Eveniment

Ce înseamnă, de facto, votul comun PLDM-PCRM?

El a cerut demisia conducerii Procuraturii Generale, a SIS şi a CNPF (Comisia Naţională a Pieţei Financiare) şi a dat de înţeles că va insista asupra scoaterii din funcţie a celor care îl vor împiedica în acest demers. „Dacă demiterea celor trei va întâmpina anumite bariere (conform Constituţiei, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, are competenţa numirii în funcţie a şefilor acestor instituţii – n.r.), PLDM va face tot posibilul pentru a le elimina”, a declarat Filat. Spre finalul zilei, cu votul comun al 69 de deputaţi PLDM şi PCRM, a fost demis directorul SIS, Gheorghe Mihai – fapt care, în opinia politicienilor din PD şi PL, dar şi a unor analişti politici, înseamnă deopotrivă dispariţia AIE-2, constituirea unei noi alianţe politice şi readucerea comuniştilor la putere.

Marian Lupu, PD: Sunt acţiuni de trădare a Alianţei

Am asistat la o acţiune de lovitură în AIE, ceea ce denotă acţiuni de atac şi de trădare a Alianţei. Votul roş-verde a fost unul evident, cu atât mai mult că toate propunerile care au fost înaintate de PD, pentru destituirea întregii componenţe a CNPF, nu au fost acceptate de alianţa verde-roşu. Aceeaşi situaţie s-a produs şi în privinţa preşedintelui Comisiei economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă. În cadrul elaborării şi aprobării raportului Comisiei de anchetă s-a votat în mod unanim punctul care vizează iniţierea demiterii lui Ioniţă, însă decizia nu a fost votată de alianţa roşu-verde. Aceste acţiuni au fost politice şi bine regizate.

Mihai Ghimpu, PL: Este sfidarea Alianţei şi un moft

Liderul PLDM a sfidat permanent acordul AIE-1 şi AIE-2. Aceasta nu înseamnă decât o sfidarea a Alianţei şi un moft de-al lui. Ne-am asumat împreună rezolvarea problemelor. Să nu se folosească de numirea în funcţia de premier şi după asta să arate că e luptător pentru dreptate şi pentru ordine, ceea ce nu este adevărat. Cum, într-un caz spui că lupţi pentru dreptate, iar pe colegul tău te faci că nu-l auzi şi nu-l vezi? Noi trebuie să acţionăm toţi trei – PL, PDM şi PLDM -, nu doar Filat.

Valeriu Streleţ, PLDM: Sperăm că luni colegii vor veni cu altă atitudine

Regretăm faptul că colegii noştri de Alianţă se asociază cu autorii atacurilor raider, cu cei care delapidează averea străină, cu cei care insinuează diferite neadevăruri. Noi am adoptat o decizie care este necesară. Sperăm să le dea de gândit colegilor de Alianţă. Noi am demonstrat că, indiferent de speculaţiile legate de dreptul de veto în cadrul Alianţei, nu vor exista instituţii publice care nu-şi vor face meseria şi care nu vor fi pedepsite… Sperăm că luni (azi – n.n.), în cadrul Consiliului Alianţei, cei care s-au grăbit să facă anumite concluzii, vor veni cu altă atitudine.

Sergiu Sârbu, PCRM: Nu există, astăzi, nicio alianţă

Nu a fost decât amendarea şi votarea unor iniţiative ale PCRM, de mult timp înaintate. Directorul SIS nu a fost demis doar pentru că nu a asigurat securitatea statului. Şi deputaţii noştri erau intimidaţi, ascultaţi… Noi aşteptăm ca premierul să vină cu remanieri în cadrul Guvernului. Nu există, astăzi, nicio alianţă. Vom insista în continuare asupra demiterii procurorului general şi a preşedintelui CNPF.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *