Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:00
Abonamente

Cultură 9 Decembrie 2013, ora 07:15

Ce ne dorim să obținem prin educație?

Marime Font

Motto: Capacitatea omului de a face opțiune profesor universitar nu este opțională, ci congenitală
 

Omul este unica ființă dotată cu capacitatea de a face opțiune, fapt care îl determină să formuleze pentru fiecare acțiune unul sau câteva obiective. Idealul, scopul și obiectivele educaționale predetermină valoarea și calitatea educației.Deoarece educația este realizată prin acțiunea concertantă a patru factori – familia, societatea, școala (învățământul) și însuși educatul, și formularea scopului și obiectivelor educației ar trebui să reprezinte demersurile pentru finalitățile educației ale celor patru factori educaționali.
Formularea scopului și obiectivelor educației ar trebui, de asemenea, să ia în considerare unitatea triadică a ființei umane de ființă biologică, ființă intelectuală și ființă spirituală.
Un al treilea temei pentru teleologia educației sunt raporturile fundamentale ale omului care-l definesc anume ca ființă umană: om-natură, om-societate, om-cultură.
Deoarece educația nu proiectează doar, prin educați, o nouă lume, mai bună, ci și depășește/elimină relele prezentei lumi, un temei pentru formularea scopului, obiectivelor și finalităților educației este soluționarea crizelor care definesc omul și societatea moldovenească de azi.
Idealul uman al contemporaneității este libertatea umană, înțeleasă nu doar ca libertate socială, ci și ca libertatea de a deveni și a fi în propria ființă.
Idealul educațional al contemporaneității se definește ca libertate a celui educat de a deveni în propria ființă.
Idealul educațional al moldovenilor poate fi definit drept libertatea de a redeveni în propria lor ființă națională, socială și moral-spirituală.
În acest temei, capitolul din Codul educației cu privire la teleologia și finalitățile educației ar putea să aibă următorul conținut:

Capitolul ... TELEOLOGIA ȘI FINALITĂŢILE EDUCAŢIEI
Articolul ... Scopul educațional
(1) Scopul educației în Republica Moldova este formarea personalității libere – idealul uman al contemporaneității.
(2) Omul liber al contemporaneității integrează libertatea formării sale ca ființă național-universală irepetabilă cu demersul și activitatea pentru libertatea tuturor membrilor comunității locale-naționale-regionale (europene) și mondiale, în raport cu sine, cu natura și cu societatea, și democratizarea societății moderne.


Articolul ... Obiectivele generale ale educației în Republica Moldova:
(1) Valorificarea, păstrarea și dezvoltarea tezaurului cultural-spiritual național autohton.
(2) Familiarizarea cu valorile științifice, artistice și religioase fundamentale ale omenirii.
(3) Diminuarea/eliminarea crizelor de identitate și de proprietate ale populației.
(4) Formarea la educați a viziunii național-europene asupra omului, culturii, societății și statului democratic.
(5) Formarea-dezvoltarea unui sistem de trebuințe și competențe:
a) de comunicare eficientă în limba română și/sau în limba maternă;
b) de cultivare continuă a limbii române vorbite și scrise;
c) de comunicare uzuală/profesională în limba engleză și în o doua limbă străină de circulaţie internaţională, la alegere;
d) intelectuale și de activitate științifică;
e) de lectură uzuală și literar-artistică;
f) de receptare adecvată a operelor muzicale, de artă plastică, dramatice și cinematografice;
g) de dezvoltare fizică și igieno-sanitară;
h) digitale și tehnologice;
i) de învăţare pe parcursul întregii vieţi.
(6) Formarea-dezvoltarea unor trăsături, comportamente, aptitudini și viziuni asupra omului, a lumii și a propriei ființe în domeniile:
a) comunicativ-lingvistic;
b) psihofiziologic și sano-igienic;
c) intelectual-științific;
d) ecologic;
e) artistic-estetic;
f) moral-spiritual (religios);
g) digital-tehnologic.
(7) Dezvoltarea fizică a educaților, formarea la educați a culturii fizice și a culturii sănătății.
(8) Dezvoltarea intelectuală și formarea culturii intelectuale.
(9) Informarea asupra istoriei naționale și celei universale și formarea gândirii istorice și a viziunii istorice asupra societății umane.
(10) Formarea unei culturi artistic-estetice suficiente dezvoltării ulterioare în mod individual a acesteia: a cititorului cult de literatură, a receptorului de opere muzicale autentice, a contemplatorului de opere de artă plastică, a spectatorului de teatru și cinema.
(11) Formarea-dezvoltarea culturii ecologice.
(12) Formarea culturii digital-tehnologice.
(13) Inițierea, la alegere, în principiile fundamentale ale dogmei religioase confesate.
(14) Obiectivele generale ale formării inițiale într-o meserie în învățământul profesional secundar sunt stabilite de Ministerul Educației și Cercetării.
(15) Obiectivele generale ale formării inițiale într-o profesie în învățământul universitar sunt stabilite de către universități, în baza Cadrului Național al Calificărilor.

Articolul ... Finalităţile educaţiei
(1) Educația în învățământul formal-informal se va finaliza cu o personalitate liberă, dezvoltată fizic, intelectual și spiritual, în conformitate cu demersurile familiei, societății, educației propriu-zise și cu cel individual.
(2) În domeniul culturii fizice educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini, comportamente și viziune pragmatic-științifică de dezvoltare a corpului și de îngrijire a acestuia.
(3) În domeniul intelectual educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini și comportamente de activitate intelectuală și științifică; viziuni științifice asupra omului, naturii, societății și culturii și asupra propriei ființe.
(4) În domeniul spiritual educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini și comportamente de activitate artistic-estetică și moral-spirituală; viziuni artistic-estetice și moral-spirituale (religioase) asupra omului, naturii, societății și culturii și asupra propriei ființe.
(5) În domeniul social educatul va poseda identitate națională și social-politică distinctă.
(6) Educatul va poseda sisteme de trebuințe-competențe-trăsături-comportamente și viziuni generale și profesionale în domeniile:
a) comunicativ-lingvistic;
b) psihofiziologic și sano-igienic;
c) intelectual-științific, social-politic și de drept;
d) ecologic;
e) artistic-estetic;
f) moral-spiritual (religios);
g) digital-tehnologic.
(7) Educaţii vor demonstra atitudini față de:
a) valorile național-universale însușite;
b) comunitatea locală și cea națională, față de societatea moldovenească, democrație și statul Republica Moldova;
c) vectorul european de dezvoltare a societății moldovenești și a țării;
d) natura și problemele ecologice ale țării și ale lumii;
e) propria ființă fizică-intelectuală-spirituală.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:59

Fostul director de știri de la Jurnal TV, Gabriel Călin, care de mai mult timp muncește în calitate de șofer de camion în Statele Unite, i-a făcut o ofertă liderului PPDA, Andrei Năstase, care s-a plâns că salariul de deputat este prea mic și nu-i ajunge pentru nimic....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 15:56

În spatele PPDA-ului condus de Andrei Năstase stă oligarhul condamnat Victor Ţopa, care a fugit la Frankfurt după ce a fost condamnat pentru atacul raider asupra Victoriabank. Este punctul de vedere exprimat de preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, exprimat în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 12:07

Air Moldova este una din companiile aviatice din întreaga lume în care Uniunea Europeană are încredere. Agenția de Siguranță Aeronautică Europeană a certificat Air Moldova ca fiind în conformitate cu standardele sale, ceea ce îi permite să efectueze fără...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 09:50

Deputații fracțiunii PDM vor dona salariile pe care le-au primit de la Parlament pentru luna martie. Anunțul, a fost făcut de lideru fracțiunii, Pavel Filip, într-o postare pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:57

PROGNOZA METEO /// Azi vor mai cădea ploi izolat, însă, sfârşitul săptămânii ne va readuce soarele. Câte grade vor fi

Mâine vor cădea ploi doar izolat. Vântul va sufla din Nord-Est, slab, iar presiunea atmosferică va fi ridicată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:07

(FOTO) Mercenar în Ucraina /// Un bărbat din Taraclia a fost reţinut de SIS

(FOTO) Mercenar în Ucraina /// Un bărbat din Taraclia a fost reţinut de SIS

Un bărbat a fost retinut în aceasta seară de ofiţerii SIS pe Aeroportul din Chişinău. Potrivit surselor publika.md, acesta ar fi un mercenar, care lupta în Estul Ucrainei. Banuitul a fost escortat la PCCOCS. Mercenarul de 32 de ani este originar din Taraclia şi este fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:06

TRAGEDIE /// Cel puțin 29 de turiști străini au murit într-un accident în Madeira (VIDEO)

Cel puţin 29 de turişti germani, 11 bărbaţi şi 18 femei, şi-au pierdut viaţa miercuri într-un accident rutier petrecut pe insula portugheză Madeira, informează agenţiile de presă internaţionale, scrie Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 07:01

CAZ BIZAR /// Patru oameni răniţi de fulger în Atena, pe Acropole. “O furtună neobişnuită”

CAZ BIZAR /// Patru oameni răniţi de fulger în Atena, pe Acropole. “O furtună neobişnuită”

Incident neobişnuit în cea mai vizitată zonă turistică din capitala Greciei, 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:57

Deutsche Bank se pregătește de procese și amenzi imense pentru SPĂLAREA BANILOR din Rusia

Deutsche Bank AG, cea mai mare bancă din Germania, se așteaptă la amenzi, procese și posibila urmărire penală a conducerii superioare pentru rolul său în schema de spălare a banilor clienților ruși în valoare de până la 20 miliarde de dolari, scrie The Guardian, care...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Aprilie 2019, ora: 06:53

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 APRILIE 2019. BALANȚELE POT INTRA ÎN CONFLICTE CU CEI DIN JUR

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 18 APRILIE 2019. BALANȚELE POT INTRA ÎN CONFLICTE CU CEI DIN JUR

Horoscopul zilei de 18 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 18 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 18...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:16

Această plantă este ucigaşă! Se vinde la toate florăriile

Această plantă este ucigaşă! Se vinde la toate florăriile

Narcisele se vând în această perioadă a anului în toate florăriile din România. Puţin ştiu cât de periculoasă este. Bulbii sunt foarte toxici, dozele peste 10 g pot fi letale.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Aprilie 2019, ora: 06:13

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

 La mesele din perioada Paştelui, alături de ouăle fierte, toată lumea pune şi platouri cu legume. Cea mai populară este ceapa verde. Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci ouă fierte cu ceapă verde

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 06:12

Dacia a cucerit Europa, de la începutul anului. Vânzările grupului Renault, care deține marca românească, pe creștere, în timp ce restul marilor producători scad

Dacia a cucerit Europa, de la începutul anului. Vânzările grupului Renault, care deține marca românească, pe creștere, în timp ce restul marilor producători scad

Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în martie un avans de 21,6% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,7% în perioada similară din 2018.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)