Astăzi 24 Iulie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la 23 Iulie 2019
Abonamente

Editorial 11 Septembrie 2015, ora 07:52    Din editia print

Marime Font

Ce ne poate aştepta după Maidan?

Duminică se împlinește o săptămână de la declanșarea protestelor în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Cu toate astea, nici cetăţenii care vin în Piaţă ziua, nici cei care rămân aici peste noapte, n-au priceput deocamdată cine îi conduce. Parcă ar fi mai mulţi conducători, dar parcă nu se vede niciunul… 

Unii sunt convinşi că liderul lor este Maia Sandu, deşi, în realitate, fosta şefă de la Educaţie este plecată din ţară şi, din informaţiile pe care le deţinem, nu va reveni prea degrabă acasă. Adevărul e că bieţii protestatari, pur şi simplu, s-au lăsat minţiţi în asemenea hal de către cei care caută să ascundă de ochii lumii feţele şi numele adevăraţilor conducători ai protestelor.

La început, erau anunțați doi organizatori ai evenimentului: Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA) și mișcarea „Antifa”. Dar după ce principalii lideri ai respectivei mişcări au fost arestați pe 6 septembrie, DA a intrat în drepturi depline de căpetenie a maselor dezamăgite, care au ieșit în stradă pentru a-şi cere drepturile. Cine, însă, este liderul acestei platforme? Este întrebarea la care ar fi fost normal să se gândească fiecare dintre noi, înainte de a păşi în PMAN. De bine, de rău, e clar şi pentru tâmpiţi că o turmă fără pastor se duce dracului sau, în cel mai bun caz, se pierde pe drum.


Cine, deci, este Omul? Fostul procuror Andrei Năstase sau fratele său Vasile Năstase, sau ex-vicepremierul Valentin Dolganiuc, sau scriitorul Constantin Cheianu, sau actorul Anatol Durbală? Sau poate că jurnalista Angela Aramă? Sau nici nu mai știi cum, printr-o minune, avocata Ana Ursachi? Acest şir de nume poate fi continuat, dar nu vreau să umplu cu el toată pagina. Deşi, cu cât va fi mai lung, cu atât mai tare va convinge că, de fapt, boss-ul Platformei stă pitit undeva, prin culisele politicii moldoveneşti, şi se fereşte de ochii şi de gândurile muritorilor de rând.

Lecţia lui Roşca, în spectacolul Ţopilor?

Modul în care au loc protestele seamănă leit cu cel utilizat de PPCD, la începutul anilor 2000. Acest lucru nu trebuie să ne mire, fiindcă o mare parte a liderilor Platformei DA au fost membri sau susţinători ai lui Iurie Roşca. Totodată, una din tacticile de apărare ale Platformei DA este identică cu cea folosită de Roşca în Frontul Popular. Aceasta prevede că toată suflarea trebuie să creadă orbeşte şi cu sfinţenie în Platformă, şi nu are dreptul la dubii. Cel care îndrăzneşte să pună la îndoială acţiunile Platformei este catalogat imediat drept „slugă a regimului oligarhic”, plătită de Plahotniuc, pentru a denigra democraţia. Şi toate astea chiar dacă orice om cât de cât informat din RM cunoaşte câteva lucruri, care nu mai pot fi puse la îndoială:

- Protestele sunt cel mai intens mediatizate şi în termeni strict pozitivi de către grupul de presă „Jurnal Trust Media”;

- Protestatarii Cheianu și Durbală activează la „Jurnal TV”. Recent, ei au postat pe reţelele de socializare fotografii de la Frankfurt din cadrul unei vizite pe care le-au făcut-o oamenilor de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa. Cei doi sunt anunţaţi în căutare generală după ce au evadat din Moldova, unde au fost condamnaţi la 10 şi, respectiv, opt ani de puşcărie, pentru şantaj şi, respectiv, prejudicierea BEM cu 11 mln. de lei. Aceştia se declară drept victime ale lui Vlad Plahotniuc şi se află în relaţii destul de bune cu Vlad Filat;

- Victor Ţopa este proprietarul și finanțatorul „Jurnal Trust Media”;

- Andrei Năstase, unul dintre liderii Platformei DA, a fost procuror şi a avut în gestiune un dosar contra lui Victor Țopa, iar acum este finul de cununie al acestuia. Potrivit portalului www.moldova24.net, şi familia lui Năstase este mutată la Frankfurt, într-o locuință cumpărată de Victor Țopa;

- Unul dintre susţinătorii celor doi Ţopa a fost şi Sergiu Mocanu, toate declaraţiile căruia au fost până nu demult promovate de „Jurnal Trust Media”. Din momentul în care „Jurnal” a încetat să colaboreze cu Mocanu, acesta s-a retras şi din viaţa publică şi, pare-se, a uitat şi de cei doi Ţopi. Sau s-a supărat pe ei…

Nu voi menţiona toate detaliile, care arată legătura dintre Platforma DA şi Ţopi, pentru că acestea sunt destul de cunoscute. Voi aminti, însă, de un alt personaj ciudat, implicat în proteste, care este avocata Ana Ursachi. Se ştie că ea a aderat la Partidul Liberal Reformator în momentul în care respectiva formaţiune a început să fie susținută deschis de „Jurnal Trust Media”. Ulterior, Ursachi a apărut pe scenă la mitingurile Platformei DA, iar acum se numără printre cei mai însufleţiţi adepţi ai mişcării „Antifa” și ai lui Grigore Petrenco, fiind şi avocata acestora… În primul rând, este puţin probabil ca „Antifa” să aibă atâţia bani, încât să achite serviciile Anei Ursachi. În al doilea rând, e şi mai puţin probabil ca Ana Ursachi să aibă atât de puţină demnitate, încât să-şi schimbe macazul peste noapte, în mod repetat.

Nu le port nicio pică Ţopilor, însă atunci când ei afirmă că nu au nimic în comun cu organizarea protestelor, nici cu Platforma DA, dar îşi doresc o Moldovă fără Plahotniuc, eu mă simt minţit. Să nu uităm, cu această ocazie, că oamenii au ieşit în Piaţă inclusiv din cauza că s-au săturat să fie amăgiţi şi îşi doresc o guvernare corectă.

Cum s-ar putea schimba guvernarea?

Este evident că nicio guvernare nu pleacă pur şi simplu. Cu atât mai puţin nu va abdica actuala putere de la Chişinău, căci se pare că realmente asistăm la lupta dintre clanurile Ţopa (cu suportul lui Filat) şi Plahotniuc, în care cel din urmă nu se va lăsa bătut cu niciun preţ. Dacă e aşa, ambele tabere vor lupta pe viaţă şi pe moarte. Nu în zadar, recent, Andrei Năstase a declarant, în cadrul unui interviu, că, dacă actuala guvernare nu-şi va da demisia, vom avea un Maidan moldovenesc. Maidan înseamnă revoluţie, dar nicio revoluţie nu s-a făcut din donaţiile cetăţenilor, cu atât mai puţin din sărăcia moldovenilor…

Să zicem, totuşi, că protestul va avea rezultatul scontat. Vor lua atunci puterea liderii vizibili ai Platformei DA sau liderii invizibili de la Frankfurt, sau toţi împreună? Ecuaţia, în acest caz, va fi mai complicată, deoarece, după eventuala demisie a procurorului general Corneliu Gurin, hăţurile în Procuratură ar trebui să le ia Andrei Năstase, care să dispună rejudecarea neîntârziată a dosarelor celor doi Ţopa, pentru a-şi scoate naşul de cununie basma curată... Cunoscând toate nelegiuirile justiţiei noastre, nu mă grăbesc să-i acuz pe Ţopi, dar vrei, nu vrei, îmi apare în minte o altă întrebare: dacă cei doi sunt cheie de biserică şi vor ajunge la guvernare, vor fura mai puţin?

Sau, de vor avea loc alegeri libere şi corecte, protestul din PMAN şi banii cheltuiţi pentru el ar putea să se ducă pe apa sâmbetei cât ai zice peşte. Scrutinul parlamentar ar putea fi câştigat de Renato Usatîi și Igor Dodon, care n-aş crede că vor refuza o colaborare ascunsă cu Vlad Plahotniuc, despre care se cunoaşte că dirijează toate partidele influente din RM. Atunci singurul succes al şezutului nostru în Piaţă va fi schimbarea vectorului politic al Moldovei dinspre Vest spre Est, ceea ce nu va îmbunătăţi cu nimic nivelul de trai al populaţiei.

De ce trebuie să protestăm?

Această situație bizară ne face să credem că protestatarii din PMAN sunt doar manipulaţi şi folosiţi în interesele unor clanuri care luptă pentru putere. Iar când războiul celor mari se va sfârşi, cei mici nu vor mai conta. Cu toate acestea, cei care nu mai rezistă să fie călcaţi în picioare n-au decât să iasă în Piaţă. Nu pentru Platforma DA, ci pentru copiii lor, cu cât mai mulţi vor fi, cu atât vor deveni mai convingători. Faptul că protestele sunt susținute în premieră de toate minoritățile naționale este o oglindire perfectă a dezamăgirii populaţiei faţă de umilinţa la care este supusă. Mai bine zis, moldovenii ar trebui să se detaşeze de orice platformă şi să demonstreze că sunt capabili să se apere, chiar dacă toţi potenţialii conducători ai Moldovei ar fi hoţi la drumul mare.

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:42

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

SEPARATISM /// Ex-ministru al Justiței: liderii de la Comrat vor să preia controlul asupra procurorilor din Găguzia

Istoria se repetă: La adoptarea pachetului de legi privind reforma justiției în anii 1995-1996, la insistența liderilor de la Comrat a fost prevăzut, că în funcțiile de judecători de nivelul I și II din instanțele din Găgăuzia puteau fi numiți DOAR candidații care au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 17:11

Oamenii au votat dintotdeauna. Pentru că este dificil să adopți decizii care influențează viața unei comunități fără a putea cuantifica cu exactitate preferințele membrilor acestor comunități. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:32

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova a aflat unde s-ar afla ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat la închisoare

Rise Moldova l-a localizat pe ex-ministrul Iurie Chirinciuc, condamnat al închisoare, după ce acesta a publicat mai multe poze de la mare pe rețelele de socializare. Este vorba de insula Hydra din Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 16:10

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

O cunoscută activistă LGBT din Rusia a fost UCISĂ în Sankt Petersburg. Ar fi fost înjunghiată de mai multe ori

Elena Grigorieva, una dintre cele mai proeminente activiste ale comunității LGBT din Rusia, a fost găsită moartă în Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:58

video NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20%

NEWS ALERT / Guvernul Sandu a decis CREȘTEREA TVA-ului pentru pentru hoteluri, restaurante si cafenele de la 10 la 20% Foto: Simbol

Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat marți, 23 iulie, că mai multe taxe vor crește, iar unele scutiri fiscale vor fi eliminate. Noile reguli urmează a fi aplicate de la 1 ianuarie 2020 și par a fi impuse de către Fondul Monetar Internațional.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:43

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

OPINIE / Reforma justiției - „din interior”

Astăzi la Chișinău are loc Forumul ”Reformarea Justiției și Combaterea Corupției” organizat de CRJM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:33

 Sunt anumite mașini la mâna a doua pe care ai face bine să le eviți atunci când vrei să-ți cumperi un autoturism, dar n-ai suficienți bani pentru unul nou abia ieșit pe porțile fabricii. Să nu te bucuri niciodată de un preț mai mic pentru că acela ascunde...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:30

Moldovenii care care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia trebuie să ştie că, mâine, 24 iulie, transportul feroviar, maritim, cel public local şi al serviciilor de taximetrie, va fi perturbat, din cauza unei greve naţionale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:27

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse

FOTO / Alexandru Dodon - ar fi fost implicat în MAFIA CĂRNII are un trecut DUBIOS și se afișează într-un costum sportiv al Federației Ruse Foto: Alexandru Dodon joacă biliard rusesc

Fratele mai mic al Președintelui Igor Dodon a revenit în atenția presei după ce portalul rus rbk.ru a dezvăluit că acesta face afaceri de milioane cu fiul Procurorului General al F. Ruse. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 15:10

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Propunerea unui om de afaceri pentru alegerile primarului din Chișinău

Omul de afaceri și activistul Dmitri Voloșin a lucrat o zi alături de muncitorii care repară străzile din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:57

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

VIDEO: Un preot din Drochia a luat la pumni enoriaşii, pentru că nu l-ar fi chemat să oficieze o înmormântare

O înmormântare din raionul Drochia s-a transformat într-un adevărat ring de luptă. Preotul Ion Zicu din satul Şalvirii Vechi. Potrivit martorilor, slujitorul bisericii a provocat o bătaie în timpul unei înmormântări, pentru că oamenii nu l-au chemat să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

Cea mai încercată zodie din vara 2019. I se rupe inima în bucăţi

 Deşi vara 2019 este considerată, din punct de vedere astrologic, o perioadă favorabilă, acest lucru nu este valabil pentru toţi nativii. Există o zodie cărora vara îi va aduce ghinioane şi suferinţă. Este important ca nativii loviţi de suferinţă să devină responsabili...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 14:18

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

BREAKING / Boris Johnson e noul premier al Marii Britanii. Johnson e unul dintre marii promotori ai Brexit

Boris Johnson e noul lider al Partidului Conservator și va deveni noul premier al Marii Britanii, potrivit unui anunț oficial al conducerii partidului. Johnson, fost primar al Londrei și fost ministru de Externe, a fost ales de majoritatea covârșitoare a membrilor partidului de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:55

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Microbuz plin cu copii, lovit in plin de o mașină aflată în depășire

Un microbuz care transporta mai mulți copii într-o excursie a fost implicat, marți, într-un accident produs pe DN1D, la Albești Paleologu. Microbuzul circula regulamentar și a fost lovit de o mașină care depășea un autoturism rămas în pană pe marginea drumului, scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:42

Incident tragic pe terasa unui hotel din județul Iași: cadavrul unui bărbat, care era sumar îmbrăcat, a fost descoperit marți dimineață. La scurt timp de la descoperire, autoritățile au fost alertate prin numărul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 13:20

Viorica Dăncilă a fost aleasă candidatul PSD pentru alegerile prezidențiale, marți, în Birou Politic Național. Urmează ca propunerea să fie validată în CEx. Au fost doar două voturi împotrivă, toți ceilalți lideri PSD votând pentru premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 13:13

Prim-ministrul, Maia Sandu, și speakerul, Zinaida Greceanii, pleacă astăzi într-o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, vor avea mai multe întrevederi, printre care cu Traian Băsescu dar și liderul grupului „Renew” Dacian Cioloș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 12:48

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

Bulgaria renunță la votul electronic / Opoziția și avocatul poporului văd în decizie un semn că se pregătește fraudarea alegerilor locale

 La propunerea guvernului Borisov, majoritatea parlamentară compusă din partidul centrist GHERB și naționaliștii din „Patrioții uniți” a decis renunțarea la votul cu mașină electronică în alegerile locale și cele parlamentare, dar menținerea votului pentru cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:16

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

Alegerile locale NU POT FI ORGANIZATE în aceeași zi cu alegerile pentru circumscripțiile unde deputații și-au dat demisia

„Recomandarea e de a face aceste alegeri împreună cu alegeri locale noi, măcar pentru un pic de economie de bani, dar trebuie să facă", a menționat Valeriu Pașa, expert Watchdog.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Iulie 2019, ora: 11:14

Vlad Melnic este noul pretor al sectorului Râșcani al capitalei. O dispoziție în acest sens a fost semnată de primarul general interimar al capitalei, Adrian Talmaci, informează MOLDPRES. 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 23 Iulie 2019, ora: 11:04

Președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Tudor Deliu, a avut o întrunire cu viitorii candidați PLDM pentru alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Evenimentul a avut loc la Căușeni, cu participarea președintelui liberal-democrat al raionului Căușeni, Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)