Opinii și Editoriale

Ce facem cu srma ghimpata de pe Prut?

Primul-ministru Vlad Filat a anuntat ca sarma ghimpata de la Prut va fi scoasa in februarie 2010. Dar ce facem cu ea mai departe? Am adresat aceasta intrebare unor savanti, scriitori, fermieri si iata ce ne-au raspuns ei.

Sandu Grecu, regizor

Pentru mine, sarma ghimpata simbolizeaza limitarea libertatii… Ar trebui stransa, topita apoi sculptorii sa faca un monument al despartii celor doua tari romanesti, care sa fie instalat la Cahul sau Giurgiulesti, localitati ce au suferit cel mai mult de pe urma ocupatiei sovietice.

Vladimir Besleaga, scriitor

Razboiul impotriva sarmei ghimpate de la Prut l-a declarat presedintele interimar Mihai Ghimpu. Stiti de ce? Deoarece ghimpe pe ghimpe nu se suporta.

Isaia Carmu, artist plastic

In opinia mea, cred ar fi bine sa fie comercializata bucata cu bucata ca suvenir turistilor straini care ne viziteaza republica. Iar cu o parte din ea ar fi bine sa se faca in capitala un tarc al comunismului, cu toate simbolurile acestuia. Pilonii ar fi bine sa fie repartizati batranilor pentru foc…

Boris Gaina, savant

Sa se faca un muzeu al comunismului si sa fie depozitata acolo. O solutie ar fi topirea ei si transformarea in sarma obisnuita pentru viile autohtone, deoarece noi o importam din Ucraina.

Victor Gutu, om de afaceri

Sarma ghimpata e buna pentru confectionarea gardului de protectie a gradinilor. Cred ca trebuie comercializata agentilor economici care au nevoie de ea in agricultura.

Vitalia Pavlicenco, ex-deputata

Scoaterea sarmei ghimpate este un act de confirmare a aspiratiilor europene si rupere a frontierei cu fosta URSS. Ar fi binevenita o licitatie de zile mari pentru comercializarea ei. In Lunca Prutului pot fi construite sau modernizate cariere de extractie a materialelor de constructie, orase cu industrii, statiuni balneare, institutii de invatamant si multe altele. Este necesar sa transformam acest baraj intr-o sosea de-a lungul Prutului, ce poate fi o noua cale de acces spre portul Giurgiulesti de la Dunare.

Haralambie Moraru, scriitor

Ar trebui sa o pastram ca pe un monument pentru generatiile viitoare, sa vada ca sarma ghimpata a existat si in secolul XXI, intre doua state cu aceeasi natiune.

Valentina Cusnir, ex-deputata

O rusine mai mare decat sarma ghimpata de la Prut nu am mai vazut. Majoritatea europenilor ironizeaza pe seama asta ca, desi suntem in secolul XXI si s-au inventat diferite aparate de control, noi tot cu sarma ghimpata ne protejam. A fost o prostie a comunistilor de a o pastra pentru a ne speria si a baga frica in noi. Ar trebui sa ramana in istorie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *