Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 14:14
Abonamente

Comentariu 19 Mai 2014, ora 06:57    Din editia print

Marime Font

Ce iubim - de ce fugim

Orice patimă, orice slăbiciune are ca punct de pornire durerea sau plăcerea. 

 
 
 

Instinctiv omul se teme de durere și caută plăcere. Dacă firea omului e chemată să fie liberă, nu putem vorbi de libertate cât timp omul e supus acestei dialectici, pe care o găsim cel mai bine explicată și aprofundată la Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Desigur că mai întâi stă obținerea plăcerii. Asta am văzut-o și la căderea protopărinților noștri Adam și Eva. Iar durerea a venit ulterior, ca urmare a împlinirii poftei. În încercarea omului de a deveni mai bun, prima luptă trebuie dată cu plăcerea. De aceea trebuie să postim, să ne înfrânăm, să ne rupem de patimi.Unii teologi ai zilelor noastre (și psihologi) spun că în ziua de astăzi dialectica plăcere - durere a fost ruptă. Fiindcă ei au în vedere modul în care ea era prezentată de spiritualitatea creștină a primelor veacuri, unde plăcerea semnifica păcatul, iar durerea - pocăința după săvârșirea păcatului. Sigur, în cazul creștinilor îmbunătățiți acest aspect este încă valabil. Însă revenind la cei despre care se spune că au pierdut dimensiunea durerii, ar trebui să luăm în considerare următorul aspect: lipsa pocăinței nu înseamnă lipsa durerii, durerea se manifestă diferit. Un dependent de narcotice, când vrea să se îndrepte - trece prin chinuri sufletești și trupești de neimaginat.

Pe de altă parte ni se pare că s-a schimbat și ordinea. O persoană, pentru a ajunge la un aspect fizic mulțumitor, suportă dureri și operații chirurgicale. Ori în acest caz, durerea pare să preceadă plăcerii. Însă consimțământul de a apela la o operație presupune deja, la nivel mental, împlinirea plăcerii.

Nici nu știm ce anume îl conduce mai tare pe om: iubirea plăcerii sau frica de durere? Reacția unora în fața durerii se poate manifesta atât de violent încât vorbim deja de o patologie a fricii, ceea ce medicii definesc ca anxietate sporită. Însă un lucru e evident: un om nu va fi liber și stăpân pe sine câtă vreme se lasă atras de plăcere și fuge înfricoșat de durere. Chiar și în cele mai la îndemână exemple din jurul nostru, de la personaje istorice la filosofi, vedem că cel care își afirmă calitățile umane stârnind respectul celorlalți, e cel care se înfrânează de la plăcere și nu fuge de durere.

E important să ținem minte un lucru, că inclusiv Mântuitorul Iisus Hristos a trecut aceste două probe și a arătat chemarea firii omenești: mai întâi a respins ispitirea de pe munte în care diavolul a încercat să îl amăgească cu diferite plăceri: avuție, putere și slavă; apoi a acceptat dureri inimaginabile prin răstignire.

Ați putea să vă întrebați ce are un creștin în plus, față de un om care se angajează în lupta aceasta de a respinge plăcerea și a primi durerea fără a intra în relație cu Dumnezeu. E vorba de tipul de angajare: vrei ca firea ta să iasă biruitoare pe următorii 50 de ani sau vrei să fii biruitor în veșnicie?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md