Astăzi 17 Februarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Februarie 2019
Abonamente

Social 20 Mai 2015, ora 08:07    Din editia print

Ce meserii ar trebui să-și aleagă tinerii ca să nu șomeze

Marime Font

În curând, elevii din ultimul an de liceu vor susține examenul de bacalaureat și vor da admiterea la facultate. Potrivit statisticilor, an de an, tinerii se îndreaptă în număr mare spre domenii cum ar fi dreptul sau economia, deși piața muncii din Republica Moldova abundă de juriști și de economiști.

Un specialist cu o pregătire temeinică va reuși, de cele mai multe ori, să se împlinească profesional și în condiții de concurență acerbă. Totuși, spun experții, înainte de a se înscrie la facultate, tinerii ar trebui să țină cont și de cererea de pe piața muncii.

Se caută medici prost plătiți…

Cele mai mari șanse la angajare o au medicii, specialiștii din învățământ și contabilii, a precizat pentru TIMPUL, Alina Gorschi, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

„Domeniile în care este deficit de forță de muncă, angajatorii sunt dispuși să angajeze specialiști fără experiență și sunt gata să investească în creșterea lor profesională. Este vorba de sectorul IT, de medicină, de manageri în diferite ramuri”, a spus Alina Gorschi.


Dar, în timp ce salariul unui programator este motivant, constituind, în medie, 10.000 de lei pe lună, remunerația unui medic rezident rămâne descurajantă, variind între 1500 și 1800 de lei.

Conform datelor ANOFM, la ora actuală se caută aproape 400 de medici și asistenți medicali, 129 de cadre didactice și 116 contabili, din totalul celor 1.755 locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate.

Pe de altă parte, deși în școli este penurie de profesori – unii fiind nevoiți să predea discipline complementare, cum ar fi chimia și biologia sau matematica și fizica – absolvenții evită catedra, din cauza salariilor foarte mici.

Potrivit experților, situația de pe piața muncii din Republica Moldova devine din ce în ce mai dificilă. Tinerii sunt nevoiți să se reprofileze în funcție de cerințele de pe piața muncii.

Goana după diplome - contraproductivă

Desigur că elitele fac performanță indiferent dacă domeniul în care activează este afectat de o inflație de specialiști sau nu. Dar pentru a ajunge un adevărat profesionist, e nevoie de îndrumare și de asimilarea cunoștințelor specifice domeniului încă de la cele mai fragede vârste. Goana unui tânăr după diplome, fără să-și evalueze obiectiv înclinațiile și capacitățile, se dovedește a fi contraproductivă. De exemplu, deși cunoștințele economice sunt extrem de utile în deschiderea și gestionarea unei afaceri, licența la Academia de Studii Economice nu garantează succesul în business. Înclinația omului spre un anumit domeniu este la fel de importantă.

„Alegerea profesiei este un factor esențial pentru succesul în carieră. Este bine ca tinerii să parcurgă un proces de autocunoaștere înainte de a face o opțiune, dar și să fie ghidați de părinți, de profesori”, a afirmat Cristina Budeanu, specialist la Centrul de Informare „Piața Muncii”, la o emisiune televizată.

Sfaturile părinților, însă, nu trebuie să se transforme în constrângeri. Altminteri tinerii nu vor reuși să-și găsească împlinirea în profesia care le-a fost impusă.

„Implicarea în activități de voluntariat, în diverse proiecte încă din timpul facultății le va asigura tinerilor o oarecare experiență și le va spori șansele de succes la angajare”, a punctat Alina Gorschi.

Juriștii și economiștii au șanse minime

Întrebată ce domenii ar trebui evitate de tineri din cauza excedentului de specialiști, ea a afirmat că „șanse minime la angajare, între profesiile care solicită studii superioare, au juriștii și economiștii, iar pentru muncitorii calificați: manichiuristele, frizerii, electromontorii”.

De altfel, doar o treime din totalul celor 6.664 de locuri de muncă vacante, înregistrate la ANOFM, sunt pentru persoane cu studii superioare. Restul, 70%, sunt propuse pentru muncitori calificați. Se pare că pe piața muncii din Republica Moldova cea mai mare nevoie este de croitorese. În total, în industria textilă și de confecții se caută aproape 1.380 de angajați. În domeniul construcțiilor sunt disponibile peste 420 de locuri de muncă. Se solicită zugravi, tencuitori, tâmplari. De asemenea, sunt la mare căutare operatorii la calculator, conducătorii auto, bucătarii, chelnerii și vânzătorii.

Realitatea din teren

Un studiu realizat recent de Magenta Consulting arată că doar 30% de respondenți au reușit să se angajeze după profesia obținută la finalizarea studiilor. Studiul mai relevă că 60% dintre cetățenii moldoveni își aleg facultatea ca urmare a interesului pur pentru domeniul respectiv. Alți 27% dintre respondenți spun că au lăsat la o parte „romantismele” și au ales în mod pragmatic, orientându-se către specializările în care se câștingă salarii mai mari. Iar 13% dintre cetățenii moldoveni au ajuns să-și facă meseria ascultând de părinți.

Conform Biroului Național de Statistică, în 2014, în Republica Moldova s-au înregistrat 47.500 de șomeri, cu 15.600 mai puțin decât în anul precedent. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii – 60,8% din totalul şomerilor, la fel şi persoanele din mediul urban – 61,9%. Astfel, rata şomajului (proporţia şomerilor în populaţia activă) la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 3,9%, în scădere față de 2013 (5,1%). Pe de altă parte, rămâne foarte ridicată rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), ajungând la 9,8%. În categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut anul trecut valoarea de 7,2%.

ANOFM anunță că, pe 28 mai, se va desfășura a V-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia va fi organizat Târgul locurilor de muncă pentru tineret.

Evenimentul va oferi tinerilor posibilitatea de a se familiariza cu programele de studii ale instituțiilor de învățământ, de a cunoaște angajatori din diferite domenii (servicii, construcții, industria ușoară, industria alimentară, transport, telecomunicații, agricultură, administrație publică), de a negocia jobul potrivit, precum și de a se informa despre situația actuală a pieței muncii.

Ce fel de muncitori sunt așteptați în UE

Potrivit unui top al locurilor de muncă disponibile în Uniunea Europeană, în spațiul comunitar este nevoie de îngrijitori (48.550 de locuri vacante), specialiști în finanțe și în vânzări (46.925), menajere și chelneri (41.180), vănzători (29.700) și electricieni (26.900). Din categoria specialiștilor cu studii superioare, potrivit Buletinului vizând flexibilitatea în muncă elaborat de Comisia Europeană din 2014, se caută ingineri și arhitecți.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 21:39

Criza catalană provoacă căderea celui de-al doilea guvern spaniol din ultimii ani. Incapacitatea pe care a manifestat-o de guvernul de dreapta al lui Mariano Rajoy de a stabiliza situația, a ușurat sarcina de schimbare a puterii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:56

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 09:25

Cinci oameni au fost uciși și alții au fost răniți, vineri după-amiază, după ce un individ a deschis focul într-un parc industrial din orașul Aurora, din apropiere de Chicago, Illinois, anunță BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 16 Februarie 2019, ora: 09:22

Horoscop 16 februarie 2019. O zi în care tactul, politeţea şi profesionalismul sunt definitorii pentru mulţi nativi. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi de calitate şi nu lăsaţi răutăţile celor invidioşi să vă creeze o stare negativă. Important este să vă simţiţi bine...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 07:11

Fructele şi legumele reprezintă elemente importante ale unei alimentaţii corecte. Experţii în nutriţie recomandă consumul a cel puţin 400 g de fructe şi legume, împărţite în cinci porţii, în fiecare zi. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 06:43

Un studiu publicat anul trecut în jurnalul Science sugerează că apa lichidă este prezentă sub calota din polul sud al lui Marte. O nouă cercetare publicată în jurnalul Geophysical Research Letters spune că trebuie să existe o sursă subterană de căldură pentru ca apa...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 16 Februarie 2019, ora: 03:54

Alcoolul este o sursă consistentă de calorii și se știe că un consum ridicat de alcool tare și de bere favorizează creșterea în greutate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 03:40

O universitate din Cluj are încasări de 1.000 de euro pe zi, după ce și-a făcut firmă și și-a deschis propriul magazin de desfacere, unde vinde lapte, ouă, mezeluri, dar și produse de patiserie, produse în Stațiunea Didactică Experimentală de la Cojocna, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:40 de George Mârzencu

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS”

Drama femeii care a câștigat duelul cu „marele URSS” Din editia print

Olga Focșa din Strășeni a evadat de două ori de sub baionetele sovieticilor, apoi și-a trăit o bună parte din viață, ascunsă în podurile sătenilor

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 16 Februarie 2019, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea ca e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Februarie 2019, ora: 00:14

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Dodon TRĂDEAZĂ electoralul pro-rus și promite să PĂSTREZE Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să-l DEZVOLTE

Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”. Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:13

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie este monitorizată cu ajutorul tehnologiilor științifice către Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului. Într-o conferință de presă la IPN, directorul CReDO, Sergiu Ostaf, a declarat că este vorba de o cercetare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 17:06

 Candidata Partidului Politic ”ȘOR” în circumscripția uninominală 50 (Europa), Tatiana Platon, și-a prezentat angajamentul public față de moldovenii plecați peste hotarele țării. Potrivit ei, Partidul Politic ”ȘOR” este singura formațiune politică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 16:26

Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 15:52

Luni 18 februarie 2019, ora 11, la Chișinău, va avea loc lansarea lucrărilor de montare a Conductei de Interconectare a Sistemului de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova Faza II pe direcția Ungheni – Chișinău, obiectiv declarat de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:55

Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, că au statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlnici cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:51

Mass-media din Rusia relatează că președintele rus s-a rănit la deget în timpul unui antrenament de judo. Toate agentiile de presa majore din Rusia – Interfax, TASS, RIA Novosti și RBC – au scris despre acest lucru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 14:32

Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 13:21

Partidul Democrat din Moldova va înregistra un scor foarte bun la alegerile parlamentare din 2018. De această părere sunt Igor Boţan şi Andrei Popov, analiști politici și realizatori de la postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Februarie 2019, ora: 13:10

Lipsa de energie e tot mai simțită iar orele de muncă la birou par și mai interminabile cu cât vremea de afară e mai pretențioasă și încă întunecă foarte devreme. Și parcă ai vrea să schimbi ceva, dar nu știi ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:17

Alocaţiile pentru copii aproape se dublează de la 1 martie. Modul în care a fost votată însă această majorare a scos ce e mai rău din aleşii neamului. A fost circ joi seara în Parlament după ce PNL a trecut un amendament în buget cu voturi de la putere. Unul scump,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:14

Șase companii agricole certificate ecologic din Republica Moldova participă, în perioada 13-16 februarie, la Expoziția de comerț cu produse ecologice, „BioFach 2019”, desfăşurată la Nürnberg, Germania, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 11:00

Agenția Servicii Publice va elibera cetățenilor cu drept de vot, în ziua alegerilor, acte de identitate necesare pentru participarea la scrutin. Ziua de 24 februarie a fost declarată lucrătoare pentru angajații subdiviziunilor responsabile de eliberarea actelor de identitate, inclusiv...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:58

Partidul Democrat ţine cont de nevoile oamenilor, de aceea exponenţii acestuia sunt întâlniţi peste tot cu multă căldură. La această concluzie a ajuns liderul PDM, Vlad Plahotniuc, după discuţiile cu alegătorii din satele Grozeşti şi Bălăureşti, raionul Nisporeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Februarie 2019, ora: 10:49

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chişinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev din 2014, dacă Partidul Socialiştilor obţine victoria în alegerile legislative din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)