Ce facem „cu sărbătoarea”?

publicat în Timpul Liber pe 14 Aprilie 2014, 07:50

Apropierea sărbătorilor se face mai simţită când la orice pas îţi atrag privirile tot felul de baloane, ciocolate, calendare, flori, steguleţe, fluturaşi, cărţi poştale şi multe alte obiecte strălucitoare şi colorate, care invadează tarabele şi chioşcurile. 

Pentru a-i bucura pe cei apropiaţi, pe colegi şi prieteni, le putem oferi câte o mică atenţie – în chioşcurile şi librăriile noastre pot fi cumpărate calendare, imagini, cărți poştale, care conţin mesaje de felicitare. DAR, de cele mai multe ori, acestea sunt scrise în limba rusă, şi este destul de dificil să găseşti, de exemplu, o felicitare cu ocazia zilei de naştere cu text în limba română. Şi totuşi, printre numeroasele inscripţii ruseşti de tipul „Поздравляю!”, „С праздником!”, „С днем рождения!”, „С новым годом!” şi altele, apare câte o ilustraţie cu textul scris în română, dar vai! acesta poate fi o calchiere nereuşită după formulele ruseşti, aşa cum se vede în pozele alăturate. Laconica formulă „Cu sărbătoarea!” doar reproduce fidel rusescul „С праздником” şi nu se încadrează în modul tradiţional de exprimare în limba română. Alteori, în special în felicitările plasate pe internet, apar inscripţii de tipul „Cu sărbătoarea Crăciunului!”, „Cu sărbătoarea primăverii!”, „Cu sărbătoarea mărţişorului!”, care, de asemenea, sunt nişte calchieri din limba rusă. De altfel, formula de felicitare „С праздником!” se traduce în limba română, conform dicţionarului, prin La mulţi ani! şi nicidecum nu are ca echivalent sintagma „cu sărbătoarea!”.

Într-un stil mai solemn, oficial, în limba română se utilizează formele Vă felicităm/ Felicitări cu ocazia zilei de naştere; cu ocazia/cu prilejul Sfintelor sărbători de Paşte; cu ocazia aniversării căsătoriei; cu prilejul zilei de 8 martie etc. La orice sărbătoare sunt bine-venite urările La mulţi ani! Sărbători fericite! precum şi formulele tradiţionale, legate de Sfintele Sărbători – Crăciun fericit! Paşte fericit!, după care pot urma şi alte urări de sănătate, noroc, bucurie, succes, prosperitate. Limba română posedă multe cuvinte frumoase şi înălţătoare, prin care se pot exprima cele mai alese sentimente, cu orice ocazie. Important este să le găsim şi să le folosim corect şi cu inspiraţie, bucurându-i pe cei din jur.

Irina Condrea,
prof. univ., dr. habilitat,
USM