o substanţă neagră, bogată, asemănătoare pământului. Fă o grămadă din frunze într-un loc unde nu vor fi împrăştiate de vânt. Udă frunzele ca să te asiguri că vor mucegăi. Peste iarnă le poţi întoarce de câteva ori pentru a accelera procesul de transformare.

4. Adaugă frunzele în compost. Tăiate sau întregi, frunzele uscate se descompun în timpul iernii şi sunt perfecte pentru un compost de calitate. Şi mai bine: pune la păstrare frunze uscate în saci menajeri pentru vara următoare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *