Opoziția susține că guvernarea ar putea provoca anumite altercații, iar guvernarea crede că liderii opoziției ar avea un scop ascuns
La 10 august, zeci de mii de români au protestat la București, cerând guvernului să demisioneze. Manifestația pașnică a degenerat în acțiuni violente, în urma cărora zeci de oameni au ajuns la spital . La 26 august, și partidele de opoziție de la Chișinău anunță un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). TIMPUL a discutat cu organizatorii protestului, analiștii politici și reprezentanții partidului de guvernământ despre posibilitatea repetării unui scenariu similar celui din România.
Andrei Năstase, liderul PPDA, s-a arătat îngrozit de scenele de violență petrecute la București. El a condamnat intervenția instituțiilor statului împotriva românilor pașnici, care au venit să protesteze în Piața Victoriei, calificând aceste acțiuni drept „o execuție publică a democrației, de către o guvernare profund antieuropeană”. De asemenea, liderul PPDA a făcut un apel pentru mobilizare maximă a moldovenilor la protestul din 26 august. „E de datoria noastră să ne apărăm țara în mod pașnic și civilizat. Programul nostru e simplu: abrogarea legilor votului mixt, abrogarea amnistiei fiscale, anchetarea si recuperarea miliardului furat, validarea mandatului primarului ales al Chișinăului”, a scris Năstase pe o rețea de socializare.
În opinia primarului ales, unica persoană interesată de producerea violențelor în cadrul protestului de duminică ar fi liderul PD, Vladimir Plahotniuc.
Virgil Pâslariuc, membru al Biroului Permanent Național al PAS, speră că protestul se va rezuma la manifestări pașnice. „Noi am demonstrat până acum că toate protestele au fost pașnice, civilizate și bine organizate, iar asta depinde de modul în care vor acționa autoritățile. Credem că până la urmă rațiunea va triumfa și nu se va ajunge la anumite excese. Nu putem face prognoze, dar este evident că tensiunea în societate atinge cote tot mai mari, temperatura politică crește, mai ales, că ne apropiem de aceste alegeri, care vor fi cruciale. Autoritățile noastre au rupt orice formă de dialog cu societatea și acționează prin legi adoptate rapid. Din această cauză, orice este posibil. Din păcate, guvernarea nu lasă societății altă formă prin care să-și arate nemulțumirea decât protestele”, punctează Virgil Pâslariuc.
La rândul său, analistul politic Igor Volnițchi evidențiază cinci scenarii după care ar putea să se desfășoare manifestația din 26 august. De exemplu, protestul poate fi unul de amploare, dar să decurgă pașnic, ceea ce „va mobiliza opoziția proeuropeană și o va determina să abordeze cu mai multă fermitate următoarele alegeri parlamentare”. Scenariul doi anticipează un protest pașnic şi mic ca amploare, care ar fi mai degrabă favorabil guvernării, pentru că electoratul proeuropean s-ar putea simți demoralizat, ceea ce ar putea spori apatia politică electorală în această tabără. În al treilea caz, atenționează Volnițchi, indiferent de amploare, protestul poate degenera la un moment dat în violențe. „Trebuie să admitem acest lucru, cel puțin, teoretic și nu neapărat protestatarii, cei din opoziția proeuropeană ar fi interesați de așa ceva. Cunoaștem o mulțime de cazuri când, în rândul protestatarilor, sunt infiltrați provocatori. De aceea, organizatorii trebuie să fie atenți să nu admită acest lucru”, susţine analistul politic. Al patrulea scenariu prevede ca, indiferent de amploarea protestului, opoziția să demareze manifestații non-stop, instalând un orășel de corturi în centrul Capitalei. „Un ultim scenariu ar fi trecerea la noi acțiuni de nesupunere civilă, fapt pe care unii reprezentanţi ai PPDA nu-l excludeau anterior”, încheie Igor Volnițchi.
Mai mult, el este de părere că, în funcție de amploarea protestului, va fi determinată dinamica toamnei politice din R. Moldova. „În funcție de mesajele transmise, de presiunea politică din partea opoziției asupra puterii, se va determina într-o măsură considerabilă această toamnă politică, cu caracter electoral. Desigur că guvernarea va face tot posibilul pentru a diminua amploarea manifestației prin diferite modalități. Probabil vor fi distorsionări și manipulări ale mesajelor transmise. Guvernarea deja ia anumite măsuri pentru a scădea prezența la protest. De exemplu, cele nouă zile de odihnă legate de sărbătorile naționale la fel reprezintă o tentativă de a scădea numărul participanților. Dacă în alți ani se mergea pe organizarea unor concerte, acum vedem că se recurge la zilele de odihnă”, este de părere Tâbârță.
Reprezentatul PD mai spune că acuzațiile opoziției la adresa guvernării sunt politice și nu au avut niciodată un substrat probatoriu. „Începând cu anul 2015, au avut loc multe proteste ale opoziției care au fost pașnice și în conformitate cu prevederile legale. Astfel, autoritățile au demonstrat că pot asigura ordinea publică în cadrul manifestațiilor pașnice și nimeni nu este cointeresat ca acestea să degenereze în violențe. Acuzații în cauză sunt puțin ridicole și trădează disperarea unor lideri din opoziție care, din lipsă de argumente, încearcă să născocească probleme inexistente. Noi respectăm dreptul partidelor de opoziție la liberă întrunire și dreptul la exprimare. De asemenea, este dreptul lor să protesteze pașnic și să-și promoveze mesajele politice, dar să nu încerce să pună propriile insuccese și frustrări pe seama Partidului Democrat”, susține Sârbu.
Deputatul democrat ne-a dat asigurări că, dacă organizatorii nu au intenția de a provoca violențe, atunci manifestațiile vor fi pașnice.
|
Astăzi se împlinesc 171 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, unul dintre cei mai importanţi poeţi din istoria României. Fotografiile cu el pot fi numărate pe degetele unei singure mâini.
( ) Citeşte tot articolulSfinţii Cuvioşi Pavel Tebeul şi Ioan Colibaşu sunt pomeniţi în Biserica Ortodoxă la 15 ianuarie, transmite realitatea.ro. Sfântul Pavel a trăit în timpul împăraţilor romani Deciu (250-253) şi Valerian (253-260), prigonitori ai creştinilor.
( ) Citeşte tot articolulVineri, 15 ianuarie, vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică scăzută. Vântul va sufla din nord-vest, de la slab până la moderat.
( ) Citeşte tot articolulBerbec Orice aspect al sănătății care te îngrijorează poate fi remediat ușor, mai ales dacă ai grijă de ține și tratezi preventiv. Din punct de vedere financiar poți realiza un progres, iar asta te poate mulțumi.
( ) Citeşte tot articolulPreședintele Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 18-19 ianuarie. Acolo se va întâlni cu mai mulți oficiali europeni.
( ) Citeşte tot articolulEste un spectacol despre acceptarea istoriei, o istorie pe care mulți vor s-o șteargă cu radiera, de parca nu ar fi existat. Momentul în care acceptăm ceea ce a fost și cine suntem, este momentul în care începe vindecarea noastră. Spectacolul descrie existența unor oameni...
( ) Citeşte tot articolulInstanța supremă din Coreea de Sud a menținut o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru fostul președinte Park Geun-hye, pentru implicarea sa într-un vast scandal de corupție care a dus și la înlăturarea ei din funcție, informează BBC. Park a fost condamnată...
( ) Citeşte tot articolulFructele uscate sunt ideale ca gustare, dar cât sunt ele de sănătoase, când ar trebui să le evităm și cum pot înlocui fructele proaspete? Auzim deseori că este foarte important să mâncăm fructe și legume, iar în acest context o să vorbim despre fructele...
( ) Citeşte tot articolulCare sunt cele mai bune și cele mai rele predicții ale zodiacului pentru iarna pentru cele 12 semne ale zodiacului? Ce va aduce această iarnă pentru semnele de foc (Berbec, Leu, Săgetător), pentru cele de pământ (Taur, Fecioară, Capricorn), pentru cele de aer (Gemeni, Balanță,...
( ) Citeşte tot articolul