Astăzi 23 Mai 2019, Joi - Ultima actualizare la 22 Mai 2019
Abonamente

Actualitate 19 Iulie 2014, ora 07:48    Din editia print

Ce modificări în sistem va provoca noul Cod al Educației

Marime Font

După ani de discuții, numeroase variante elaborate și doi miniștri demiși din funcție, Codul Educației a ajuns pe masa deputaților. Mai mult, după ce au audiat-o pe ministrul Maia Sandu în plenul parlamentului, săptămâna trecută, aleșii poporului au votat în prima lectura noul Cod. Joi deputații, după lungi dezbateri, au votat în a doua lectură Codul Educației. Acesta urmează să intre în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării.

Deși așteptat, după ce a fost făcut public Codul Educației a trezit discuții controversate pe marginea mai multor prevederi, în special ce țin de funcția de director și durata mandatului acestuia, atestarea cadrelor didactice și finanțarea proiectelor de cercetare.

Limba română este obligatorie pentru toți

Potrivit Codului Educației, studierea limbii române este obligatorie în toate instituţiile de învăţământ de orice nivel, iar procesul de învățământ trebuie să se desfăşoare în limba română sau, în limita posibilităților sistemului educațional, în limbile minorităţilor naţionale sau în una din limbile de circulaţie internaţională. De asemenea, noul Cod prevede creșterea ponderii disciplinelor studiate în limba română în instituțiile de învățământ general cu altă limbă de predare. În ceea ce privește alte limbi studiate, în art. 9 al Codului se stipulează că „statul asigură condiții de formare și dezvoltare a competențelor de comunicare în limbile engleză, franceză și rusă în toate instituțiile publice de învățământ general”.

După aprobarea Codului, învăţământul va deveni obligatoriu până la vârsta de 18 ani, va începe cu ciclul întâi preşcolar – grupa pregătitoare şi finalizează cu învăţământul liceal sau învăţământul profesional tehnic.


Pentru aplicarea prevederilor Codului în actuala formulă va fi necesară Crearea Inspectoratului Școlar Național care ar urma să fie „responsabil de evaluarea învățământului general, de acreditarea instituțiilor și de asigurarea calității învățământului general”. Pentru evaluarea și acreditarea instituțiilor de învățământ superior ar urma să fie creată Agenţia Națională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional.

Cine poate preda în școală

Evaluarea internă a cadrelor didactice din învăţământul general se va efectua anual, iar în procesul de evaluare instituția trebuie să consulte opiniile elevilor, părinţilor şi ale altor cadre didactice din instituţia respectivă.

Mai mult, potrivit prevederilor proiectului, la liceu vor putea preda doar cadrele didactice cu diplomă de master, iar la universitate doar profesorii cu diplomă de doctor. Toate cadrele didactice, cu excepția absolvenților repartizați de minister, vor fi angajate în bază de concurs.
Tinerii specialiști care se vor angaja în instituțiile de învățământ publice din mediul rural și centrele raionale vor beneficia, în primii trei ani de activitate, de compensarea cheltuielilor pentru chirie, consumul de energie termică și electrică, din contul bugetului de stat.

La pensionare, personalul didactic din învățământul general public beneficiază de o indemnizație unică în cuantum de 15% din salariul de funcție pentru fiecare an complet de activitate în domeniul educațional. Totodată, în Cod este specificat faptul că personalul didactic, științifico-didactic și științific nu vor putea presta servicii cu plată copiilor, elevilor, studenților cu care interacţionează direct la clasă sau în grupa academică în activitatea didactică.

Directorii – nu mai mult de două mandate

Candidații la postul de director de școală nu vor mai fi obligați să aibă experiență pedagogică și vor fi numiți prin concurs pe o perioadă limitată de 5 ani. Aceștia nu vor putea deține funcția mai mult de două mandate consecutiv. Rectorii, însă, vor fi aleși de adunarea generală a instituţiei şi nu prin senat cum este în prezent, iar mandatul va fi la fel, de 5 ani, și nu mai mult de două termene consecutiv.
Contractul de muncă cu directorii ar putea fi reziliat înainte de finisarea mandatului în cazul: comiterii încălcărilor financiare; nerespectării deontologiei profesionale; necorespunderi standardelor în vigoare a managementului promovat; încălcării drepturilor copiilor, elevilor, angajaţilor şi părinților; acordării repetate a calificativului „nesatisfăcător” în urma evaluării instituției, efectuate de către Inspectoratul Școlar Național.

Totodată, Codul Educației prevede finanţarea de la bugetul de stat a proiectelor de cercetare, creaţie artistică, sport, dezvoltare şi inovare ce se efectuează, exclusiv, pe bază de concurs. Dacă până acum banii pentru cercetare erau alocați Academiei de Științe, după adoptarea Codului orice instituție de învățământ superior va putea beneficia, pe bază de concurs, de finanțare.

Extinderea duratei învăţământului obligatoriu va costa în jur de 400 de milioane de lei anual. În perioada de schimbare a corpului didactic din instituţiile de învăţământ general, măsurile de susţinere a tinerilor specialişti vor necesita circa 61 de milioane de lei anual.

Opinia experților

Menționăm că, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) care a efectuat expertiza proiectului Codului Educaţiei al Republicii Moldova din perspectiva drepturilor omului, proiectul nu conţine o analiză economico-financiară. „Or, promovarea unui proiect de lege fără o analiză economică, indică asupra faptului că se încearcă evitarea barierelor suplimentare în procesul de adoptare al legii, ceea ce nu aduce nici un beneficiu procesului de legiferare”, se arată în comunicatul de presă emis de CAPC.

Autorii expertizei consideră că, în linii generale, proiectul este conform jurisprudenței Curții Constituționale (CC), însă unele prevederi din proiect în redacţia actuală contravin constatărilor CC și trebuie revăzute.

„Proiectul este raliat la instrumentele internaționale, dar conține și unele carențe de ordin conceptual, tehnico-legislativ, precum și prevederi lacunare, confuze, contradictorii, discriminatorii. Astfel, de exemplu, autorul propune ca învățământul să fie obligatoriu până la vârsta de 18 ani, fiind inclus în învățământul obligatoriu învățământul liceal sau învăţământul profesional tehnic, însă în proiect nu sunt indicate consecinţele nerespectării acestor prevederi, existând riscul ca aceste prevederi să nu poată fi aplicate în practică. Totodată, vârsta de 18 ani urmează a fi revăzută. Nu sunt reglementate situațiile în care copiii merg la școală mai devreme de vârsta de 7 ani sau alte ipoteze, care duc la aceea ca un copil să finalizeze studiile liceale sau profesional tehnice la vârsta sub 18 ani”, consideră autorii expertizei.

Mai mult, potrivit CAPC articolele privind eliberarea directorului instituției de învățământ general din funcţie contravin normelor Codului Muncii și pot leza drepturile fundamentale ale unui angajat. În acest context ar putea apărea numeroase cazuri de restabilire a conducătorilor de către instanța de judecată pe acest motiv.

Proiectul Codului Educației urmează să fie pus în discuție în legislativ pentru aprobare în lectura a doua. Chiar dacă va fi aprobat anul acesta, o parte din prevederile Codului ar urma să fie puse în aplicare abia din 2016 sau 2018.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 13:15

Partidul Democrat a adoptat o poziție rațională și înțeleaptă în ultima perioadă, în comparație cu celelalte partide parlamentare. Este opinia politologului Zurab Todua, exprimată în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVC 21.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:42

O echipă de cercetători a reuşit să rescrie codul genetic al unui organism de la zero. Primele organisme create prin această metodă sunt câteva bacterii de E. coli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:41

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinţii Constantin şi Elena, tradiţii şi superstiţii. Ce nu e bine să faceţi în această zi

Sfinții împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți luni, 21 mai, de către creștini. De numele acestor sfinţi, primii împăraţi creştini,sunt legate multe tradiţii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:38

Între așa-zișii jurnaliști sau experți din presa occidentală, care sunt plătiți de Fundația Soros pentru a denigra PDM și pe liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, figurează personaje care l-au servit cu dedicație pe fostul premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:17

Partidul Politic “ȘOR” a finisat lucrările de iluminare stradală a satului Cișmea, raionul Orhei, una din cele 104 localități unde formațiunea a câștigat alegerile parlamentare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 12:14

Partidul Socialiștilor a respins invitația PAS-DA la ședința Parlamentului, preconizată pentru zilele de 21 și 22 mai. În opinia socialiștilor, propunerea blocului ACUM esteb populistă și nu merită să fie luată în considerare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 11:26

Cel de-al 73-lea episod - care a fost totodată ultimul - al serialului "Game of Thrones", difuzat duminică seară în Statele Unite, a doborât recordul de audienţă al postului HBO, care a difuzat această producţie începând din 2011, după ce 19,3 milioane de telespectatori americani au...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)