Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 13:40
Abonamente

Social 20 Mai 2015, ora 08:07    Din editia print

Ce meserii ar trebui să-și aleagă tinerii ca să nu șomeze

Marime Font

În curând, elevii din ultimul an de liceu vor susține examenul de bacalaureat și vor da admiterea la facultate. Potrivit statisticilor, an de an, tinerii se îndreaptă în număr mare spre domenii cum ar fi dreptul sau economia, deși piața muncii din Republica Moldova abundă de juriști și de economiști.

Un specialist cu o pregătire temeinică va reuși, de cele mai multe ori, să se împlinească profesional și în condiții de concurență acerbă. Totuși, spun experții, înainte de a se înscrie la facultate, tinerii ar trebui să țină cont și de cererea de pe piața muncii.

Se caută medici prost plătiți…

Cele mai mari șanse la angajare o au medicii, specialiștii din învățământ și contabilii, a precizat pentru TIMPUL, Alina Gorschi, de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

„Domeniile în care este deficit de forță de muncă, angajatorii sunt dispuși să angajeze specialiști fără experiență și sunt gata să investească în creșterea lor profesională. Este vorba de sectorul IT, de medicină, de manageri în diferite ramuri”, a spus Alina Gorschi.


Dar, în timp ce salariul unui programator este motivant, constituind, în medie, 10.000 de lei pe lună, remunerația unui medic rezident rămâne descurajantă, variind între 1500 și 1800 de lei.

Conform datelor ANOFM, la ora actuală se caută aproape 400 de medici și asistenți medicali, 129 de cadre didactice și 116 contabili, din totalul celor 1.755 locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii superioare şi medii de specialitate.

Pe de altă parte, deși în școli este penurie de profesori – unii fiind nevoiți să predea discipline complementare, cum ar fi chimia și biologia sau matematica și fizica – absolvenții evită catedra, din cauza salariilor foarte mici.

Potrivit experților, situația de pe piața muncii din Republica Moldova devine din ce în ce mai dificilă. Tinerii sunt nevoiți să se reprofileze în funcție de cerințele de pe piața muncii.

Goana după diplome - contraproductivă

Desigur că elitele fac performanță indiferent dacă domeniul în care activează este afectat de o inflație de specialiști sau nu. Dar pentru a ajunge un adevărat profesionist, e nevoie de îndrumare și de asimilarea cunoștințelor specifice domeniului încă de la cele mai fragede vârste. Goana unui tânăr după diplome, fără să-și evalueze obiectiv înclinațiile și capacitățile, se dovedește a fi contraproductivă. De exemplu, deși cunoștințele economice sunt extrem de utile în deschiderea și gestionarea unei afaceri, licența la Academia de Studii Economice nu garantează succesul în business. Înclinația omului spre un anumit domeniu este la fel de importantă.

„Alegerea profesiei este un factor esențial pentru succesul în carieră. Este bine ca tinerii să parcurgă un proces de autocunoaștere înainte de a face o opțiune, dar și să fie ghidați de părinți, de profesori”, a afirmat Cristina Budeanu, specialist la Centrul de Informare „Piața Muncii”, la o emisiune televizată.

Sfaturile părinților, însă, nu trebuie să se transforme în constrângeri. Altminteri tinerii nu vor reuși să-și găsească împlinirea în profesia care le-a fost impusă.

„Implicarea în activități de voluntariat, în diverse proiecte încă din timpul facultății le va asigura tinerilor o oarecare experiență și le va spori șansele de succes la angajare”, a punctat Alina Gorschi.

Juriștii și economiștii au șanse minime

Întrebată ce domenii ar trebui evitate de tineri din cauza excedentului de specialiști, ea a afirmat că „șanse minime la angajare, între profesiile care solicită studii superioare, au juriștii și economiștii, iar pentru muncitorii calificați: manichiuristele, frizerii, electromontorii”.

De altfel, doar o treime din totalul celor 6.664 de locuri de muncă vacante, înregistrate la ANOFM, sunt pentru persoane cu studii superioare. Restul, 70%, sunt propuse pentru muncitori calificați. Se pare că pe piața muncii din Republica Moldova cea mai mare nevoie este de croitorese. În total, în industria textilă și de confecții se caută aproape 1.380 de angajați. În domeniul construcțiilor sunt disponibile peste 420 de locuri de muncă. Se solicită zugravi, tencuitori, tâmplari. De asemenea, sunt la mare căutare operatorii la calculator, conducătorii auto, bucătarii, chelnerii și vânzătorii.

Realitatea din teren

Un studiu realizat recent de Magenta Consulting arată că doar 30% de respondenți au reușit să se angajeze după profesia obținută la finalizarea studiilor. Studiul mai relevă că 60% dintre cetățenii moldoveni își aleg facultatea ca urmare a interesului pur pentru domeniul respectiv. Alți 27% dintre respondenți spun că au lăsat la o parte „romantismele” și au ales în mod pragmatic, orientându-se către specializările în care se câștingă salarii mai mari. Iar 13% dintre cetățenii moldoveni au ajuns să-și facă meseria ascultând de părinți.

Conform Biroului Național de Statistică, în 2014, în Republica Moldova s-au înregistrat 47.500 de șomeri, cu 15.600 mai puțin decât în anul precedent. Şomajul a afectat într-o proporţie mai mare bărbaţii – 60,8% din totalul şomerilor, la fel şi persoanele din mediul urban – 61,9%. Astfel, rata şomajului (proporţia şomerilor în populaţia activă) la nivel de ţară a înregistrat valoarea de 3,9%, în scădere față de 2013 (5,1%). Pe de altă parte, rămâne foarte ridicată rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 ani), ajungând la 9,8%. În categoria de vârstă 15-29 ani acest indicator a avut anul trecut valoarea de 7,2%.

ANOFM anunță că, pe 28 mai, se va desfășura a V-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia va fi organizat Târgul locurilor de muncă pentru tineret.

Evenimentul va oferi tinerilor posibilitatea de a se familiariza cu programele de studii ale instituțiilor de învățământ, de a cunoaște angajatori din diferite domenii (servicii, construcții, industria ușoară, industria alimentară, transport, telecomunicații, agricultură, administrație publică), de a negocia jobul potrivit, precum și de a se informa despre situația actuală a pieței muncii.

Ce fel de muncitori sunt așteptați în UE

Potrivit unui top al locurilor de muncă disponibile în Uniunea Europeană, în spațiul comunitar este nevoie de îngrijitori (48.550 de locuri vacante), specialiști în finanțe și în vânzări (46.925), menajere și chelneri (41.180), vănzători (29.700) și electricieni (26.900). Din categoria specialiștilor cu studii superioare, potrivit Buletinului vizând flexibilitatea în muncă elaborat de Comisia Europeană din 2014, se caută ingineri și arhitecți.

Un articol de: Victoria Vioară Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 10:33

Ambasadoarea R. Moldova în America, Cristina Bălan a demisionat din funcție

Ambasadoarea R. Moldova în America, Cristina Bălan a demisionat din funcție

Ambasadoarea Republici Moldova în SUA, Cristina Bălan a demisionat din funcție.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 10:24

Cum explică procurorii anularea mandatului de arest pe numele lui Usatîi

Cum explică procurorii anularea mandatului de arest pe numele lui Usatîi

Procurorii PCCOCS fac precizări privind cauza penală pe numele lui Renato Usatîi, aceştia precizând că investigațiile pe această cauză continuă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:59

Ucraina ar putea AJUTA Republica Moldova să EXPORTE gaze din UE, fără participarea Gazprom

Ucraina ar putea AJUTA Republica Moldova să EXPORTE gaze din UE, fără participarea Gazprom

Operatorul ucrainean de gaze naturale ”Ukrtransgaz” a transmis Guvernului R.Moldova o ofertă de import de gaze direct din UE, fără participarea gigantului rus Gazprom.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:44

SONDAJ Şase partide ar intra în Parlamentul de la Kiev

Şase partide ar intra în Parlamentul de la Kiev

Un sondaj privind intenţia de vot a ucrainenilor arată că, dacă alegerile legislative anticipate ar avea loc în perioada imediat următoare, în noul Parlament de la Kiev ar intra şase partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:33

OPINIE /// Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

OPINIE ///  Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Renato Usatîi va deveni fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, după ce liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru” a revenit în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:18

Soiuri de struguri pentru vin, celebre astăzi, înrudite cu unele din perioada romană şi medievală

Soiuri de struguri pentru vin, celebre astăzi, înrudite cu unele din perioada romană şi medievală

O echipă internaţională de cercetători a descoperit că mai multe tipuri celebre de struguri din prezent sunt înrudite genetic cu soiuri din vremea romanilor, dar şi din perioada medievală.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 09:13

Vine canicula! Cum ne protejăm?

Vine canicula! Cum ne protejăm?

Meteorologii au anunțat pentru începutul acestei săptămâni un avertisment de vreme caniculară, cu o temperatură maximă a aerului de până la +37°C. În acest context specialiștii îndeamnă oamenii la precauție, atenționând că expunerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:11

Vladimir Bukovski: Nimic nu se schimbă! În URSS era Gulagul, în UE există un gulag intelectual numit „Corectitudinea Politică”

Vladimir Bukovski: Nimic nu se schimbă! În URSS era Gulagul, în UE există un gulag intelectual numit „Corectitudinea Politică”

 Ce este în fond Uniunea Europeană? Vom afla poate răspunsul analizând ce a fost Uniunea Sovietică. URSS era condusă de 15 persoane ne-alese, care se numeau unele pe altele și nu trebuiau să dea socoteală nimănui. Uniunea Europeană este condusă de două duzini de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:09

Și cu interdicția lui George Simion pe când?

Și cu interdicția lui George Simion pe când?

Vă reamintim faptul că activistul unionist George Simion a primit interdicția de a mai intra pe teritoriul Republicii Moldova anul trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 09:05

Este incredibil! Ce se întâmplă dacă bei zilnic un pahar de suc de roşii

Este incredibil! Ce se întâmplă dacă bei zilnic un pahar de suc de roşii

În perioada verii, puține sunt persoanele care să nu mănânce roșii, mai ales că este și sezonul lor. Puțin știu însă care sunt cu adevărat beneficiile lor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 08:06

Unul dintre șefii Mafiei Ruse, prins în față unui supermarket

Unul dintre șefii Mafiei Ruse, prins în față unui supermarket

Un mare mafiot rus a fost arestat in Thailanda.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 08:05

Un român a câștigat primăria unui oraș din Germania. A învins în turul 2 un extremist

Un român a câștigat primăria unui oraș din Germania. A învins în turul 2 un extremist

Românul Octavian Ursu l-a învins pe candidatul extremei drepte și a câștigat primăria orașului Gorlitz.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 Iunie 2019, ora: 07:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IUNIE 2019. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA SĂGETĂTOR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 17 IUNIE 2019. LUNĂ PLINĂ ÎN ZODIA SĂGETĂTOR

Horoscopul zilei de 17 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Film 17 Iunie 2019, ora: 07:54

Dune: The Sisterhoood va fi produs, scris și regizat (episodul pilot) tot de către Denis Villeneuve, care stă și la cârma noului film Dune

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 07:42

S-a stabilit un nou record pentru licitațiile de obiecte sportive: un tricou vechi de 100 de ani.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)