Actualitate

Ce ne aşteaptă pe 26 august?

 La 10 august, zeci de mii de români au protestat la București, cerând guvernului să demisioneze. Manifestația pașnică a degenerat în acțiuni violente, în urma cărora zeci de oameni au ajuns la spital . La 26 august, și partidele de opoziție de la Chișinău anunță un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). TIMPUL a discutat cu organizatorii protestului, analiștii politici și reprezentanții partidului de guvernământ despre posibilitatea repetării unui scenariu similar celui din România.

Andrei Năstase, liderul PPDA, s-a arătat îngrozit de scenele de violență petrecute la București. El a condamnat intervenția instituțiilor statului împotriva românilor pașnici, care au venit să protesteze în Piața Victoriei, calificând aceste acțiuni drept „o execuție publică a democrației, de către o guvernare profund antieuropeană”. De asemenea, liderul PPDA a făcut un apel pentru mobilizare maximă a moldovenilor la protestul din 26 august. „E de datoria noastră să ne apărăm țara în mod pașnic și civilizat. Programul nostru e simplu: abrogarea legilor votului mixt, abrogarea amnistiei fiscale, anchetarea si recuperarea miliardului furat, validarea mandatului primarului ales al Chișinăului”, a scris Năstase pe o rețea de socializare.

În opinia primarului ales, unica persoană interesată de producerea violențelor în cadrul protestului de duminică ar fi liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

Opoziția speră că protestul va fi pașnic

Și Viorel Cibotaru, președintele PLDM, afirmă că se pregătește un protest pașnic, unde nu poate fi admisă încălcarea legislației. Totuși, liderul liberal-democrat admite că, în PMAN, ar putea fi aduși provocatori, după cum s-a întâmplat în România, dar consideră că acest fapt ar trebui să fie supravegheat de organele de drept. „Guvernarea folosește aceste metode, inclusiv atunci când îl utilizează pe Șor sau alte organizații. De aceea, n-am niciun fel de dubiu că guvernarea va face toate prostiile posibile care au fost în România, la Bruxelles sau în Africa. Noi am văzut că polițiștii nu sunt gata să apere protestatarii pașnici. Și de mai multe ori ne-am convins că anume organele de drept provoacă anumite situații și joacă de partea politicului. Anume din aceste considerente oamenii și ies la proteste”, conchide Cibotaru.

Virgil Pâslariuc, membru al Biroului Permanent Național al PAS, speră că protestul se va rezuma la manifestări pașnice. „Noi am demonstrat până acum că toate protestele au fost pașnice, civilizate și bine organizate, iar asta depinde de modul în care vor acționa autoritățile. Credem că până la urmă rațiunea va triumfa și nu se va ajunge la anumite excese. Nu putem face prognoze, dar este evident că tensiunea în societate atinge cote tot mai mari, temperatura politică crește, mai ales, că ne apropiem de aceste alegeri, care vor fi cruciale. Autoritățile noastre au rupt orice formă de dialog cu societatea și acționează prin legi adoptate rapid. Din această cauză, orice este posibil. Din păcate, guvernarea nu lasă societății altă formă prin care să-și arate nemulțumirea decât protestele”, punctează Virgil Pâslariuc.

Cinci posibile scenarii

Igor Boțan, directorul executiv al ADEPT, se așteaptă ca cetățenii să respecte tradiția și să protesteze pașnic. „Acest protest este mai degrabă un test care verifică receptivitatea oamenilor la apelul organizatorilor. Din 2015, avem o serie de manifestări și nu cred că s-a profilat un alt fel de impact decât acesta”, afirmă analistul. În viziunea sa, există câteva deosebiri fundamentale între protestele din România și cele din R. Moldova. „În R. Moldova, protestele au organizatori care sunt responsabili de mesajele oficiale și de comportamentul celor care dau curs invitației. În România s-a încetățenit o altă practică: nu există organizatori care să-și asume responsabilitatea și se înregistrează un grad sporit de spontaneitate. În cazul protestului de la București, au fost grupuri de provocatori care nu ascultau de nimeni. În cazul nostru, după 7 aprilie, de obicei, protestele au organizatori care încă de la bun început se adresează lumii cu mesaje foarte clare de a nu da curs provocărilor”, explică Igor Boțan.

La rândul său, analistul politic Igor Volnițchi evidențiază cinci scenarii după care ar putea să se desfășoare manifestația din 26 august. De exemplu, protestul poate fi unul de amploare, dar să decurgă pașnic, ceea ce „va mobiliza opoziția proeuropeană și o va determina să abordeze cu mai multă fermitate următoarele alegeri parlamentare”. Scenariul doi anticipează un protest pașnic şi mic ca amploare, care ar fi mai degrabă favorabil guvernării, pentru că electoratul proeuropean s-ar putea simți demoralizat, ceea ce ar putea spori apatia politică electorală în această tabără. În al treilea caz, atenționează Volnițchi, indiferent de amploare, protestul poate degenera la un moment dat în violențe. „Trebuie să admitem acest lucru, cel puțin, teoretic și nu neapărat protestatarii, cei din opoziția proeuropeană ar fi interesați de așa ceva. Cunoaștem o mulțime de cazuri când, în rândul protestatarilor, sunt infiltrați provocatori. De aceea, organizatorii trebuie să fie atenți să nu admită acest lucru”, susţine analistul politic. Al patrulea scenariu prevede ca, indiferent de amploarea protestului, opoziția să demareze manifestații non-stop, instalând un orășel de corturi în centrul Capitalei. „Un ultim scenariu ar fi trecerea la noi acțiuni de nesupunere civilă, fapt pe care unii reprezentanţi ai PPDA nu-l excludeau anterior”, încheie Igor Volnițchi.

„Ar putea exista provocatori care să incite spiritele”

În aceeași ordine de idei, Ion Tăbârță, expert IDIS „Viitorul”, nu exclude că scenariul de la Bucureşti ar putea să se repete la Chișinău. „Nimeni nu credea în posibile violențe nici în aprilie 2009 și, totuși, acestea au avut loc. De aceea, la 26 august, nu este exclus să existe niște scenarii dinainte pregătite, iar anumiți instigatori și grupuri organizate să incite spiritele”, adaugă expertul.

Mai mult, el este de părere că, în funcție de amploarea protestului, va fi determinată dinamica toamnei politice din R. Moldova. „În funcție de mesajele transmise, de presiunea politică din partea opoziției asupra puterii, se va determina într-o măsură considerabilă această toamnă politică, cu caracter electoral. Desigur că guvernarea va face tot posibilul pentru a diminua amploarea manifestației prin diferite modalități. Probabil vor fi distorsionări și manipulări ale mesajelor transmise. Guvernarea deja ia anumite măsuri pentru a scădea prezența la protest. De exemplu, cele nouă zile de odihnă legate de sărbătorile naționale la fel reprezintă o tentativă de a scădea numărul participanților. Dacă în alți ani se mergea pe organizarea unor concerte, acum vedem că se recurge la zilele de odihnă”, este de părere Tâbârță.

„Protestele vor fi pașnice, dacă opoziția nu va avea interes ascuns”

Sergiu Sârbu, deputat PD, i-a felicitat pentru imaginația bogată pe analiștii politici, care susțin că Guvernul va acorda zile libere bugetarilor cu scopul de a-i împiedica să meargă la protestul din 26 august. „Straniu, ce ar putea împiedica un om care are zi liberă să meargă la o manifestație? Din contră, această decizie ar putea mobiliza prezenta cetățenilor la protest. În fiecare an, Guvernul aprobă astfel de decizii cu ocazia anumitor sărbători și nu cred că de această dată cetățenii trebuie să fie ostaticii unor interese politice și să fie privați de această minivacanță”, a adăugat Sergiu Sârbu.

Reprezentatul PD mai spune că acuzațiile opoziției la adresa guvernării sunt politice și nu au avut niciodată un substrat probatoriu. „Începând cu anul 2015, au avut loc multe proteste ale opoziției care au fost pașnice și în conformitate cu prevederile legale. Astfel, autoritățile au demonstrat că pot asigura ordinea publică în cadrul manifestațiilor pașnice și nimeni nu este cointeresat ca acestea să degenereze în violențe. Acuzații în cauză sunt puțin ridicole și trădează disperarea unor lideri din opoziție care, din lipsă de argumente, încearcă să născocească probleme inexistente. Noi respectăm dreptul partidelor de opoziție la liberă întrunire și dreptul la exprimare. De asemenea, este dreptul lor să protesteze pașnic și să-și promoveze mesajele politice, dar să nu încerce să pună propriile insuccese și frustrări pe seama Partidului Democrat”, susține Sârbu.

Deputatul democrat ne-a dat asigurări că, dacă organizatorii nu au intenția de a provoca violențe, atunci manifestațiile vor fi pașnice.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *