Culinar.md

Ce nu ştiai despre ceaiuri

Tocmai de aceea, este a doua cea mai consumată băutură din lume, pentru numeroasele sale beneficii şi gustul delicios.

Nu mai este niciun mister pentru nimeni, ceaiul ajută la reglarea metabolismului, este ideal în curele de slăbire, întăreşte sistemul imunitar, pentru că este bogat în flavonoide, cu rol de protecţie împotriva radicalilor liberi.

Mai mult, anumite sortimente de ceai conţin mai multă cofeină chiar şi decât cafeaua, iar plantele din care se obţin ceaiurile delicioase s-au cultivat de peste 5.000 de ani.

Dar cu siguranţă nu ştiaţi că până în secolul al 19-lea, în Siberia, ceaiul era folosit ca monedă de schimb. O altă curiozitate este că cei mai mari băutori de ceaiuri sunt scoţienii.

Potrivit primelor cercetări, ceaiul s-a inventat accidental, în 2737 î.Hr., de către împăratul chinez Shen Nung, care pur şi simplu a adăugat plante uscate în apa fiartă şi astfel a obţinut ceaiul aromat pe care l-a diversificat ulterior.

Până în anul 1800, numai în Marea Britanie se consumau 12 milioane de kilograme de ceai anual. Tipurile preferate de ceai erau cel alb, verde, negru, oolong (o combinaţie chinezească între ceaiul verde şi cel negru, cel mai consumat tip de ceai din Anglia până la 1850).

Ceaiul a apărut în Europa în 1608, în Olanda. China era singura sursă de ceaiuri din întreaga lume, iar cele mai comune tipuri de ceai exportate au fost cel verde, alb, galben, roşu, oolong şi Puer (un tip de ceai negru cu fermentaţie specială, denumit şi ceaiul frumuseţii).

Pliculeţele de ceai s-au descoperit la NewYok, din dorinţa de a găsi o nouă modalitate de depozitare a ceaiului. Importatorul Thomas Sullivan a observat că oamenilor le este mult mai uşor să găsească un săculeţ cu ceai, pe care să îl aşeze în apă decât să aştepte ca produsul proaspăt să infuzeze şi atunci s-au creat pliculeţele de astăzi.

Ceaiul verde este, poate, cel mai întrebuinţat ceai pentru efectele sale terapeutice. Dacă era cunoscut în vechime pentru întărirea sistemului imunitar şi beneficiile sale antioxidante, studiile ulterioare au arătat că acest tip de ceai poate distruge bacteriile şi poate fi chiar adăugat în pasta de dinţi, pentru o bună igienizare.

Studiile cercetătorilor americani au arătat că zilnic se consumă în medie trei miliarde de ceşti de ceai. Mai mult, cinci persoane din şase îl preferă şi este cea mai populară şi ieftină băutură din lume, după apă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *