Astăzi 21 Ianuarie 2019, Luni - Ultima actualizare la 20 Ianuarie 2019
Abonamente

Economie 28 Iulie 2014, ora 07:20

Ce facem? Putin nu mai vrea să mănânce fructe moldovenești

Marime Font

Deși interdicţia impusă de Rusia la importul fructelor din R. Moldova nu este decât „materializarea unor declaraţii anterioare”, spun unele voci, autoritățile nu s-au pregătit preventiv de această situaţie, iar agricultorii, dar și exportatorii moldoveni au fost luați prin surprindere. 

Totuși, întrucât interzicerea importului de fructe moldoveneşti în Rusia este o decizie politică și puțin probabil că va fi „temporară”, producătorii moldoveni trebuie să găsească noi pieţe de desfacere, consideră experții.

Lucru mai greu de realizat pentru Vasile Nitrean din satul Volovița, raionul Soroca, care are o livadă de meri de 15 ani, și vindea fructele doar în Rusia. „Suntem o gospodărie mică, de 10 hectare, dar avem probleme mari. De la începutul anului am făcut în jur de 14 lucrări de tratare, am cheltuit circa 200 mii de lei pe chimicale cu bani luați în credit”, precizează Vasile Nitrean.


Așadar, la momentul actual, producătorul spune că nu ştie ce va face cu recolta de mere din acest an. „Peste două săptămâni, începem culesul de mere. Le vom culege în lăzi, așa cum făceam cândva ca să le duc în Rusia, doar că de data aceasta le vom transporta în Piața Marii Adunări Naționale”, spune indignat agricultorul.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a declarat că deși au fost mărite subvențiile, „în situația dată trebuie să depunem alte eforturi, fiindcă o parte din partenerii de dezvoltare nu au dorit să discute acest lucru până nu s-a întâmplat”.

De asemenea, potrivit ministrului, au fost lansate negocierile cu europenii privind modalitatea de compensații. „Prim-ministrul Leancă a discutat cu comisarul european ca și cotele în Uniunea Europeană să fie puse în acțiune nu de la 1 octombrie, dar de la 1 septembrie. Sunt multe lucruri de făcut. Va trebui să suplinim Fondul de Subvenționare în Agricultură în așa mod, încât să asigurăm sută la sută subvențiile, deoarece mulți au investit în aceste linii de sortare, de ambalare. Ceea ce e o povară financiară destul de grea”, a declarat ministrul.

Mai mult, deși, inițial, premierul Iurie Leancă a cerut ca în acest scop să fie alocate 20 milioane de lei, în proiectul prezentat de ministrul Finanțelor se menționează suma de 19,5 milioane de lei. Potrivit ministrului, banii vor fi acordați agenților economici care au avut de suferit în urma blocajului economic impus de Rusia. Șeful guvernului a cerut să fie instituit un mecanism de acordare a acestor finanțe, astfel încât unii agenți economici să nu fie discriminați. De asemenea, banii vor fi utilizați pentru promovarea produselor care au fost interzise de Rusia.
Totuși, în cazul în care fructele nu vor putea fi comercializate pe piața Federației Ruse, Vasile Bumacov a precizat că, în mod sigur, va fi depăşită suma de 150 milioane de dolari la capitolul pierderi.

Întrebat dacă Republica Moldova ar trebui sau ar putea să acţioneze Federaţia Rusă în instanţe internaţionale ca să impună Moscovei despăgubiri, Bumacov a precizat că aceste acţiuni sunt de lungă durată și nu rezolvă problemele care s-au creat acum. De asemenea, oficialul a remarcat că exportatorii ar trebui să acceseze alte pieţe, iar guvernul va acorda asistenţă astfel încât să fie uitat acest coşmar.

„Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile spre alte piețe”

Alexandru Slusari, președintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect” a declarat că o interdicție asupra importurilor de fructe în Rusia ar putea duce la un colaps al prețurilor de pe piața internă. „Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile lor către alte țări și vor fi obligați să-și vândă recoltele lor de pe piața internă”, a spus el.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe consideră că Rusia sancţionează Moldova pentru că a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Pare-mi-se că nimeni nu a rămas tare surprins de această decizie pe care nu o poţi comenta ca pe o decizie economică, doar politică. Ce i-a deranjat atât de tare semnarea acestui acord, nici nu pot lămuri”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Vitalie Gorincioi.

„Ne vom orienta către piața din România și țările baltice”

Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Republica Moldova, a declarat că producătorii se aşteptau la aceste interdicţii. „Vom încerca să exportăm în România sau în ţările baltice, care ne mai ţin minte încă. În alte ţări nu putem spune că ne aşteaptă cu braţele deschise şi este necesară o activitate de promovare a mărfurilor noastre”, a spus directorul.

Expertul economic Viorel Chivriga a declarat că Rosselhoznadzor e „o bâtă politică a Kremlinului”. „În aceste structuri nu activează nişte diletanţi. Ei ştiu prea bine unde suntem noi vulnerabili şi oricând ne şantajează cu această vulnerabilitate. Producătorii moldoveni totuşi trebuie să lucreze asupra calităţii şi ambalării produselor, pentru a exclude vulnerabilitatea”, a spus în încheiere expertul.

„Zona de liber schimb cu UE pune în pericol piața rusă”

Rusia a impus o interdicție „temporară” la importurile de fructe din Moldova, aceasta fiind o altă interdicție pe lângă cele asupra importurilor de vin. Aceste măsuri sunt văzute drept pedeapsă pentru semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE a Republicii Moldova.

Potrivit unei copii a ordinului emis de Serviciul Federal pentru controlul veterinar și fitosanitar al Federației Ruse, citat de The Moscow Times, „interdicțiile temporare”, care se referă la mere, pere, gutui, caise, cireșe, cireșe sălbatice, piersici, nectarine, prune, a intrat în vigoare la 21 iulie. Decizia a fost impusă ca urmare a unor „încălcări sistematice ale cerințelor internaționale și rusești fitosanitare”, se arată în respectivul ordin. Totuși, fructele din Republica Moldova, precum și vinul moldovenesc, au o reputație excelentă în rândul consumatorilor din Rusia.

Rușii au declarat în repetate rânduri că o zonă de liber schimb cu UE, una dintre măsurile incluse în acord, ar pune în pericol piața rusă. „Ar fi un aflux de bunuri ieftine, re-exportate din Europa”, scrie The Moscow Times, asta deși economiștii au spus că zona de comerț liber nu reprezintă o amenințare economică reală pentru Rusia.

Mai mult, prim-vicepremierul Igor Șuvalov declarase că după ratificare Rusia ar putea institui potențiale tarife la importurile din Moldova, asta în timp ce în prezent importurile din Republica Moldova sunt eliberate de taxe vamale ca urmare a statului de membru într-o zonă de liber schimb, care include Rusia și alte țări din Comunitatea Statelor Independente.

Federaţia Rusă este principala piaţă pentru exportul fructelor moldoveneşti. Anul trecut, Moldova a exportat în Rusia 200 de mii de tone de fructe, 90 la sută dintre care sunt mere.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 13:27

 Astăzi voi scrie despre socialism si cererile socialismului, deoarece ne vom lovi de ele în anii ce vor urma şi e bine să ştim de acum ce urmări vor avea asupra societăţii. Deşi aceste ideile sunt larg răspândite în mediul online* şi offline, am hotărât...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 13:03

 „Agresivitatea Kremlinului, inclusiv cea militară, este consecința directă a „acurateței” excesive a politici europene în domeniul securității. Iată de ce Rusia continuă să beneficieze de impunitate pentru organizarea protestelor în statele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 12:24

 Racheta a fost lansată de la baza aeriană americană Vandenberg din California.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 12:06

 Lacul Mercer, un lac subglaciar situat la aproximativ un kilometru sub gheaţa Antarcticii, a rămas nederanjat timp de 1.000 de ani, până când o echipă de cercetători a decis recent să vadă ce se ascunde în el. Descoperirile au fost surprinzătoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 11:53

 Peste 10.000 de persoane au mărşăluit prin Belgrad sâmbătă seara pentru a protesta faţă de preşedintele Aleksandar Vucic şi Partidul Progresiv Sârb (SNS) pe care îl conduce, solicitând respectarea libertăţii presei ca precondiţie pentru alegeri libere şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 11:00

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:30

Ce avere a moștenit un român care a îngrijit timp de 16 ani o bătrână în Italia: suma este colosală!

Ce avere a moștenit un român care a îngrijit timp de 16 ani o bătrână în Italia: suma este colosală!

Un român în vârstă de 47 de ani s-a trezit milionar peste noapte!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2019, ora: 10:25

Ora de la care se joacă Simona Halep - Serena Williams, "duelul de foc" din optimile Australian Open

Ora de la care se joacă Simona Halep - Serena Williams, "duelul de foc" din optimile Australian Open

Simona Halep a învins-o pe Venus Williams şi acum e gata de meciul din optimi cu Serena.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:22

Igor Dodon și-a tras un video cum se crucește în pielea goală

Igor Dodon și-a tras un video cum se crucește în pielea goală

Grea e viața de președinte! În slujba poporului din zori și  până noaptea!  Uite așa, președintele nostru drag, n-a avut azi  parte de odihnă, măcar că a fost zi de sâmbătă. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:20

Șeful PDM l-a informat pe președintele în exercițiu al OSCE că au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor din diaspora la parlamentare

Șeful PDM l-a informat pe președintele în exercițiu al OSCE că au fost luate măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetățenilor din diaspora la parlamentare

Progresul economic înregistrat de Moldova în perioada guvernării PDM este o contribuție la securitatea națională și regională, oferind în același timp țării noastre noi oportunități de cooperare în plan european. Declarația a fost făcută de către Vlad...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:17

Teodor Meleşcanu: Este esenţială crearea rapidă a unei majorităţi proeuropene după alegerile parlamentare din februarie

Teodor Meleşcanu: Este esenţială crearea rapidă a unei majorităţi proeuropene după alegerile parlamentare din februarie

Guvernul Filip a făcut într-o perioadă scurtă şi într-un context foarte greu paşi importanţi pe calea spre Uniunea Europeană. Reformele realizate până în prezent trebuie continuate, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:10

Primarul de Cimișlia, NEDUMERIT că Blocul „ACUM” a desemnat-o pe Domnica Manole în circumscripția nr. 40: „Îmi pare stranie candidata, dar și modul cum a fost înaintată”

Primarul de Cimișlia, NEDUMERIT că Blocul „ACUM” a desemnat-o pe Domnica Manole în circumscripția nr. 40: „Îmi pare stranie candidata, dar și modul cum a fost înaintată”

Primarul orașului Cimișlia, liberal-democratul Gheorghe Răileanu, dezvăluie că, în aprilie 2018, dânsul a fost desemnat candidatul din circumscripția uninominală nr. 40, în cadrul unei adunări comune a reprezentanților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:06

Singura eclipsă totală de lună din 2019, va fi vizibilă luni de dimineaţă, în România, pentru aproape o oră

Singura eclipsă totală de lună din 2019, va fi vizibilă luni de dimineaţă, în România, pentru aproape o oră

O eclipsă totală de Lună, singura din următorii doi ani, va avea loc luni dimineaţă şi va fi vizibilă în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 10:00

Peste 400 de moldoveni se vor aleși deputați pe circumscripțiile uninominale / Numele candidaţilor înaintaţi pe circumscripţiile uninominale

Peste 400 de moldoveni se vor aleși deputați pe circumscripțiile uninominale / Numele candidaţilor înaintaţi pe circumscripţiile uninominale Din editia print

Cele mai disputate circumscripții sunt în Chișinău, în stânga Nistrului și în diasporă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 09:32

Comuniștii din China au găsit o metodă nouă ca să-și controleze cetățenii

Comuniștii din China au găsit o metodă nouă ca să-și controleze cetățenii

 Platforma WeChat din China va integra o nouă aplicație prin care datornicii vor fi puși pe hartă. Harta va fi vizibilă, că asta e partea mai ciudată, tuturor celor din jur.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2019, ora: 08:13

„Compromisul” pe care Trump este dispus să îl facă pentru încheierea blocajului guvernamental parţial

„Compromisul” pe care Trump este dispus să îl facă pentru încheierea blocajului guvernamental parţial

 Preşedintele american Donald Trump a comunicat un nou plan pentru încheierea blocajului guvernamental parţial şi a transmis că este dispus să facă un compromis, dar iniţiativa sa a fost respinsă de către Democraţi înainte de discurs, relatează BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeraliile lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk

Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeraliile lui Pawel Adamowicz, primarul din Gdansk

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

România se pregătește pentru un Brexit dur, fără acord.

România se pregătește pentru un Brexit dur, fără acord.

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

Noi proteste în Ungaria împotriva Guvernului condus de Viktor Orban

Noi proteste în Ungaria împotriva Guvernului condus de Viktor Orban

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

Laura Codruţa Kovesi acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat

Laura Codruţa Kovesi acuzată că și-ar fi plagiat teza de doctorat

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

Ce e cu mitul deochiului și de ce lumea mai crede în el

Ce e cu mitul deochiului și de ce lumea mai crede în el

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

Cel mai vechi tabel periodic al elementelor a fost descoperit într-o universitate din Scoția

Cel mai vechi tabel periodic al elementelor a fost descoperit într-o universitate din Scoția

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

Trei turişti, între care un copil, rătăciţi în munţii Făgăraş, recuperaţi după mai bine de 12 ore

Trei turişti, între care un copil, rătăciţi în munţii Făgăraş, recuperaţi după mai bine de 12 ore

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

Emilian Galaicu-Păun: „Românul s-a născut…” – poet sau proclet?!

Emilian Galaicu-Păun: „Românul s-a născut…” – poet sau proclet?!

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Vladimir Putin în Serbia și politica Rusiei în Balcani

Vladimir Putin în Serbia și politica Rusiei în Balcani

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)