Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 07:53
Abonamente

Actualitate 17 August 2018, ora 12:30

Ce mesaje au transmis membrii grupului „Adoptă un vot” celor de la Guvernare

Marime Font

Un grup de cetățeni din diasporă, care sunt și membri activi ai grupului „Adoptă un vot”, a transmis câteva zeci de mesaje guvernării prin intermediul cărora își exprimă nemulțumirea față de starea de lucru din țara de baștină. Totodată atenționează și asupra nerespectării drepturilor cetățenilor din diasporă, în special a dreptului la vot. Mesajele au fost prezentate în cadrul unui protest organizat înaintea Congresului Diasporei, care are loc astăzi la Chișinău, scrie IPN. 

În mesajele lor, cetățenii din diasporă scriu despre faptul că tot mai mulți moldoveni sunt peste hotare din cauza salariilor mizere și a lipsei locurilor de muncă în Moldova. Totodată, scriu despre faptul că este declarativă creșterea economică anunțată de guvernare, iar corupția nu este pe de parte un fenomen pe cale de dispariție.

„Nimic nu lovește mai tare ca viața. Sunteți acum însetați de putere, de imagine, de bani, dar nimic din astea nu veți lua cu dumneavoastră. Veți intra în istorie ca „mafia care a distrus țara”” – este mesajul transmis clasei politice moldovenești de către Tatiana, moldoveancă stabilită la Bruxelles.Tatiana Nogailâc, din Roma, a scris că de 17 ani trimite acasă colete rudelor, dar și oamenilor pe care nu i-a văzut niciodată: copiilor din orfelinate, bătrânilor din aziluri, deținuților, grădinițelor, cantinelor sociale. De data aceasta are un mesaj către guvernanți. Le spune că gestionează prost treburile în țară şi că oamenii mor de foame.

Prezentă la protest, Elena Dragalin, moldoveancă stabilită de mai bine de douăzeci de ani în SUA, a spus că majoritatea mesajelor scrise de conaționalii din diasporă reflectă atitudinea lor neprietenoasă faţă puterea de acasă. „Sunt multe mesaje, sunt venite din diferite țări și toate țin de drepturile noastre care au fost lezate, dreptul nostru la vot a fost limitat, dreptul nostru principal de a crea condiții de a ne întoarce acasă, să ne facem o viață aici”, a spus Elena Dragalin.

Natalia Mocanu este stabilită de câțiva ani la Roma și spune că a venit acasă în contextul Zilelor Diasporei pentru a spune clasei politice că îi pare rău că nu îi pasă de diasporă. „Îmi pare rău că și diaspora e împărțită, ca și Republica Moldova. Aș vrea să le spun celor care conduc că le doresc foarte mult să dea Dumnezeu să guste din pâinea noastră, să emigreze, să lucreze, să facă pâine și poate atunci o să înțeleagă cât e de greu. Noi ne vom întoarce. Noi dictaturi în țară nu vom permite să fie”, a spus Natalia Mocanu.

Grupul „Adoptă un vot” a fost creat pe Facebook în preajma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016 ca o necesitate de mobilizare la vot a cetățenilor moldoveni de peste hotare. Liderul grupului este un moldovean stabilit de mai mulți ani în Marea Britanie. 

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul