Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Cultură 9 Decembrie 2013, ora 07:15

Ce ne dorim să obținem prin educație?

Marime Font

Motto: Capacitatea omului de a face opțiune profesor universitar nu este opțională, ci congenitală
 

Omul este unica ființă dotată cu capacitatea de a face opțiune, fapt care îl determină să formuleze pentru fiecare acțiune unul sau câteva obiective. Idealul, scopul și obiectivele educaționale predetermină valoarea și calitatea educației.Deoarece educația este realizată prin acțiunea concertantă a patru factori – familia, societatea, școala (învățământul) și însuși educatul, și formularea scopului și obiectivelor educației ar trebui să reprezinte demersurile pentru finalitățile educației ale celor patru factori educaționali.
Formularea scopului și obiectivelor educației ar trebui, de asemenea, să ia în considerare unitatea triadică a ființei umane de ființă biologică, ființă intelectuală și ființă spirituală.
Un al treilea temei pentru teleologia educației sunt raporturile fundamentale ale omului care-l definesc anume ca ființă umană: om-natură, om-societate, om-cultură.
Deoarece educația nu proiectează doar, prin educați, o nouă lume, mai bună, ci și depășește/elimină relele prezentei lumi, un temei pentru formularea scopului, obiectivelor și finalităților educației este soluționarea crizelor care definesc omul și societatea moldovenească de azi.
Idealul uman al contemporaneității este libertatea umană, înțeleasă nu doar ca libertate socială, ci și ca libertatea de a deveni și a fi în propria ființă.
Idealul educațional al contemporaneității se definește ca libertate a celui educat de a deveni în propria ființă.
Idealul educațional al moldovenilor poate fi definit drept libertatea de a redeveni în propria lor ființă națională, socială și moral-spirituală.
În acest temei, capitolul din Codul educației cu privire la teleologia și finalitățile educației ar putea să aibă următorul conținut:

Capitolul ... TELEOLOGIA ȘI FINALITĂŢILE EDUCAŢIEI
Articolul ... Scopul educațional
(1) Scopul educației în Republica Moldova este formarea personalității libere – idealul uman al contemporaneității.
(2) Omul liber al contemporaneității integrează libertatea formării sale ca ființă național-universală irepetabilă cu demersul și activitatea pentru libertatea tuturor membrilor comunității locale-naționale-regionale (europene) și mondiale, în raport cu sine, cu natura și cu societatea, și democratizarea societății moderne.


Articolul ... Obiectivele generale ale educației în Republica Moldova:
(1) Valorificarea, păstrarea și dezvoltarea tezaurului cultural-spiritual național autohton.
(2) Familiarizarea cu valorile științifice, artistice și religioase fundamentale ale omenirii.
(3) Diminuarea/eliminarea crizelor de identitate și de proprietate ale populației.
(4) Formarea la educați a viziunii național-europene asupra omului, culturii, societății și statului democratic.
(5) Formarea-dezvoltarea unui sistem de trebuințe și competențe:
a) de comunicare eficientă în limba română și/sau în limba maternă;
b) de cultivare continuă a limbii române vorbite și scrise;
c) de comunicare uzuală/profesională în limba engleză și în o doua limbă străină de circulaţie internaţională, la alegere;
d) intelectuale și de activitate științifică;
e) de lectură uzuală și literar-artistică;
f) de receptare adecvată a operelor muzicale, de artă plastică, dramatice și cinematografice;
g) de dezvoltare fizică și igieno-sanitară;
h) digitale și tehnologice;
i) de învăţare pe parcursul întregii vieţi.
(6) Formarea-dezvoltarea unor trăsături, comportamente, aptitudini și viziuni asupra omului, a lumii și a propriei ființe în domeniile:
a) comunicativ-lingvistic;
b) psihofiziologic și sano-igienic;
c) intelectual-științific;
d) ecologic;
e) artistic-estetic;
f) moral-spiritual (religios);
g) digital-tehnologic.
(7) Dezvoltarea fizică a educaților, formarea la educați a culturii fizice și a culturii sănătății.
(8) Dezvoltarea intelectuală și formarea culturii intelectuale.
(9) Informarea asupra istoriei naționale și celei universale și formarea gândirii istorice și a viziunii istorice asupra societății umane.
(10) Formarea unei culturi artistic-estetice suficiente dezvoltării ulterioare în mod individual a acesteia: a cititorului cult de literatură, a receptorului de opere muzicale autentice, a contemplatorului de opere de artă plastică, a spectatorului de teatru și cinema.
(11) Formarea-dezvoltarea culturii ecologice.
(12) Formarea culturii digital-tehnologice.
(13) Inițierea, la alegere, în principiile fundamentale ale dogmei religioase confesate.
(14) Obiectivele generale ale formării inițiale într-o meserie în învățământul profesional secundar sunt stabilite de Ministerul Educației și Cercetării.
(15) Obiectivele generale ale formării inițiale într-o profesie în învățământul universitar sunt stabilite de către universități, în baza Cadrului Național al Calificărilor.

Articolul ... Finalităţile educaţiei
(1) Educația în învățământul formal-informal se va finaliza cu o personalitate liberă, dezvoltată fizic, intelectual și spiritual, în conformitate cu demersurile familiei, societății, educației propriu-zise și cu cel individual.
(2) În domeniul culturii fizice educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini, comportamente și viziune pragmatic-științifică de dezvoltare a corpului și de îngrijire a acestuia.
(3) În domeniul intelectual educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini și comportamente de activitate intelectuală și științifică; viziuni științifice asupra omului, naturii, societății și culturii și asupra propriei ființe.
(4) În domeniul spiritual educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini și comportamente de activitate artistic-estetică și moral-spirituală; viziuni artistic-estetice și moral-spirituale (religioase) asupra omului, naturii, societății și culturii și asupra propriei ființe.
(5) În domeniul social educatul va poseda identitate națională și social-politică distinctă.
(6) Educatul va poseda sisteme de trebuințe-competențe-trăsături-comportamente și viziuni generale și profesionale în domeniile:
a) comunicativ-lingvistic;
b) psihofiziologic și sano-igienic;
c) intelectual-științific, social-politic și de drept;
d) ecologic;
e) artistic-estetic;
f) moral-spiritual (religios);
g) digital-tehnologic.
(7) Educaţii vor demonstra atitudini față de:
a) valorile național-universale însușite;
b) comunitatea locală și cea națională, față de societatea moldovenească, democrație și statul Republica Moldova;
c) vectorul european de dezvoltare a societății moldovenești și a țării;
d) natura și problemele ecologice ale țării și ale lumii;
e) propria ființă fizică-intelectuală-spirituală.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)