La 1 iulie trebuie să înceapă construcţia Uzinei de ardere a deşeurilor solide în municipiul Chişinău. Această declaraţie a fost făcută, ieri, de către viceprimarul capitalei, Vlad Coteţ, în cadrul unei mese rotunde organizate de către Curtea de Conturi, care a efectuat un audit asupra situaţiei gunoiştilor din R. Moldova, constatând un şir de probleme alarmante în domeniu.
În prezent, gunoiul din Chişinău este depozitat la gunoiştea de la Ţânţăreni. Conform contractului, această gunoişte mai poate fi exploatată până la 31 decembrie 2010, iar locuitorii satului nu sunt dispuşi să suporte nicio zi în plus. Recent, un ONG din Ţânţăreni a depus cerere la primărie pentru a organiza acţiuni de protest cu scopul de a stopa depozitarea deşeurilor menajere în sat. Chiar dacă construcţia uzinei va începe la 1 iulie, precum a spus Coteţ, uzina nu va fi gata până la sfârşitul anului, deoarece e nevoie de cel puţin 20 de luni pentru a fi dată în exploatare. Deocamdată, primăria municipiului nu a găsit o altă soluţie de depozitare a gunoiului.
Deşi despre construcţia unei uzine de ardere a deşeurilor solide în municipiul Chişinău se discută de vreo zece ani, încă nu au fost perfectate toate actele necesare pentru începerea construcţiei. Vlad Coteţ a spus că o soluţie ar fi ca lucrările să se efectueze în paralel cu proiectarea. „Dacă acest subiect nu ar fi fost politizat, azi uzina ar fi fost deja construită”, a menţionat viceprimarul. Contractul cu grupul italian „Engineering Consulting”, care urmează să construiască uzina, a fost semnat încă în 2006 de către primarul interimar Vasile Ursu. Însă pentru ca acesta să intre în vigoare, trebuia să fie aprobat de CMC. Chestiunea dată a fost inclusă în ordinea de zi de nenumărate ori, dar nu a ajuns să fie pusă la vot. Şi abia anul acesta, CMC, în lipsa consilierilor comunişti, care au boicotat şedinţa, a decis ca să repartizeze pentru construcţia uzinei un teren de zece hectare lângă Staţia de epurare a apelor reziduale din mun. Chişinău. Potrivit specialiştilor, tehnologia propusă de grupul italian va permite utilizarea sută la sută a tot ceea ce va intra în uzină, în urma arderii deşeurilor producându-se energie electrică. Va fi luat spre prelucrare şi nămolul de la staţia de epurare. Valoarea investiţiei e de circa 200 de milioane de euro, fiind cea mai mare din ultimii 20 de ani.
La conferinţă a fost prezent şi deputatul Vadim Cojocaru. Parlamentarul s-a arătat uimit că o problemă atât de importantă a fost pusă în discuţie de către Curtea de Conturi, dar nu de Academia de Ştiinţe din Moldova, precum s-ar cuveni.
Necesitatea acestei uzine este indiscutabilă, fiindcă nicio gunoişte din R. Moldova nu corespunde cerinţelor internaţionale, iar consecinţele poluării vor fi suportate şi de generaţiile viitoare. Potrivit Olesei Djurenco, auditor public la Curtea de Conturi, în 2009, suprafaţa ocupată de gunoişti a crescut cu 312 ha, comparativ cu anul 2001.
|
Părerile sunt împărţite atunci când vine vorba de aspectul bananelor. Unii le preferă pe cele verzi, iar alţii le preferă pe cele negre, foarte coapte. Regula este destul de simplă cele verzi sunt mai crude, iar cele negre sunt coapte deja. Oricum ar fi bananele sunt bogate...
( ) Citeşte tot articolulCeea ce visăm poate avea o anumită semnificaţie asupra realităţii pe care o trăim zi de zi. Simbolurile şi semnificaţiile viselor sunt destul de complexe, iar ca să ne dăm seama dacă au impact asupra vieţii noastre trebuie să le descifrăm, scrie stiridinlume.ro.
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulBerbec Începi să-ți găsești acea parte din optimism pe care ai mai pierdut-o în ultimul timp. Ai noroc că în jurul tău sunt oameni care te susțin și cumva te ajută să treci prin tot procesul cu care ai de-a face în evoluția ta.
( ) Citeşte tot articolulMaximele termice ale zilei vor fi de -6..-9 grade Celsius în nord, -5..-8 grade în centru și -4..-7 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulIn primul rand, pentru a va da seama de ce muraturile va pot ajuta sa slabiti, este bine de cunoscut faptul ca au foarte putine calorii. Mai precis, un castravete murat de peste 140 de grame nu are decat 17 calorii, 200 de grame de varza murata nu au decat 25 de calorii si o gogonea medie are...
( ) Citeşte tot articolulÎn fiecare an, la mijloc de ianuarie, vorbim mult, spumos şi superficial despre Eminescu. E o tradiţie care sperăm că odată cu scurgerea timpului va deveni şi una profund naţională.
( ) Citeşte tot articolulAstăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolul