Comentariu

Ce fierbe la Moscova?

Ce şanse poate avea Medvedev cu mesajul „lăsaţi-vă de bere” faţă de mesajul fetelor care se dezbracă pentru Putin?!? Încă de la începutul campaniei, Medvedev a pierdut în mod clar. Medvedev încearcă un dialog cu vestul Europei. În cooperare cu Germania, Medvedev împinge la o rezolvare a conflictului transnistrean. Soluţia e tot cea veche: federalizarea Republicii Moldova. Putin nu a mai vorbit prea mult despre această zonă de la marginea imperiului, dar nu este greu de imaginat ce gândeşte după experienţele cu Vladimir Voronin.

Putin continuă să îşi promoveze imaginea omului de forţă. La tabăra de tineret de la lacul Seliger a dat o adevărată demonstraţie. La intrarea în tabără a găsit un semafor şi un semn de circulaţie care se contraziceau, a pus mâna pe telefon şi l-a sunat pe ministrul de Interne să-i atragă atenţia asupra neconcordanţei. Tinerii din jur îl sorbeau din priviri: marele Putin face ordine prin telefon! Apoi Putin s-a căţărat pe un zid fără coardă de siguranţă. Tinerii au aplaudat. După care Putin a îndoit o tigaie cu mâinile goale. Tinerii au aplaudat din nou. Putin a spus că americanii sunt paraziţi ai economiei mondiale. Tinerii iar au aplaudat. Cine se poate pune cu Putin?

Apoi este filmuleţul postat pe pagina Partidului „Rusia Unită”. Într-o atmosferă acoperită de nori negri, brusc apare Putin şi soarele răsare. Putin face ordine în spitale şi farmacii. Putin face ordine în fabrici şi uzine. Putin face ordine pe stradă şi în casele oamenilor. Pe oriunde apare Putin, lucrurile încep să meargă bine. Este de ajuns o privire din partea lui şi se rezolvă orice fel de probleme. Nu este nimic nou în acest gen de propagandă, ceea ce mă uimeşte este că funcţionează în continuare, chiar şi după atâţia ani.

Acum ştim ce ne aşteaptă, sau măcar putem bănui. Medvedev va juca o carte a cooperării cu Occidentul, va merge pe o linie împăciuitoare. Putin va continua cu demonstraţiile de forţă. Nu este greu de ghicit cine va rămâne stăpân la Moscova. Nu este clar încă dacă Putin va candida la un nou mandat prezidenţial sau va merge în continuare în tandem cu Medvedev. Un lucru este sigur, indiferent dacă Putin va domni de la Kremlin sau de la Casa Albă din Moscova, nimic nu se va schimba pentru Republica Moldova şi România. Politicile Moscovei faţă de români nu ţin de orientarea politică sau bunul plac al vreunui lider. Când vine vorba de aceste regiuni, deciziile sunt luate din punctul de vedere al Imperiului rus.

www.george-damian.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *