Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2018
Abonamente

Editorial 6 Octombrie 2017, ora 07:05    Din editia print

Marime Font

Ce-mi spunea mie mama?

Mama, când eram mică și nu aveam serviciul meu, ca orice părinte de treabă îmi dădea bani de buzunar. Dar de fiecare dată îmi spunea: „Să nu dai banii pe prostii!”. 

 
 
 

Prostiile erau numeroase. De la gume de mestecat la țigări. Când am ajuns la banii mei, am devenit mai cheltuitoare și am dat de multe ori banii pe prostii. Ba mai mult, nici nu sunt prea atentă. Săptămâna trecută am vrut să îmi cumpăr un gel antibacterian de mâni și fiindcă era un produs rusesc, iar indicațiile în română sunt scrise pentru furnicile înzestrate cu ochi de vultur, mi-am cumpărat o mască de față. N-ar fi o problemă dacă aș utiliza așa ceva, dar eu nu folosesc măști de față. În concluzie, iar am dat banii pe prostii.

Nu mai e așa grav ca în copilărie. Fiindcă acum cel puțin stric aiurea banii munciți de mine, nu cei pe care tata și mama îi câștigau cu greu. Dar, desigur, nimeni nu e fericit când aruncă banii pe fereastră. Nici măcar atunci când sunt ai lui, fiindcă atunci când sunt ai altora supărarea e mai mare.Asta face acum Dodon. Cu referendumul lui anti-Chirtoacă. Nu îi ajunge că Dorin Chirtoacă e arestat la domiciliu. Și haideți să o dăm pe cea dreaptă: socialiștii se lăudau la televizor cu arestarea edilului cu săptămâni înainte de a avea loc. Cam ce concluzie ar trebui să tragem noi de aici? Că arestările se stabilesc înainte de socialiști? Că a fost o comandă politică?

Dar să revin la banii noștri. Știți cât costă referendumul? 9 milioane de lei, adică jumătate de milion de euro. Vi se pare puțin? Mie nu. Deci Dodon și partidul lui dau banii pe prostii, cum ar zice mama.

Problema însă e alta, nici măcar nu sunt banii lor. Dar nu numai că socialiștii nu pun jumătate de milion de euro pentru un referendum pornit de ei, nu numai că nici președintele țării nu pune banii, dar nici măcar guvernul Moldovei nu poate face acest lucru. Pentru că bugetul de stat e de mult timp pe minus. Să nu uităm că trăim din împrumuturi.

Și probabil există acea ironie a sorții care a făcut ca tocmai marți, când se anunța costul referendumului, să intre în bugetul de stat ultima tranșă de împrumut de la București, în valoare de 40 de milioane de euro. Ceea ce e literatură a absurdului, ca referendumul împotriva lui Chirtoacă, dorit atât de tare de Dodon și gașca sa, să fie plătit din banii împrumutați din România. Fiindcă așa reiese după o matematică elementară: dintr-un buget în care intră 40 de milioane se extrage jumătate de milion pentru un referendum.

Nu o să scăpăm veci pururi de cei care ne îngroapă în datorii și ne țin pe loc. Și cum să scăpăm când, vorba ceea, miliardul „așa și nu” a apărut (ca să folosesc o calchiere din presa locală), iar singurul închis pentru acest furt a fost tot un politician care devenise incomod (ce-i drept, nu fiindcă ar fi luptat pentru noi, ci fiindcă nu se mai sătura, voia tot mai mult).

În încheiere, în dulce stil (de dată recentă) românesc, spun doar atât: altă întrebare?

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul