Editorial

Ce facem cu propaganda?

Sunt de acord cu Natalia Morari, însă aici trebuie să specificăm un lucru – propaganda distructivă trebuie interzisă, nu şi propaganda la general.

Propaganda este un termen care presupune răspândirea unei idei şi influenţarea societăţii dintr-un punct de vedere imparţial. Însă, propaganda poate fi şi pozitivă. Promovarea unui mod sănătos de viaţă, a valorilor naţionale, a lecturilor şi a responsabilităţii reprezintă nişte fenomene cât se poate de utile. Bineînţeles, şi în acest caz s-ar găsi persoane care ar susţine le este lezat dreptul la libera alegere. Un fumător se va simţi discriminat într-o societate care interzice fumatul în locurile publice şi promovează modul de viaţă sănătos. Însă asta nu înseamnă că propaganda anti-fumatului este distructivă. În acest context propaganda e benefică şi în nici un caz nu poate fi interzisă.

Există şi altfel de propagandă, propagandă distructivă şi intolerantă, care îţi umple sufletul cu ură pe motive etnice, religioase, lingvistice ş.a.m.d. Acest tip de propagandă i-a făcut pe nemţi să creadă în Hitler şi să-i urască pe evrei, acest tip de propagandă îi face pe ruşi să omoare ucraineni şi să-i urască pe toţi: pe europeni şi americani, evrei şi hinduşi… pe toţi cei care nu acceptă politica imperială a Rusiei şi ortodoxia radicală.

Este de-a dreptul amuzant să-i vezi pe apărătorii Kremlinului reamintindu-şi imediat de democraţie şi valori europene. Cică, nu este democratic să-l declari indezirabil pe Kiselev. Acest gen de polemică ne aduce aminte de protestele dodoniştilor de la Bruxelles, o acţiune ilară şi absurdă care putea să apară doar în capul turmentat al unui aservit putinist. Aceeaşi polemică a apărut după interzicerea postului tv NIT, un post care nu avea nici o treabă cu jurnalismul adevărat şi se ocupa cu propaganda pură. Aceeaşi polemică va apărea şi acum, după proiectul de lege iniţiat de PDM, proiect care tinde să interzică transmisiunea posturilor tv ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.

Va fi amuzant să urmărim putiniştii care luptă împotriva metodelor putiniste. Faptul că marea majoritate a presei ruse a fost aservită puterii nu-i deranjează, faptul că aceste media-focare de ură vor fi interzise în Republica Moldova îi deranjează – cică, nu e democratic. Nu spun că e democratic să interzici aceste posturi, însă este cel puţin corect şi etic să opreşti zombarea unei naţiuni care şi aşa nu-şi dă seama cine este şi unde se află. În afară de mesajele rasiste de ură şi intoleranţă aceste posturi nu promovează nimic altceva. E un mesaj prea distructivă şi periculos şi nu ne rămâne decât să-l combatem prin aceleaşi metode „anti-democratice”.

Sper din tot sufletul ca acest proiect de lege să nu rămână doar la stadiul unei iniţiative, pentru că nivelul de ură în societate a atins deja cote maxime. E timpul să-l oprim.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *