Astăzi 18 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 17 Februarie 2018
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2017, ora 09:07

Ce nu e bine să-i faci bebelușului înainte de botez

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cazul bebelușului de o lună, care a murit după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, a șocat și a speriat mulți părinți tineri. Click! a vorbit cu un medic primar ORL care a explicat la ce e bine să fim atenți înainte de botezul copilului.

Sâmbătă, în localitatea ieșeană Curături a avut loc o nenorocire! O zi care ar fi trebuit să fie poate cea mai fericită pentru o familie de localnici s-a transformat într-un coșmar, după ce copilașul de doar o lună a murit în urma botezului.

Sosiți la biserică, părinții copilașului au vrut să-l liniștească pe micuțul care plângea încontinuu. Au decis să-l hrănească cu lapte. Apoi, a început slujba de botez și scufundarea în cristelniță. La câteva minute după ce a fost scos din apa sfântă, micuțul s-a învinețit și n-a mai respirat. Deși s-a încercat resuscitarea sa minute în șir, copilul nu a mai putut fi scos din stopul cardio-respirator, fiind declarat decedat.Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, Marian Timofte, citat de ziaruldeiasi.ro, „s-ar fi găsit în gura copilului lapte”.

La rândul său, conducerea IML Iași, locul în care s-a efectuat necropsia micuțului, a anunțat că, după prima analiză - cea macroscopică - nu se poate preciza ce a dus la decesul copilului. Legiştii au mai transmis că vor efectua şi un examen microscopic ale cărui rezultate vor fi evidenţiate în termen de aproape două luni. 

Dr. Miorița Toader, medic primar ORL la Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, le dă părinților câteva sfaturi de pus în practică înainte de botez, astfel încât să nu se producă accidente precum cel din Iași.

„Este esențial ca bebelușul să nu fie hrănit înainte de slujba de botez, deoarece, dacă regurcitează și plânge în același timp, există riscul să aspire lapte în plămâni. Așadar, ar fi bine să mănânce cu circa două ore înainte de slujbă”, spune medicul.

„Un alt lucru de care trebuie să țină cont părinții este faptul că bebelușul nu trebuie să fie răcit sau să aibă mucozități, în ziua botezului. Altfel, boala se poate agrava și, de asemenea, mucozitățile pot ajunge în plămâni”, a mai precizat dr. Toader.

„În fine, părinții trebuie să evite să boteze copilul, dacă acesta a fost vaccinat recent. Și asta, pentru că se știe că, în următoarele 2-3 zile după imunizare, pot apărea anumite efecte, precum febra, tusea, rinoreea”, a încheiat specialistul.

click.roblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Credința și minunile (III)

Legătura dintre vindecare și credință este una foarte puternică, dar are loc în plan spiritual. Credința vie și lucrătoare duce la vindecarea sufletului nostru, la sănătatea duhovnicească. Nu întotdeauna și la cea trupească, cum ne place să credem.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Accesul la literatură

Întotdeauna mi s-a părut nedrept că literatura își croiește mai greu drumul prin lume decât arta plastică, pentru că – spre deosebire de cea din urmă – are nevoie de traducere. Și cu cât e mai săracă țara, cu atât mai puține sunt căile de acces la literatura...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Februarie 2018, de George Simion

Igor cel Fără de Țară

Chiar în aceste zile și în săptămânile și lunile, care vor urma, R. Moldova se unește cu România, comună cu comună, localitate cu localitate, om cu om. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Februarie 2018, de Răzvan Munteanu

(I)logica rusă

Tensiunile dintre NATO și SUA, pe de-o parte, și Federația Rusă, pe cealaltă parte, ating, din păcate, cote din ce în ce mai ridicate, fiind evident că asistăm la cea mai rece relație pe axa Washington-Moscova, de după căderea Zidului Berlinului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul