Astăzi 14 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 13 Noiembrie 2018
Abonamente

Cultură 9 Decembrie 2013, ora 07:15

Ce ne dorim să obținem prin educație?

Marime Font

Motto: Capacitatea omului de a face opțiune profesor universitar nu este opțională, ci congenitală
 

Omul este unica ființă dotată cu capacitatea de a face opțiune, fapt care îl determină să formuleze pentru fiecare acțiune unul sau câteva obiective. Idealul, scopul și obiectivele educaționale predetermină valoarea și calitatea educației.Deoarece educația este realizată prin acțiunea concertantă a patru factori – familia, societatea, școala (învățământul) și însuși educatul, și formularea scopului și obiectivelor educației ar trebui să reprezinte demersurile pentru finalitățile educației ale celor patru factori educaționali.
Formularea scopului și obiectivelor educației ar trebui, de asemenea, să ia în considerare unitatea triadică a ființei umane de ființă biologică, ființă intelectuală și ființă spirituală.
Un al treilea temei pentru teleologia educației sunt raporturile fundamentale ale omului care-l definesc anume ca ființă umană: om-natură, om-societate, om-cultură.
Deoarece educația nu proiectează doar, prin educați, o nouă lume, mai bună, ci și depășește/elimină relele prezentei lumi, un temei pentru formularea scopului, obiectivelor și finalităților educației este soluționarea crizelor care definesc omul și societatea moldovenească de azi.
Idealul uman al contemporaneității este libertatea umană, înțeleasă nu doar ca libertate socială, ci și ca libertatea de a deveni și a fi în propria ființă.
Idealul educațional al contemporaneității se definește ca libertate a celui educat de a deveni în propria ființă.
Idealul educațional al moldovenilor poate fi definit drept libertatea de a redeveni în propria lor ființă națională, socială și moral-spirituală.
În acest temei, capitolul din Codul educației cu privire la teleologia și finalitățile educației ar putea să aibă următorul conținut:

Capitolul ... TELEOLOGIA ȘI FINALITĂŢILE EDUCAŢIEI
Articolul ... Scopul educațional
(1) Scopul educației în Republica Moldova este formarea personalității libere – idealul uman al contemporaneității.
(2) Omul liber al contemporaneității integrează libertatea formării sale ca ființă național-universală irepetabilă cu demersul și activitatea pentru libertatea tuturor membrilor comunității locale-naționale-regionale (europene) și mondiale, în raport cu sine, cu natura și cu societatea, și democratizarea societății moderne.


Articolul ... Obiectivele generale ale educației în Republica Moldova:
(1) Valorificarea, păstrarea și dezvoltarea tezaurului cultural-spiritual național autohton.
(2) Familiarizarea cu valorile științifice, artistice și religioase fundamentale ale omenirii.
(3) Diminuarea/eliminarea crizelor de identitate și de proprietate ale populației.
(4) Formarea la educați a viziunii național-europene asupra omului, culturii, societății și statului democratic.
(5) Formarea-dezvoltarea unui sistem de trebuințe și competențe:
a) de comunicare eficientă în limba română și/sau în limba maternă;
b) de cultivare continuă a limbii române vorbite și scrise;
c) de comunicare uzuală/profesională în limba engleză și în o doua limbă străină de circulaţie internaţională, la alegere;
d) intelectuale și de activitate științifică;
e) de lectură uzuală și literar-artistică;
f) de receptare adecvată a operelor muzicale, de artă plastică, dramatice și cinematografice;
g) de dezvoltare fizică și igieno-sanitară;
h) digitale și tehnologice;
i) de învăţare pe parcursul întregii vieţi.
(6) Formarea-dezvoltarea unor trăsături, comportamente, aptitudini și viziuni asupra omului, a lumii și a propriei ființe în domeniile:
a) comunicativ-lingvistic;
b) psihofiziologic și sano-igienic;
c) intelectual-științific;
d) ecologic;
e) artistic-estetic;
f) moral-spiritual (religios);
g) digital-tehnologic.
(7) Dezvoltarea fizică a educaților, formarea la educați a culturii fizice și a culturii sănătății.
(8) Dezvoltarea intelectuală și formarea culturii intelectuale.
(9) Informarea asupra istoriei naționale și celei universale și formarea gândirii istorice și a viziunii istorice asupra societății umane.
(10) Formarea unei culturi artistic-estetice suficiente dezvoltării ulterioare în mod individual a acesteia: a cititorului cult de literatură, a receptorului de opere muzicale autentice, a contemplatorului de opere de artă plastică, a spectatorului de teatru și cinema.
(11) Formarea-dezvoltarea culturii ecologice.
(12) Formarea culturii digital-tehnologice.
(13) Inițierea, la alegere, în principiile fundamentale ale dogmei religioase confesate.
(14) Obiectivele generale ale formării inițiale într-o meserie în învățământul profesional secundar sunt stabilite de Ministerul Educației și Cercetării.
(15) Obiectivele generale ale formării inițiale într-o profesie în învățământul universitar sunt stabilite de către universități, în baza Cadrului Național al Calificărilor.

Articolul ... Finalităţile educaţiei
(1) Educația în învățământul formal-informal se va finaliza cu o personalitate liberă, dezvoltată fizic, intelectual și spiritual, în conformitate cu demersurile familiei, societății, educației propriu-zise și cu cel individual.
(2) În domeniul culturii fizice educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini, comportamente și viziune pragmatic-științifică de dezvoltare a corpului și de îngrijire a acestuia.
(3) În domeniul intelectual educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini și comportamente de activitate intelectuală și științifică; viziuni științifice asupra omului, naturii, societății și culturii și asupra propriei ființe.
(4) În domeniul spiritual educatul va poseda competențe, trăsături, aptitudini și comportamente de activitate artistic-estetică și moral-spirituală; viziuni artistic-estetice și moral-spirituale (religioase) asupra omului, naturii, societății și culturii și asupra propriei ființe.
(5) În domeniul social educatul va poseda identitate națională și social-politică distinctă.
(6) Educatul va poseda sisteme de trebuințe-competențe-trăsături-comportamente și viziuni generale și profesionale în domeniile:
a) comunicativ-lingvistic;
b) psihofiziologic și sano-igienic;
c) intelectual-științific, social-politic și de drept;
d) ecologic;
e) artistic-estetic;
f) moral-spiritual (religios);
g) digital-tehnologic.
(7) Educaţii vor demonstra atitudini față de:
a) valorile național-universale însușite;
b) comunitatea locală și cea națională, față de societatea moldovenească, democrație și statul Republica Moldova;
c) vectorul european de dezvoltare a societății moldovenești și a țării;
d) natura și problemele ecologice ale țării și ale lumii;
e) propria ființă fizică-intelectuală-spirituală.
 

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:57

 Moldova așteaptă de la Uniunea Europeană un raport instituțional echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere, nu un document politizat, care face jocul electoral al opoziției de la Chișinău. Declarația a fost făcută de către președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 21:04

Vor ca în Parlament să fie cu 40 de deputați mai puțin. Democrații au anunțat astăzi ca în ziua alegerilor parlamentare ar putea avea loc și un referendum. Alegătorii vor fi întrebați dacă vor ca în Legislativ să fie 61 de deputați, în loc de 101 cum sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 20:44

Mai multe instituții media din Moldova au promovat un fals despre introducerea vizelor, fapt care a obligat treprezentanții Parlamentului European să reacționeze și să dezmintă acest fals.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 18:04

Conducătorii auto sunt îndemnați să-și echipeze autovehiculul cu pneuri corespunzătoare, să adapteze viteza la condițiile de drum și să folosească sistemul de iluminare-semnalizare, cât și pe cel de dezaburire pentru a vedea și a se face văzuți în trafic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:21

Kremlinul se implică informaţional în politica din Republica Moldova, iar dezinformările şi manipulările prin intermediul presei sunt metodele preferate folosite de “experţii” de pe Lubyanka. De această părere este comentatorul politic Roman Mihăeş, într-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:20

Rusia blochează accesul observatorilor internaționali la depozitul de armament de la granița dintre Ucraina și Moldova, unde sunt stocate mai mult de 20.000 tone de muniție, a declarat Vadim Cernîș, ministrul pentru teritoriile ocupate temporar și persoanele strămutate intern din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 17:19

Uniunea Europeană nu pune problema suspendării regimului de vize pentru Republica Moldova. Declaraţia aparţine europarlamentarului roman Andi Cristea, care susţine că speculaţiile la acest subiect din partea opoziţiei şi a presei care o susţine fac doar rău Chişinăului.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 13 Noiembrie 2018, ora: 17:11

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat luni, în cursul unei vizite în capitala germană, că Berlinul este în raza de acţiune a noilor rachete ruseşti de croazieră SSC-8, capabile să poarte o încărcătură nucleară, relatează agenţia DPA, citată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:33

Partidul Democrat din Moldova a găsit soluțiile ca să fie majorate și salariilor și pentru medicii plătiți prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină și nu de la bugetul de stat. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat marți, la briefingul săptămânal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara din Sinaia angajează bucătari și ospătari din R. Moldova

Hotelul Mara este singurul hotel de pe Valea Prahovei care a făcut parte din lanţul hotelier Holiday Inn Resort.Ca urmare a deciziei de dezvoltare a serviciilor turistice oferite, căutăm persoane ambiţioase, etice şi dinamice care să se alăture echipei noastre.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:44

Democrații vor să consulte opinia alegătorilor despre posibilitatea retragerii mandatului de deputat și reducerea numărului parlamentarilor

Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:35

Șofer agresiv, încătușat pe loc de poliție / VIDEO

Un șofer care s-a pus în poară cu poliția a fost încătușat pe loc și dus la sector.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 12:02

Pensiile mai mici de limita de existență pentru vârstnici vor fi majorate de la începutul anului viitor. Subiectul a fost discutat la ședința de astăzi a Partidului Democrat din Moldova. Liderul PDM, a declarat la briefingul susținut după ședință că astfel de majorări vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:06

Portalul Newsmaker, instituţie media afiliată trustului controlat de raiderul Veaceslav Platon, a fost prins cu minciuna. Acesta a scris ieri că Parlamentul European ar pregăti o rezoluţie care prevede anularea regimului de circulație fără vize în UE pentru moldoveni, făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 11:00

Opozantul rus Alexei Navalnîi, aflat în drum spre Strasbourg pentru a participa la anunțarea deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul său, a declarat pe 13 noiembrie că nu i s-a permis să plece din Rusia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:50

În ultimele trei săptămâni, prețul petrolului marca Brent a scăzut abrupt cu circa 14% şi a coborât deja sub nivelul de 70 de dolari pentru un baril şi se apropie de cota 69 de dolari, arată datele de la bursele internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:48

Oamenii de ştiinţă susţin că există o legătură între nivelul de inteligenţă al unei persoane şi modul în care acesta se raportează la procesul de îmbătrânire.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 09:03

La 13 noiembrie 1918 Ungaria semna armistițiul de la Belgrad cu Puterile Aliate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 08:28

Fuga capitalului din Rusia A CRESCUT de trei ori în acest an

În perioada ianuarie-octombrie 2018, ieșirile de capital din Rusia au ajuns la 42,2 miliarde de dolari, adică de trei ori mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Rusiei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 13 Noiembrie 2018, ora: 08:01

La 13 noiembrie 1594, creditorii turci din Bucureşti au fost ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul. Mihai Viteazu, fost stolnic al curţii lui Mihnea Turcitul şi ban al Craiovei, în timpul domniei lui Alexandru cel Rău, a devenit voievod al Ţării Româneşti în septembrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:55

flash Descoperire ÎNFIORĂTOARE la Nisporeni. Cadavrul unui bărbat, găsit într-un şanţ de pe marginea drumului

Descoperire înspăimântătoare în oraşul Nisporeni. Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un şanţ de pe marginea drumului, ieri, în jurul orei 20.00, de către un trecător. Speriat, acesta a sunat la serviciul unic 112. Imediat, la locul incidentului s-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:50

Fâşia Gaza a cunoscut luni până târziu în noapte o escaladare bruscă a tensiunii, armata israeliană ripostând faţă de lansarea a sute de rachete palestiniene, în cadrul unor ostilităţi ce reînvie spectrul unui nou conflict în enclavă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2018, ora: 07:43

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian lovește spațiul românesc. Meteorologii anunţă IARNĂ AUTENTICĂ peste doar câteva zile

Un val de aer siberian loveşte România şi ne pregătim de o vreme ca de început de iarnă. Temperaturile vor scădea până la pragul îngheţului, chiar şi în timpul zilei. Pe creste va fi viscol, iar în sudul ţării ar putea apărea primii fulgi de...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2018, ora: 04:42

HOROSCOP 13 NOIEMBRIE. Cad în sfârșit bani din cer pentru nativii unei zodii!

Horoscop zilnic 13 noiembrie. Află ce ți-au hărăzit astrele pentru ziua de marți.

( ) Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 13 Noiembrie 2018, ora: 00:50

Statul acesta, creat prin anii ’90 ai secolului trecut, este ca o fată mare, care ba vrea să se mărite, ba nu vrea, ba-i îndrăzneață, ba-i prea timidă. Și așa, ani de ani, nu se mai mărită și… nici nu știi cum poate rămâne fată bătrână. Apoi, vai de...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)