Astăzi 23 Aprilie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 10:19
Abonamente

Economie 28 Iulie 2014, ora 07:20

Ce facem? Putin nu mai vrea să mănânce fructe moldovenești

Marime Font

Deși interdicţia impusă de Rusia la importul fructelor din R. Moldova nu este decât „materializarea unor declaraţii anterioare”, spun unele voci, autoritățile nu s-au pregătit preventiv de această situaţie, iar agricultorii, dar și exportatorii moldoveni au fost luați prin surprindere. 

Totuși, întrucât interzicerea importului de fructe moldoveneşti în Rusia este o decizie politică și puțin probabil că va fi „temporară”, producătorii moldoveni trebuie să găsească noi pieţe de desfacere, consideră experții.

Lucru mai greu de realizat pentru Vasile Nitrean din satul Volovița, raionul Soroca, care are o livadă de meri de 15 ani, și vindea fructele doar în Rusia. „Suntem o gospodărie mică, de 10 hectare, dar avem probleme mari. De la începutul anului am făcut în jur de 14 lucrări de tratare, am cheltuit circa 200 mii de lei pe chimicale cu bani luați în credit”, precizează Vasile Nitrean.


Așadar, la momentul actual, producătorul spune că nu ştie ce va face cu recolta de mere din acest an. „Peste două săptămâni, începem culesul de mere. Le vom culege în lăzi, așa cum făceam cândva ca să le duc în Rusia, doar că de data aceasta le vom transporta în Piața Marii Adunări Naționale”, spune indignat agricultorul.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a declarat că deși au fost mărite subvențiile, „în situația dată trebuie să depunem alte eforturi, fiindcă o parte din partenerii de dezvoltare nu au dorit să discute acest lucru până nu s-a întâmplat”.

De asemenea, potrivit ministrului, au fost lansate negocierile cu europenii privind modalitatea de compensații. „Prim-ministrul Leancă a discutat cu comisarul european ca și cotele în Uniunea Europeană să fie puse în acțiune nu de la 1 octombrie, dar de la 1 septembrie. Sunt multe lucruri de făcut. Va trebui să suplinim Fondul de Subvenționare în Agricultură în așa mod, încât să asigurăm sută la sută subvențiile, deoarece mulți au investit în aceste linii de sortare, de ambalare. Ceea ce e o povară financiară destul de grea”, a declarat ministrul.

Mai mult, deși, inițial, premierul Iurie Leancă a cerut ca în acest scop să fie alocate 20 milioane de lei, în proiectul prezentat de ministrul Finanțelor se menționează suma de 19,5 milioane de lei. Potrivit ministrului, banii vor fi acordați agenților economici care au avut de suferit în urma blocajului economic impus de Rusia. Șeful guvernului a cerut să fie instituit un mecanism de acordare a acestor finanțe, astfel încât unii agenți economici să nu fie discriminați. De asemenea, banii vor fi utilizați pentru promovarea produselor care au fost interzise de Rusia.
Totuși, în cazul în care fructele nu vor putea fi comercializate pe piața Federației Ruse, Vasile Bumacov a precizat că, în mod sigur, va fi depăşită suma de 150 milioane de dolari la capitolul pierderi.

Întrebat dacă Republica Moldova ar trebui sau ar putea să acţioneze Federaţia Rusă în instanţe internaţionale ca să impună Moscovei despăgubiri, Bumacov a precizat că aceste acţiuni sunt de lungă durată și nu rezolvă problemele care s-au creat acum. De asemenea, oficialul a remarcat că exportatorii ar trebui să acceseze alte pieţe, iar guvernul va acorda asistenţă astfel încât să fie uitat acest coşmar.

„Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile spre alte piețe”

Alexandru Slusari, președintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect” a declarat că o interdicție asupra importurilor de fructe în Rusia ar putea duce la un colaps al prețurilor de pe piața internă. „Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile lor către alte țări și vor fi obligați să-și vândă recoltele lor de pe piața internă”, a spus el.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe consideră că Rusia sancţionează Moldova pentru că a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Pare-mi-se că nimeni nu a rămas tare surprins de această decizie pe care nu o poţi comenta ca pe o decizie economică, doar politică. Ce i-a deranjat atât de tare semnarea acestui acord, nici nu pot lămuri”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Vitalie Gorincioi.

„Ne vom orienta către piața din România și țările baltice”

Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Republica Moldova, a declarat că producătorii se aşteptau la aceste interdicţii. „Vom încerca să exportăm în România sau în ţările baltice, care ne mai ţin minte încă. În alte ţări nu putem spune că ne aşteaptă cu braţele deschise şi este necesară o activitate de promovare a mărfurilor noastre”, a spus directorul.

Expertul economic Viorel Chivriga a declarat că Rosselhoznadzor e „o bâtă politică a Kremlinului”. „În aceste structuri nu activează nişte diletanţi. Ei ştiu prea bine unde suntem noi vulnerabili şi oricând ne şantajează cu această vulnerabilitate. Producătorii moldoveni totuşi trebuie să lucreze asupra calităţii şi ambalării produselor, pentru a exclude vulnerabilitatea”, a spus în încheiere expertul.

„Zona de liber schimb cu UE pune în pericol piața rusă”

Rusia a impus o interdicție „temporară” la importurile de fructe din Moldova, aceasta fiind o altă interdicție pe lângă cele asupra importurilor de vin. Aceste măsuri sunt văzute drept pedeapsă pentru semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE a Republicii Moldova.

Potrivit unei copii a ordinului emis de Serviciul Federal pentru controlul veterinar și fitosanitar al Federației Ruse, citat de The Moscow Times, „interdicțiile temporare”, care se referă la mere, pere, gutui, caise, cireșe, cireșe sălbatice, piersici, nectarine, prune, a intrat în vigoare la 21 iulie. Decizia a fost impusă ca urmare a unor „încălcări sistematice ale cerințelor internaționale și rusești fitosanitare”, se arată în respectivul ordin. Totuși, fructele din Republica Moldova, precum și vinul moldovenesc, au o reputație excelentă în rândul consumatorilor din Rusia.

Rușii au declarat în repetate rânduri că o zonă de liber schimb cu UE, una dintre măsurile incluse în acord, ar pune în pericol piața rusă. „Ar fi un aflux de bunuri ieftine, re-exportate din Europa”, scrie The Moscow Times, asta deși economiștii au spus că zona de comerț liber nu reprezintă o amenințare economică reală pentru Rusia.

Mai mult, prim-vicepremierul Igor Șuvalov declarase că după ratificare Rusia ar putea institui potențiale tarife la importurile din Moldova, asta în timp ce în prezent importurile din Republica Moldova sunt eliberate de taxe vamale ca urmare a statului de membru într-o zonă de liber schimb, care include Rusia și alte țări din Comunitatea Statelor Independente.

Federaţia Rusă este principala piaţă pentru exportul fructelor moldoveneşti. Anul trecut, Moldova a exportat în Rusia 200 de mii de tone de fructe, 90 la sută dintre care sunt mere.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 10:00

„Dezoligarhizarea” instituțiilor de stat din R. Moldova, așa cum cere Blocul „ACUM”, nu poate fi făcută cu suportul unei formațiune proruse cum este Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). De această părere este comentatorul politic Petru Bogatu,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:50

Cutremur de intensitate mică, marți dimineață, în Buzău. Seismul a avut o magnitudine de 3,5.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:37

Deputații blocului politic ACUM nu ar trebui să facă niciun fel de compromis cu Partidul Socialiștilor, deoarece, în acest fel, ar repeta soarta PPCD-ului lui Iurie Roșca. Declarația aparține jurnalistului Bogdan Rareș, candidat PNL pentru Parlamentu European, și se conine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:08

Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00

1597-„Văduvele vesele din Windsor", piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth I a Angliei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:43

Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost anunțat în căutare de poliţia română.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 08:04

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Din puțul gândirii parlamentare ruse: „Libertate este atunci când nu ai drepturi”

Elena Mizulina, vicepreședinta comisiei Consiliului Federației pentru legislația constituțională și construcția statului, a luat apărarea inițiativelor care impun noi restricții și îngrădri ale libertăților propuse de parlamentarii ruși. Ea a condamnat numărul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:45

Şoferii care folosesc funcţia Autopilot pe Tesla sunt implicaţi în mai puţine accidente

Tesla vine cu statistici despre riscul de accidente la bordul maşinilor sale atunci când sistemul autonom preia controlul maşinilor, în raport cu riscul de accident pentru momentele în care acesta nu este activat. Momentan, sistemul automat câştigă, maşinile conduse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Curcanul, preferat de mulţi români în locul mielului de Paște

Curcanul nu e vedetă doar de Ziua Recunoştinţei, ci mai nou şi de Paşte. Şi pentru că românii i-au prins gustul, în magazine au apărut cârnaţi, tobă, pastramă şi chiar mici din carne de curcan. Preţurile sunt însă piperate, un kilogram de carne de curcan e cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:37

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Un val de praf saharian ajunge deasupra spațiului românesc. Avertismentul meteorologilor

Nu vă grăbiţi să spălaţi geamurile pentru marea curăţenie de Paşte! Un val de praf saharian va acoperi tot continentul, inclusiv România. Ploile care vor cădea vor lăsa în urma lor oraşe întregi "îmbrăcate" într-un praf roşiatic. Cei care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 23 Aprilie 2019, ora: 07:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 23 APRILIE 2019. CAPRICORNII AU IDEI INOVATOARE

Horoscopul zilei de 23 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 23 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 23...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 07:03

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În primele 3 luni ale acestui an R. Moldova a importat bere din Ucraina în sumă de peste 1 milion USD

În ianuarie-martie 2019, Moldova a importat din Ucraina bere în sumă de 1 milion 067 mii USD, clasându-se pe locul 2 în ceea ce privește importurile acesteia, cu o cotă de 15,81% din total.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 03:14

Primele 10 cele mai mari piețe ale Europei au scăzut în luna martie și, mai mult decât atât, doar patru din primele 20 au avut creșteri în luna martie, restul aflându-se pe teritoriul negativ. România este una dintre țările cu creșteri, dar la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Aprilie 2019, ora: 00:43

Ţara în care nu se mai permite anonimatul pe internet, din 2020

Utilizatorii de internet din Austria vor fi obligaţi din 2020 să îşi folosească numele real pe internet. Guvernul republicii a elaborat un nou proiect de lege în acest sens, urmând a fi adoptat în toamna acestui an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:23

Vladimir Putin nu-l va felicita pe Zelenski pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei, anunță Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin nu-l va felicita oficial pe președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski după victoria clară obținută în weekend în alegeri,a transmis luni Kremlinul potrivit Moscow Times. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:22

60 din 85 de regiuni din Rusia au înregistrat un declin al populației

Într-un număr de 60 de regiuni dintr-un total de 85 de regiuni ale Rusiei a fost înregistrat un declin demografic, transmite RIA „Știri”, potrivit datelor statistice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:21

Ciocniri între poliție și populația cecenă în estul Georgiei

Mai mult de douăzeci de persoane au fost rănite în timpul ciocnirilor dintre poliție și protestatarii ceceni împotriva construcției unei centrale hidroelectrice în Cheile Pankisi din Georgia, zona locuita predominant de ceceni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:20

PPE le arata din deget lui Maia Sandu si Năstase să nu mai încerce să sară în braţele lui Dodon

 Aliaţii politici de la Bruxelles ai binomului PAS-PPDA îi atenţionează pe Maia Sandu şi Andrei Năstase asupra inoportunităţii crearăii unei alianţe cu PSRM, în Parlament. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 17:18

Ministerul Finanţelor: Datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019

În pofida unor pronosticuri apocaliptice ale opoziţiei, datoria publică s-a diminuat cu 164 milioane de lei în primul trimestru al anului 2019. Ministrul Finanţelor Ion Chicu a spulberat, într-o postare pe Facebook, speculaţiile despre pretinsele împrumuturi masive ale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:15

INVESTIGAȚIE The Sunday Times: Platon a folosit firme offshore din Scoția ca să o plătească pe Kozlovska

O investigație a prestigioasei publicații britanice The Sunday Times scoate la iveală noi conexiuni dintre raiderul numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon și președintele Fundației Open Dialog (FOD), Ludmila Kozlovska, expulzată din UE, la cererea Poloniei, pentru legături cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 13:14

Cifrele nu mint: După patru ani de cădere, volumul de credite a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei

După patru ani de cădere, volumul de credite acordat economiei de către sectorul bancar și nebancar a înregistrat o creștere de 4,4 miliarde lei, în 2018. Astfel, nivelul volumul creditelor a revenit la nivelul de până la criza din sistemul bancar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 09:28

Pavel Filip, despre extinderea programului Prima Casă: Tinerii își doresc un viitor în Moldova

Suma creditelor oferite tinerilor și familiilor în cadrul Programului guvernamental “Prima Casă” a depășit 1 miliard de lei, iar valoarea găranțiilor de stat depăşeşte 500 de milioane de lei. Datele Guvernului mai arată că, în total, peste două mii de familii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Aprilie 2019, ora: 08:59

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

(SOCIALISM) Cea mai slabă economie a lumii va ajunge să se confrunte cu o inflaţie de şapte cifre

Din cauza inflaţiei care se preconizează că va ajunge la opt milioane de procente în acest an, Venezuela şi-a câştigat titlul de cea mai slabă economie din lume. Naţiunea sud-americană a ocupat poziţia de top în cadrul clasamentului Misery Bloomberg, care...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)