Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Economie 28 Iulie 2014, ora 07:20

Ce facem? Putin nu mai vrea să mănânce fructe moldovenești

Marime Font

Deși interdicţia impusă de Rusia la importul fructelor din R. Moldova nu este decât „materializarea unor declaraţii anterioare”, spun unele voci, autoritățile nu s-au pregătit preventiv de această situaţie, iar agricultorii, dar și exportatorii moldoveni au fost luați prin surprindere. 

Totuși, întrucât interzicerea importului de fructe moldoveneşti în Rusia este o decizie politică și puțin probabil că va fi „temporară”, producătorii moldoveni trebuie să găsească noi pieţe de desfacere, consideră experții.

Lucru mai greu de realizat pentru Vasile Nitrean din satul Volovița, raionul Soroca, care are o livadă de meri de 15 ani, și vindea fructele doar în Rusia. „Suntem o gospodărie mică, de 10 hectare, dar avem probleme mari. De la începutul anului am făcut în jur de 14 lucrări de tratare, am cheltuit circa 200 mii de lei pe chimicale cu bani luați în credit”, precizează Vasile Nitrean.


Așadar, la momentul actual, producătorul spune că nu ştie ce va face cu recolta de mere din acest an. „Peste două săptămâni, începem culesul de mere. Le vom culege în lăzi, așa cum făceam cândva ca să le duc în Rusia, doar că de data aceasta le vom transporta în Piața Marii Adunări Naționale”, spune indignat agricultorul.

Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii, a declarat că deși au fost mărite subvențiile, „în situația dată trebuie să depunem alte eforturi, fiindcă o parte din partenerii de dezvoltare nu au dorit să discute acest lucru până nu s-a întâmplat”.

De asemenea, potrivit ministrului, au fost lansate negocierile cu europenii privind modalitatea de compensații. „Prim-ministrul Leancă a discutat cu comisarul european ca și cotele în Uniunea Europeană să fie puse în acțiune nu de la 1 octombrie, dar de la 1 septembrie. Sunt multe lucruri de făcut. Va trebui să suplinim Fondul de Subvenționare în Agricultură în așa mod, încât să asigurăm sută la sută subvențiile, deoarece mulți au investit în aceste linii de sortare, de ambalare. Ceea ce e o povară financiară destul de grea”, a declarat ministrul.

Mai mult, deși, inițial, premierul Iurie Leancă a cerut ca în acest scop să fie alocate 20 milioane de lei, în proiectul prezentat de ministrul Finanțelor se menționează suma de 19,5 milioane de lei. Potrivit ministrului, banii vor fi acordați agenților economici care au avut de suferit în urma blocajului economic impus de Rusia. Șeful guvernului a cerut să fie instituit un mecanism de acordare a acestor finanțe, astfel încât unii agenți economici să nu fie discriminați. De asemenea, banii vor fi utilizați pentru promovarea produselor care au fost interzise de Rusia.
Totuși, în cazul în care fructele nu vor putea fi comercializate pe piața Federației Ruse, Vasile Bumacov a precizat că, în mod sigur, va fi depăşită suma de 150 milioane de dolari la capitolul pierderi.

Întrebat dacă Republica Moldova ar trebui sau ar putea să acţioneze Federaţia Rusă în instanţe internaţionale ca să impună Moscovei despăgubiri, Bumacov a precizat că aceste acţiuni sunt de lungă durată și nu rezolvă problemele care s-au creat acum. De asemenea, oficialul a remarcat că exportatorii ar trebui să acceseze alte pieţe, iar guvernul va acorda asistenţă astfel încât să fie uitat acest coşmar.

„Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile spre alte piețe”

Alexandru Slusari, președintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli „UniAgroProtect” a declarat că o interdicție asupra importurilor de fructe în Rusia ar putea duce la un colaps al prețurilor de pe piața internă. „Doar 10 sau 20% dintre producători pot reorienta exporturile lor către alte țări și vor fi obligați să-și vândă recoltele lor de pe piața internă”, a spus el.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe consideră că Rusia sancţionează Moldova pentru că a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. „Pare-mi-se că nimeni nu a rămas tare surprins de această decizie pe care nu o poţi comenta ca pe o decizie economică, doar politică. Ce i-a deranjat atât de tare semnarea acestui acord, nici nu pot lămuri”, a declarat preşedintele Asociaţiei, Vitalie Gorincioi.

„Ne vom orienta către piața din România și țările baltice”

Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe din Republica Moldova, a declarat că producătorii se aşteptau la aceste interdicţii. „Vom încerca să exportăm în România sau în ţările baltice, care ne mai ţin minte încă. În alte ţări nu putem spune că ne aşteaptă cu braţele deschise şi este necesară o activitate de promovare a mărfurilor noastre”, a spus directorul.

Expertul economic Viorel Chivriga a declarat că Rosselhoznadzor e „o bâtă politică a Kremlinului”. „În aceste structuri nu activează nişte diletanţi. Ei ştiu prea bine unde suntem noi vulnerabili şi oricând ne şantajează cu această vulnerabilitate. Producătorii moldoveni totuşi trebuie să lucreze asupra calităţii şi ambalării produselor, pentru a exclude vulnerabilitatea”, a spus în încheiere expertul.

„Zona de liber schimb cu UE pune în pericol piața rusă”

Rusia a impus o interdicție „temporară” la importurile de fructe din Moldova, aceasta fiind o altă interdicție pe lângă cele asupra importurilor de vin. Aceste măsuri sunt văzute drept pedeapsă pentru semnarea și ratificarea Acordului de Asociere cu UE a Republicii Moldova.

Potrivit unei copii a ordinului emis de Serviciul Federal pentru controlul veterinar și fitosanitar al Federației Ruse, citat de The Moscow Times, „interdicțiile temporare”, care se referă la mere, pere, gutui, caise, cireșe, cireșe sălbatice, piersici, nectarine, prune, a intrat în vigoare la 21 iulie. Decizia a fost impusă ca urmare a unor „încălcări sistematice ale cerințelor internaționale și rusești fitosanitare”, se arată în respectivul ordin. Totuși, fructele din Republica Moldova, precum și vinul moldovenesc, au o reputație excelentă în rândul consumatorilor din Rusia.

Rușii au declarat în repetate rânduri că o zonă de liber schimb cu UE, una dintre măsurile incluse în acord, ar pune în pericol piața rusă. „Ar fi un aflux de bunuri ieftine, re-exportate din Europa”, scrie The Moscow Times, asta deși economiștii au spus că zona de comerț liber nu reprezintă o amenințare economică reală pentru Rusia.

Mai mult, prim-vicepremierul Igor Șuvalov declarase că după ratificare Rusia ar putea institui potențiale tarife la importurile din Moldova, asta în timp ce în prezent importurile din Republica Moldova sunt eliberate de taxe vamale ca urmare a statului de membru într-o zonă de liber schimb, care include Rusia și alte țări din Comunitatea Statelor Independente.

Federaţia Rusă este principala piaţă pentru exportul fructelor moldoveneşti. Anul trecut, Moldova a exportat în Rusia 200 de mii de tone de fructe, 90 la sută dintre care sunt mere.

Un articol de: Victoria Puiu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)