Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente
 
 
 

Social 20 Mai 2015, ora 08:07    Din editia print

Ce meserii ar trebui să-și aleagă tinerii ca să nu șomeze

Marime Font

În curând, elevii din ultimul an de liceu vor susține examenul de bacalaureat și vor da admiterea la facultate. Potrivit statisticilor, an de an, tinerii se îndreaptă în număr mare spre domenii cum ar fi dreptul sau economia, deși piața muncii din Republica Moldova abundă de juriști și de economiști.

Un specialist cu o pregătire temeinică va reuși, de cele mai multe ori, să se împlinească profesional și în condiții de concurență acerbă. Totuși, spun experții, înainte de a se înscrie la facultate, tinerii ar trebui să țină cont și de cererea de pe piața muncii.

Se caută medici prost plătiți…

Cele mai mari șanse la angajare o au medicii, specialiștii din învățământ și contabilii, a precizat pentru TIMPUL, Alina Gorschi, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

„Domeniile în care este deficit de forță de muncă, angajatorii sunt dispuși să angajeze specialiști fără experiență și sunt gata să investească în creșterea lor profesională. Este vorba de sectorul IT, de medicină, de manageri în diferite ramuri”, a spus Alina Gorschi.



Dar, în timp ce salariul unui programator este motivant, constituind, în medie, 10.000 de lei pe lună, remunerația unui medic rezident rămâne descurajantă, variind între 1500 și 1800 de lei.

Conform datelor ANOFM, la ora actuală se caută aproape 400 de medici și asistenți medicali, 129 de cadre didactice și 116 contabili, din totalul celor 1.755 locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate.

Pe de altă parte, deși în școli este penurie de profesori – unii fiind nevoiți să predea discipline complementare, cum ar fi chimia și biologia sau matematica și fizica – absolvenții evită catedra, din cauza salariilor foarte mici.

Potrivit experților, situația de pe piața muncii din Republica Moldova devine din ce în ce mai dificilă. Tinerii sunt nevoiți să se reprofileze în funcție de cerințele de pe piața muncii.

Goana după diplome - contraproductivă

Desigur că elitele fac performanță indiferent dacă domeniul în care activează este afectat de o inflație de specialiști sau nu. Dar pentru a ajunge un adevărat profesionist, e nevoie de îndrumare și de asimilarea cunoștințelor specifice domeniului încă de la cele mai fragede vârste. Goana unui tânăr după diplome, fără să-și evalueze obiectiv înclinațiile și capacitățile, se dovedește a fi contraproductivă. De exemplu, deși cunoștințele economice sunt extrem de utile în deschiderea și gestionarea unei afaceri, licența la Academia de Studii Economice nu garantează succesul în business. Înclinația omului spre un anumit domeniu este la fel de importantă.

„Alegerea profesiei este un factor esențial pentru succesul în carieră. Este bine ca tinerii să parcurgă un proces de autocunoaștere înainte de a face o opțiune, dar și să fie ghidați de părinți, de profesori”, a afirmat Cristina Budeanu, specialist la Centrul de Informare „Piața Muncii”, la o emisiune televizată.

Sfaturile părinților, însă, nu trebuie să se transforme în constrângeri. Altminteri tinerii nu vor reuși să-și găsească împlinirea în profesia care le-a fost impusă.

„Implicarea în activități de voluntariat, în diverse proiecte încă din timpul facultății le va asigura tinerilor o oarecare experiență și le va spori șansele de succes la angajare”, a punctat Alina Gorschi.

Juriștii și economiștii au șanse minime

Întrebată ce domenii ar trebui evitate de tineri din cauza excedentului de specialiști, ea a afirmat că „șanse minime la angajare, între profesiile care solicită studii superioare, au juriștii și economiștii, iar pentru muncitorii calificați: manichiuristele, frizerii, electromontorii”.

De altfel, doar o treime din totalul celor 6.664 de locuri de muncă vacante, înregistrate la ANOFM, sunt pentru persoane cu studii superioare. Restul, 70%, sunt propuse pentru muncitori calificați. Se pare că pe piața muncii din Republica Moldova cea mai mare nevoie este de croitorese. În total, în industria textilă și de confecții se caută aproape 1.380 de angajați. În domeniul construcțiilor sunt disponibile peste 420 de locuri de muncă. Se solicită zugravi, tencuitori, tâmplari. De asemenea, sunt la mare căutare operatorii la calculator, conducătorii auto, bucătarii, chelnerii și vânzătorii.

Realitatea din teren

Un studiu realizat recent de Magenta Consulting arată că doar 30% de respondenți au reușit să se angajeze după profesia obținută la finalizarea studiilor. Studiul mai relevă că 60% dintre cetățenii moldoveni își aleg facultatea ca urmare a interesului pur pentru domeniul respectiv. Alți 27% dintre respondenți spun că au lăsat la o parte „romantismele” și au ales în mod pragmatic, orientându-se către specializările în care se câștingă salarii mai mari. Iar 13% dintre cetățenii moldoveni au ajuns să-și facă meseria ascultând de părinți.

Conform Biroului Național de Statistică, în 2014, în Republica Moldova s-au înregistrat 47.500 de șomeri, cu 15.600 mai puțin decât în anul precedent. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii – 60,8% din totalul şomerilor, la fel şi persoanele din mediul urban – 61,9%. Astfel, rata şomajului (proporţia şomerilor în populaţia activă) la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 3,9%, în scădere față de 2013 (5,1%). Pe de altă parte, rămâne foarte ridicată rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), ajungând la 9,8%. În categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut anul trecut valoarea de 7,2%.

ANOFM anunță că, pe 28 mai, se va desfășura a V-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia va fi organizat Târgul locurilor de muncă pentru tineret.

Evenimentul va oferi tinerilor posibilitatea de a se familiariza cu programele de studii ale instituțiilor de învățământ, de a cunoaște angajatori din diferite domenii (servicii, construcții, industria ușoară, industria alimentară, transport, telecomunicații, agricultură, administrație publică), de a negocia jobul potrivit, precum și de a se informa despre situația actuală a pieței muncii.

Ce fel de muncitori sunt așteptați în UE

Potrivit unui top al locurilor de muncă disponibile în Uniunea Europeană, în spațiul comunitar este nevoie de îngrijitori (48.550 de locuri vacante), specialiști în finanțe și în vânzări (46.925), menajere și chelneri (41.180), vănzători (29.700) și electricieni (26.900). Din categoria specialiștilor cu studii superioare, potrivit Buletinului vizând flexibilitatea în muncă elaborat de Comisia Europeană din 2014, se caută ingineri și arhitecți.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul



Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul