Astăzi 17 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:40
Abonamente

Actualitate 19 Iulie 2014, ora 07:48    Din editia print

Ce modificări în sistem va provoca noul Cod al Educației

Marime Font

După ani de discuții, numeroase variante elaborate și doi miniștri demiși din funcție, Codul Educației a ajuns pe masa deputaților. Mai mult, după ce au audiat-o pe ministrul Maia Sandu în plenul parlamentului, săptămâna trecută, aleșii poporului au votat în prima lectura noul Cod. Joi deputații, după lungi dezbateri, au votat în a doua lectură Codul Educației. Acesta urmează să intre în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării.

Deși așteptat, după ce a fost făcut public Codul Educației a trezit discuții controversate pe marginea mai multor prevederi, în special ce țin de funcția de director și durata mandatului acestuia, atestarea cadrelor didactice și finanțarea proiectelor de cercetare.

Limba română este obligatorie pentru toți

Potrivit Codului Educației, studierea limbii române este obligatorie în toate instituţiile de învăţământ de orice nivel, iar procesul de învățământ trebuie să se desfăşoare în limba română sau, în limita posibilităților sistemului educațional, în limbile minorităţilor naţionale sau în una din limbile de circulaţie internaţională. De asemenea, noul Cod prevede creșterea ponderii disciplinelor studiate în limba română în instituțiile de învățământ general cu altă limbă de predare. În ceea ce privește alte limbi studiate, în art. 9 al Codului se stipulează că „statul asigură condiții de formare și dezvoltare a competențelor de comunicare în limbile engleză, franceză și rusă în toate instituțiile publice de învățământ general”.

După aprobarea Codului, învăţământul va deveni obligatoriu până la vârsta de 18 ani, va începe cu ciclul întâi preşcolar – grupa pregătitoare şi finalizează cu învăţământul liceal sau învăţământul profesional tehnic.


Pentru aplicarea prevederilor Codului în actuala formulă va fi necesară Crearea Inspectoratului Școlar Național care ar urma să fie „responsabil de evaluarea învățământului general, de acreditarea instituțiilor și de asigurarea calității învățământului general”. Pentru evaluarea și acreditarea instituțiilor de învățământ superior ar urma să fie creată Agenţia Națională de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Profesional.

Cine poate preda în școală

Evaluarea internă a cadrelor didactice din învăţământul general se va efectua anual, iar în procesul de evaluare instituția trebuie să consulte opiniile elevilor, părinţilor şi ale altor cadre didactice din instituţia respectivă.

Mai mult, potrivit prevederilor proiectului, la liceu vor putea preda doar cadrele didactice cu diplomă de master, iar la universitate doar profesorii cu diplomă de doctor. Toate cadrele didactice, cu excepția absolvenților repartizați de minister, vor fi angajate în bază de concurs.
Tinerii specialiști care se vor angaja în instituțiile de învățământ publice din mediul rural și centrele raionale vor beneficia, în primii trei ani de activitate, de compensarea cheltuielilor pentru chirie, consumul de energie termică și electrică, din contul bugetului de stat.

La pensionare, personalul didactic din învățământul general public beneficiază de o indemnizație unică în cuantum de 15% din salariul de funcție pentru fiecare an complet de activitate în domeniul educațional. Totodată, în Cod este specificat faptul că personalul didactic, științifico-didactic și științific nu vor putea presta servicii cu plată copiilor, elevilor, studenților cu care interacţionează direct la clasă sau în grupa academică în activitatea didactică.

Directorii – nu mai mult de două mandate

Candidații la postul de director de școală nu vor mai fi obligați să aibă experiență pedagogică și vor fi numiți prin concurs pe o perioadă limitată de 5 ani. Aceștia nu vor putea deține funcția mai mult de două mandate consecutiv. Rectorii, însă, vor fi aleși de adunarea generală a instituţiei şi nu prin senat cum este în prezent, iar mandatul va fi la fel, de 5 ani, și nu mai mult de două termene consecutiv.
Contractul de muncă cu directorii ar putea fi reziliat înainte de finisarea mandatului în cazul: comiterii încălcărilor financiare; nerespectării deontologiei profesionale; necorespunderi standardelor în vigoare a managementului promovat; încălcării drepturilor copiilor, elevilor, angajaţilor şi părinților; acordării repetate a calificativului „nesatisfăcător” în urma evaluării instituției, efectuate de către Inspectoratul Școlar Național.

Totodată, Codul Educației prevede finanţarea de la bugetul de stat a proiectelor de cercetare, creaţie artistică, sport, dezvoltare şi inovare ce se efectuează, exclusiv, pe bază de concurs. Dacă până acum banii pentru cercetare erau alocați Academiei de Științe, după adoptarea Codului orice instituție de învățământ superior va putea beneficia, pe bază de concurs, de finanțare.

Extinderea duratei învăţământului obligatoriu va costa în jur de 400 de milioane de lei anual. În perioada de schimbare a corpului didactic din instituţiile de învăţământ general, măsurile de susţinere a tinerilor specialişti vor necesita circa 61 de milioane de lei anual.

Opinia experților

Menționăm că, potrivit Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) care a efectuat expertiza proiectului Codului Educaţiei al Republicii Moldova din perspectiva drepturilor omului, proiectul nu conţine o analiză economico-financiară. „Or, promovarea unui proiect de lege fără o analiză economică, indică asupra faptului că se încearcă evitarea barierelor suplimentare în procesul de adoptare al legii, ceea ce nu aduce nici un beneficiu procesului de legiferare”, se arată în comunicatul de presă emis de CAPC.

Autorii expertizei consideră că, în linii generale, proiectul este conform jurisprudenței Curții Constituționale (CC), însă unele prevederi din proiect în redacţia actuală contravin constatărilor CC și trebuie revăzute.

„Proiectul este raliat la instrumentele internaționale, dar conține și unele carențe de ordin conceptual, tehnico-legislativ, precum și prevederi lacunare, confuze, contradictorii, discriminatorii. Astfel, de exemplu, autorul propune ca învățământul să fie obligatoriu până la vârsta de 18 ani, fiind inclus în învățământul obligatoriu învățământul liceal sau învăţământul profesional tehnic, însă în proiect nu sunt indicate consecinţele nerespectării acestor prevederi, existând riscul ca aceste prevederi să nu poată fi aplicate în practică. Totodată, vârsta de 18 ani urmează a fi revăzută. Nu sunt reglementate situațiile în care copiii merg la școală mai devreme de vârsta de 7 ani sau alte ipoteze, care duc la aceea ca un copil să finalizeze studiile liceale sau profesional tehnice la vârsta sub 18 ani”, consideră autorii expertizei.

Mai mult, potrivit CAPC articolele privind eliberarea directorului instituției de învățământ general din funcţie contravin normelor Codului Muncii și pot leza drepturile fundamentale ale unui angajat. În acest context ar putea apărea numeroase cazuri de restabilire a conducătorilor de către instanța de judecată pe acest motiv.

Proiectul Codului Educației urmează să fie pus în discuție în legislativ pentru aprobare în lectura a doua. Chiar dacă va fi aprobat anul acesta, o parte din prevederile Codului ar urma să fie puse în aplicare abia din 2016 sau 2018.

Un articol de: Ala Coica Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:40

 Premierul britanic Boris Johnson urmează să efectueze săptămâna viitoare vizite la Paris şi Berlin şi să fie primit de Emmanuel Macron şi Angela Merkel pentru a discuta despre Brexit, înaintea summitului G7, potrivit unor surse diplomatice, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:22

 Unul dintre inițiatorii legii privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist e Cristian Ghinea. L-am întrebat cum își explică faptul că fascismul e unanim condamnat, în schimb, în ceea ce privește comunismul, persistă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 16:20

 Proiectul Trans Adriatic Pipeline (TAP) era finalizat în proporţie de 88,8%, la sfârşitul lunii iulie, arată datele actualizate publicate pe site-ul consorţiului TAP AG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:28

Cinci angajați ai spitalului în care au fost tratate victimele accidentului nuclear de la Arhanghelsk au spus pentru Moscow Times că medicii care au lucrat direct cu pacienții au fost puși de agenți ai Serviciul Federal de Securitate să semneze acorduri de confidențialitate. Cei trei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 11:26

Specialiștii INML nu au putut identifica niciun profil ADN de pe oasele găsite în pădure, în cazul Caracal, deoarece erau într-o stare de calcinare excesivă, arată DIICOT. Procurorii au retrimis INML dispoziție de refacere a analizei. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 17 August 2019, ora: 11:22

Horoscopul zilei de 17 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 17 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 17 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 07:18

  13 ONG-uri din întreaga țară au solicitat Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională. Aceasta în contextul numirii celor doi judecători la Curtea Constituțională: Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 August 2019, ora: 06:42

 Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind urmată de premierul Maia Sandu. 59% dintre moldovenii care au participat nu au încredere in nimeni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:23

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Purcari Wineries raportează venituri de 88 mil.lei în S1/2019, în creştere cu 25% şi profit de 17 mil.lei, plus 7%

Grupul Purcari Wineries a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de 87,7 milioane lei, în creştere cu 25% şi un profit net de 17,1 milioane lei, cu 7% mai mare decât în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 14:18

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

PSD-ista Dăncilă, cu elicopterul în turneu electoral în Moldova, regiunea unde nu s-a construit niciun kilometru de autostradă

În turneu electoral în Moldova, ​​Viorica Dăncilă a venit cu elicopterul la Iași, precizând că pentru a putea ajunge în fiecare județ trebuie să apeleze și la acest mijloc de transport. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a precizat că elicopterul este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:28

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

Ministrul Transporturilor din România anunță că Autostrada Unirii va fi declarată obiectiv strategic de importanţă naţională

​Autostrada Marii Uniri, care face legătura între Târgu Mureş şi Iaşi, va fi declarată obiectiv de importanţă naţională, a anunţat vineri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, citat de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 13:18

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională, în componență deplină. Candidații desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus jurământul

Curtea Constituțională are componență deplină. Cei șase candidați desemnați de Guvern, Parlament și CSM au depus astăzi în plenul Parlamentului jurământul de investire, în fața președintelui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:46

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Cornelia Cozonac: Planul de intimidare a celor de la “Accente” a fost plămădit la Preşedinţie, la cererea lui Vladimir Ţurcanu

Despre Vladimir Ţurcanu, actualul ambasadorul al Republicii Moldova în Federaţia Rusă şi ex-ministru de interne, cei care îl cunosc bine spun că este un om foarte deştept, destul de abil, şi …carierist până în măduva oaselor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 11:38

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

CINE ESTE socialistul Vladimir Țurcan: salariu de bugetar, viață de lux și donații generoase la partid

Vladimir Țurcan, unul dintre cei mai longevivi deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, este numărul 20 pe lista socialiştilor pe circumscripţia naţională. Ţurcanu candidează şi pe circumscripția uninominală nr.8, Cantemir. El are la activ cinci mandate de deputat, cu o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:55

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Modificările privind reglementarea și accizarea produselor din tutun au fost publicate în Monitorul Oficial

Proiectul de lege ce stabilește reglementarea și accizarea produselor din tutun încălzit și a țigărilor obișnuite în mod egal a fost promulgat de președintele țării și publicat vineri, 16 august, în Monitorul Oficial. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:52

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Norvegienii au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniţei cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:44

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

BREAKING NEWS / Răsturnare de situație la CCM: Dodon îl retrage pe Pulbere și îl propune pe deputatul socialist Vladmir Țurcan

PPDA-ul lui Năstase ar fi acceptat ca Dumitru Pulbere să fie judecător la CC, dar PAS-ul Maiei Sandu s-a opus și socialiștii au fost astfel forțați să vină cu o altă candidatură.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 10:13

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

Vlad Țurcanu: Pielea rea și răpănoasă

 Propunerea lui Igor Dodon privind instituirea în Republica Moldova a unui moratoriu pe teme geopolitice s-a dovedit până la urmă un bluff ordinar. Oferta sa era adresată partidelor pro-europene, cu care socialistul s-a arătat dispus să coabiteze în condiții care să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:34

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

ACUM caută justificări pentru menținerea PSRM la putere

Deputatul Blocului ACUM, Dinu Plîngău, susține că, deși fracțiunea pe care o reprezintă și PSRM au poziții diferite, deosebirile dintre abordările acestora nu-s chiar atât de mari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:22

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Sturza îi răspunde lui Voicu: Uită cum colegii lui socialiști protestau în fața Centrului de Informare NATO, cerând lichidarea Armatei Naționale

Eugen Sturza a venit cu o reacție după ce ieri ministrul Apărării, Pavel Voicu, a afirmat că au avut loc mai multe ilegalități în perioada când acesta conducea instituția.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:17

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Azi se va decide dacă prețul la energie electrică va crește sau nu

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică se întrunește astăzi în ședință urmând să aprobe noile tarife la energia electrică livrată populației, dar și la serviciile de apă și canalizare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:15

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Dodon ar vrea ca băncile „transnistrene” să fie integrate în sistemul bancar al R. Moldova

Liderii separatiști de la Tirsapol cer Chișinăului rezolvarea problemelor băncilor transnistrene, care sunt în afara legii. Declarații a fost făcută de către Igor Dodon în cadrul „Ediției Speciale” de la postul public Moldova 1, informează deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 August 2019, ora: 09:14

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere după ce a condus cu 112 kilometri la oră în localitate

Fostul principe Nicolae a rămas fără permis de conducere pentru 90 de zile, după ce a circulat cu 112 kilometri la oră în localitatea Băiculeşti, judeţul Argeş, transmite News.ro

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)